Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2026 - 11:57
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ

User01 by User01
11 Ιουνίου 2026
in Κόσμος
0 0
0
Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί, και απειλές μεταξύ των αντίπαλων πλευρών για νέες επιθέσεις και κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, περιγράφουν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε και αυτό το βράδυ (10.06.2026), το δεύτερο σε σειρά, στη Μέση Ανατολή, με ΗΠΑ και Ιράν να αρπάζουν τα όπλα τους και να προκαλούν νέα ανάφλεξη παρά τις διαβεβαιώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως η συμφωνία για ειρήνη είναι «πολύ κοντά».

Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως διεξάγει νέα σειρά πληγμάτων ως «νόμιμη άμυνα» κατά του Ιράν, με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, τα ξημερώματα, πως ακούστηκαν εκρήξεις στις νότιες ακτές της χώρας και συγκεκριμένα στη νήσο Κεσμ, στη Μινάμπ, στη Σιρίκ και στο λιμάνι της Μπαντάρ Αμπάς, σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις επιτήρησης, συστήματα επικοινωνιών και εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας».

 

«Δυνάμεις άρχισαν να διεξάγουν στις 17:15 (…) νέα πλήγματα σε νόμιμη άμυνα εναντίον πολλαπλών στόχων στο Ιράν» κατά διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), προσθέτοντας πως πρόκειται για «ανταπόδοση της αδικαιολόγητης και συνεχιζόμενης ιρανικής επιθετικότητας».

U.S. Central Command forces began launching additional self-defense strikes today at 5:15 p.m. ET against multiple targets in Iran at the Commander in Chief’s direction. The strikes are in response to Iran’s unwarranted and continued aggression.

— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 10, 2026

 

Με τη σειρά του το Ιράν ισχυρίζεται πως επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις στο Μπαχρέιν και στο Κουβέιτ, δύο χώρες που έχει πλήξει σφοδρά και αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου.

Συγκεκριμένα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν βάσεις στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν, σε αντίποινα για τους νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν.

 

https://t.co/06XEfevOgs

— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 11, 2026

 

«Κατά τη διάρκεια δυο κυμάτων επιχειρήσεων, χτυπήθηκαν δεκαοκτώ σημαντικοί στόχοι που ανήκουν στις αμερικανικές δυνάμεις» στις βάσεις Αλί ας Σαλέμ και Άχμαντ αλ Τζάμπερ, στο Κουβέιτ, και στην αεροπορική βάση Σεΐχης Ίσα, στο Μπαχρέιν, ανέφεραν οι Φρουροί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Λίγες ώρες μετά, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον κέντρου διοίκησης των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Η επιχείρηση για την «τιμωρία του επιτιθέμενου» έβαλε στόχο την «αεροπορική βάση Αλ Αζράκ και το κέντρο διοίκησης» που βρίσκεται εκεί και διεξήχθη με «12 βαλλιστικούς πυραύλους», ανέφεραν οι Φρουροί, κατά το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, διαβεβαιώνοντας πως κατέστρεψαν την εγκατάσταση και «μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών».

BREAKING:

Iran struck a US military base in Jordan with a long-range ballistic missile.

Satellite imagery from february showed that more than 60 US aircraft were deployed at the base, including 30 F-35 stealth fighters and 36 F-15 fighter jets. pic.twitter.com/9ZTuYzVqCw

— Current Report (@Currentreport1) June 11, 2026

 

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από αμερικανικής ή ιορδανικής πλευράς ως τώρα.

Λίγη ώρα μετά, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, ζήτησε από τους πολίτες να βρουν άμεσα καταφύγιο μιας και ιρανικά drones και πύραυλοι, εισέβαλαν στον εναέριο χώρο.

Jordan: Reports indicate missiles, drones, or rockets are in Jordanian airspace. Seek overhead cover and shelter in place immediately. Remain indoors and pay attention to local announcements and alerts.

The U.S. Embassy in Jordan will continue to review the situation and provide… pic.twitter.com/DaxFwiS4Fe

— TravelGov (@TravelGov) June 11, 2026

 

Ιρανικός πύραυλος στο Κουβέιτ
Ιρανικός πύραυλος στο Κουβέιτ / WANA via Pool/via REUTERS

Νωρίτερα, επίσημα ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι διεξήχθη επίθεση εναντίον του γενικού αρχηγείου του αμερικανικού 5ου στόλου στο Μπαχρέιν με drones και ότι επλήγησαν κεραίες τηλεπικοινωνιών και ραντάρ συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσαν τα πρακτορεία FARS και MEHR.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε μέσω X ότι «ήχησαν» σειρήνες συναγερμού.

Τραμπ: Το Ιράν μας ζήτησε να σταματήσουμε τις επιθέσεις

Δημοσιογράφος του Fox News, μετέδωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ που αποκάλυψε πως ανώτεροι αξιωματούχοι του Ιράν του ζήτησαν να σταματήσει τις επιθέσεις.

CLAIM: Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps claims that the Strait of Hormuz is closed.

TRUTH: Commercial ships are continuing to transit in and out of the Strait of Hormuz tonight. pic.twitter.com/yphkl2Lmji

— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 10, 2026

 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μου είπε ότι το Ιράν του τηλεφώνησε απόψε», είπε ο δημοσιογράφος Τρέι Γιγκστ. «Μου είπε πως οι Ιρανοί του ζήτησαν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε επίσης πως «οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν σύντομα».

Η Τεχεράνη διέψευσε αμέσως, με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

.@POTUS on Iran: “We hit them hard yesterday and we’re going to hit them again hard today… And we’ll see what happens with the deal. We were really close to a deal — but they keep tapping us along. They keep playing us for suckers because you know what? They dealt with some… pic.twitter.com/ScvGn14QFQ

— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) June 10, 2026

 

«Οι ισχυρισμοί του Τραμπ κατά τους οποίους Iρανοί αξιωματούχοι ήλθαν σε επαφή μαζί του διαψεύδονται σθεναρά» και «δεν είναι παρά πρόσχημα για να ξεφύγει από τον πόλεμο», τόνισαν στην ανακοίνωση.

«Όποιο πλοίο περνά από τα Στενά του Ορμούζ, θα γίνεται στόχος»

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε πως στο εξής θα βάζει στο στόχαστρο οποιοδήποτε πλοίο αποπειράται να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ, ενώ το πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως «έπληξε» δυο σκάφη που προσπάθησαν να περάσουν από τη θαλάσσια αρτηρία στρατηγικής σημασίας.

«Οποιοδήποτε πλοίο διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ θα γίνεται στόχος» στο εξής, ανέφερε το ιρανικό γενικό επιτελείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, τονίζοντας πως τα Στενά πλέον είναι «απόλυτα κλειστά για κάθε τύπο πλοίου», συμπεριλαμβανομένων «δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο και εμπορικών πλοίων», εν μέσω νέων βομβαρδισμών των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση IRIB και το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι «επλήγησαν» δυο πλοία τα οποία «αποπειράθηκαν να διασχίσουν παράνομα τα στενά του Ορμούζ».

IRIAF jets over western Tehran#Tehran Province, #Iran pic.twitter.com/lbhPSEGsgf

— Shin (@hey_itsmyturn) June 10, 2026

 

«Έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τον αμερικανό εχθρό, τα στενά του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανέφερε εξάλλου το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σύμφωνα με το IRIB.

«Προειδοποιούμε ότι κανένα πλοίο δεν πρέπει να φύγει από το αγκυροβόλιό του στον περσικό κόλπο και στη θάλασσα του Ομάν. Κάθε προσέγγιση στα Στενά του Ορμούζ θα θεωρηθεί συνεργασία με τον εχθρό», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά, δεν χτυπήθηκαν πλοία»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν τις ανακοινώσεις του Ιράν σύμφωνα με τις οποίες πλέον έκλεισε τα στενά του Ορμούζ, εν μέσω νέων αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ.

Video published by the semi‑official Iranian Mehr News Agency shows Iranian air defenses engaging targets over the capital, #Tehran.#الايراني #كَرگان #ميناب #Tehran #Iran #IRIAF #FighterJets #Iran #BreakingNews #IranWar‌ #US #Ceasefire pic.twitter.com/YhZncoKHtt

— خالد الخالدي (@DamascusGhost) June 10, 2026

 

«Εμπορικά πλοία συνεχίζουν να διέρχονται από το στενό του Ορμούζ απόψε», διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

CLAIM: Iranian media sources are claiming that Iran has attacked a U.S. warship in the Strait of Hormuz. FALSE.

TRUTH: No U.S. warships have been struck. pic.twitter.com/hdA9UcPKVS

— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 10, 2026

 

22 χώρες απαιτούν το Ιράν να σταματήσει «τις επιθέσεις» εναντίον ανθρώπων «στα εδάφη τους»

Είκοσι δύο κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απαιτούν το Ιράν να βάλει τέλος στις «επιθέσεις» εναντίον ανθρώπων στα «εδάφη τους» με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι κυβερνήσεις καταδικάζουν τις «επιθέσεις» στην Ευρώπη, στη βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία από ιρανικές κρατικές οντότητες εναντίον ιρανών αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και μέλη εβραϊκών ή ισραηλιτικών κοινοτήτων στα εδάφη τους.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες αμέσως», τονίζεται στο κείμενο.

Η ομάδα κρατών αυτή (ΗΠΑ, Βρετανία, Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία) «καταδικάζει τις απόπειρες φόνων και άλλες κακόβουλες ενέργειες που διαπράττονται στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία από την υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, τη δύναμη Κουντς, και το υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν».

Κάνουν επίσης λόγο για «πρόσφατη εκστρατεία επιθέσεων στην Ευρώπη εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων, ιρανών δημοσιογράφων και αμερικανικών συμφερόντων, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Χαρακάτ Ασάμπ αλ Γιαμίν αλ Ισλαμίγια και υποστηρίχτηκε από (ιρανούς) ενδιάμεσους».

Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για πυρκαγιές και επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο εναντίον δυο εβραίων, καθώς και για άλλες ενέργειες στην Ευρώπη, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 28η Φεβρουαρίου

Previous Post

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «αγαπάω τον πληθωρισμό» ενώ οι τιμές εκτινάσσονται

Next Post

Πανελλήνιες οι πρώτες εκτιμήσεις

Related Posts

Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος για Νετανιάχου και Άιζενκοτ – Τα 4 σενάρια για την επόμενη μέρα
Κόσμος

Εκλογές στο Ισραήλ: Μάχη στήθος με στήθος για Νετανιάχου και Άιζενκοτ – Τα 4 σενάρια για την επόμενη μέρα

28 Οκτωβρίου 2026
Ισραήλ: 7,3 εκατ. πολίτες στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης
Κόσμος

Ισραήλ: 7,3 εκατ. πολίτες στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης

27 Οκτωβρίου 2026
Ο Ελληνας που εκπρoσωπεί τους εμπόρους του Παρισιού
Κόσμος

Ο Ελληνας που εκπρoσωπεί τους εμπόρους του Παρισιού

26 Οκτωβρίου 2026
Ιστορική πολιτική ανατροπή στη Σερβία, με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναγνωρίζει την ήττα της παράταξής του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/10), βάζοντας τέλος σε 14 χρόνια κυριαρχίας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η Φοιτητική Λίστα, το κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ και κατάφερε να μετατρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εκλογική πλειοψηφία.  «Είναι σαφές ότι χάσαμε αυτές τις εκλογές. Η Φοιτητική Λίστα κέρδισε», παραδέχθηκε ο Βούτσιτς, εκτιμώντας αρχικά ότι οι νικητές θα εξασφαλίσουν 135 έως 140 έδρες και η παράταξή του περίπου 105.  Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση των Ipsos/CeSID, η Φοιτητική Λίστα συγκεντρώνει 52,9% και 141 έδρες, έναντι 38,8% και 103 εδρών για την παράταξη Βούτσιτς, ενώ έξι έδρες κατανέμονται σε μειονοτικά κόμματα. Η συμμετοχή προσέγγισε το 70%, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.  Πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι και καταγγελίες για επεισόδια Η παραδοχή της ήττας προκάλεσε ξέσπασμα πανηγυρισμών στο Βελιγράδι, με χιλιάδες υποστηρικτές της Φοιτητικής Λίστας να κατακλύζουν τους δρόμους, κρατώντας σερβικές σημαίες, χορεύοντας και φωνάζοντας «νίκη» και «τελείωσε».  «Απόψε ακούστηκε η φωνή του λαού. Απόψε γιορτάζουμε τη νίκη, αύριο χτίζουμε το μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Ράντομιρ Σάϊτσιτς, εκπροσωπώντας το κίνημα.  Η εκλογική διαδικασία, πάντως, σημαδεύτηκε από καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, διπλούς εκλογικούς καταλόγους και εκφοβισμό ψηφοφόρων. Στο Πάντσεβο, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε νεαρούς έξω από εκλογικό τμήμα της Γεωργικής Σχολής, με βίντεο να δείχνουν τουλάχιστον έναν τραυματία με αιμόφυρτο πρόσωπο. Η αστυνομία παρενέβη και στους τραυματίες παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.  Στο Βελιγράδι καταγράφηκαν επίσης ομάδες εκατοντάδων μαυροφορεμένων νεαρών, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα. Περίπου 20 βαρέα αστυνομικά οχήματα εθεάθησαν να κινούνται στον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου – Νις. Αντίστοιχα οχήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για την απώθηση διαδηλωτών στο Νόβι Σαντ το καλοκαίρι του 2025.  Τι είναι η Φοιτητική Λίστα που νίκησε τον Βούτσιτς Η «Φοιτητική Λίστα – Οι φοιτητές νικούν» δημιουργήθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, τον Νοέμβριο του 2024, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.  Η τραγωδία πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις για τη διαφθορά, την έλλειψη διαφάνειας στα δημόσια έργα και τη λειτουργία των θεσμών. Για σχεδόν δύο χρόνια, οι φοιτητές οργάνωναν καταλήψεις, πορείες και συγκεντρώσεις, δημιουργώντας σταδιακά μια ευρεία αντικυβερνητική συμμαχία.  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Φοιτητικής Λίστας είναι ότι κανένας από τους 250 υποψηφίους της δεν ήταν φοιτητής. Αντίθετα, επιλέχθηκαν άνθρωποι από διαφορετικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, αγρότες, καλλιτέχνες και αθλητές.  Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο καρδιολόγος και πανεπιστημιακός Ίλια Σρντάνοβιτς, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται ως παραδοσιακός πολιτικός αρχηγός. Οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν μέσα από φοιτητικές συνελεύσεις, με στόχο ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής εκπροσώπησης, βασισμένο στη συλλογική λήψη αποφάσεων.  Το ψηφοδέλτιο κατατέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 69.000 υπογραφές, έναντι 10.000 που απαιτούσε η νομοθεσία.  Στο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 11 βασικά σημεία, το κίνημα δίνει προτεραιότητα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και την οικονομική ανασυγκρότηση. Μεταξύ των προτάσεων βρίσκονται η δήμευση παράνομα αποκτημένων περιουσιακών στοιχείων, τα δωρεάν σχολικά βιβλία και η μείωση των τιμών των φαρμάκων.  Παράλληλα, απέφυγε να επικεντρωθεί σε διχαστικά ζητήματα, όπως το Κόσοβο, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχέσεις με τη Ρωσία, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.  Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα στους υποψηφίους Ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, θρύλος του σερβικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρόεδρος της EuroLeague.  Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα κατέλαβε την 24η θέση της Φοιτητικής Λίστας, επιλέγοντας να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική προσπάθεια των φοιτητών.  Ο Μποντιρόγκα έδωσε το «παρών» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πραγματοποίησε δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της αλλαγής. Την ημέρα των εκλογών, αφού ψήφισε στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι οι Σέρβοι καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα κινηθεί «προς το μέλλον ή προς το παρελθόν».  Πώς κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων Η Φοιτητική Λίστα κατάφερε να διευρύνει την επιρροή της πέρα από τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες πόλεις, οργανώνοντας πεζοπορίες και ποδηλατικές διαδρομές σε ολόκληρη τη χώρα.  Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές, ακόμη και παραδοσιακά προπύργια του Βούτσιτς, επιδιώκοντας την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες.  Παρά τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και τις κατηγορίες Βούτσιτς ότι εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα, το κίνημα διατήρησε τη δυναμική του. Η προεκλογική περίοδος συνοδεύτηκε επίσης από καταγγελίες για παρακολουθήσεις ακτιβιστών, κυβερνοεπιθέσεις και άνιση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.  Πλέον, η Φοιτητική Λίστα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκλησή της: να μετατρέψει ένα κίνημα διαμαρτυρίας σε δύναμη διακυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές και θεσμικές προκλήσεις της Σερβίας, αλλά και τις σύνθετες σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Κόσμος

Ιστορική πολιτική ανατροπή στη Σερβία, με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αναγνωρίζει την ήττα της παράταξής του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/10), βάζοντας τέλος σε 14 χρόνια κυριαρχίας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η Φοιτητική Λίστα, το κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ και κατάφερε να μετατρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εκλογική πλειοψηφία. «Είναι σαφές ότι χάσαμε αυτές τις εκλογές. Η Φοιτητική Λίστα κέρδισε», παραδέχθηκε ο Βούτσιτς, εκτιμώντας αρχικά ότι οι νικητές θα εξασφαλίσουν 135 έως 140 έδρες και η παράταξή του περίπου 105. Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση των Ipsos/CeSID, η Φοιτητική Λίστα συγκεντρώνει 52,9% και 141 έδρες, έναντι 38,8% και 103 εδρών για την παράταξη Βούτσιτς, ενώ έξι έδρες κατανέμονται σε μειονοτικά κόμματα. Η συμμετοχή προσέγγισε το 70%, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι και καταγγελίες για επεισόδια Η παραδοχή της ήττας προκάλεσε ξέσπασμα πανηγυρισμών στο Βελιγράδι, με χιλιάδες υποστηρικτές της Φοιτητικής Λίστας να κατακλύζουν τους δρόμους, κρατώντας σερβικές σημαίες, χορεύοντας και φωνάζοντας «νίκη» και «τελείωσε». «Απόψε ακούστηκε η φωνή του λαού. Απόψε γιορτάζουμε τη νίκη, αύριο χτίζουμε το μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Ράντομιρ Σάϊτσιτς, εκπροσωπώντας το κίνημα. Η εκλογική διαδικασία, πάντως, σημαδεύτηκε από καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, διπλούς εκλογικούς καταλόγους και εκφοβισμό ψηφοφόρων. Στο Πάντσεβο, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε νεαρούς έξω από εκλογικό τμήμα της Γεωργικής Σχολής, με βίντεο να δείχνουν τουλάχιστον έναν τραυματία με αιμόφυρτο πρόσωπο. Η αστυνομία παρενέβη και στους τραυματίες παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια. Στο Βελιγράδι καταγράφηκαν επίσης ομάδες εκατοντάδων μαυροφορεμένων νεαρών, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα. Περίπου 20 βαρέα αστυνομικά οχήματα εθεάθησαν να κινούνται στον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου – Νις. Αντίστοιχα οχήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για την απώθηση διαδηλωτών στο Νόβι Σαντ το καλοκαίρι του 2025. Τι είναι η Φοιτητική Λίστα που νίκησε τον Βούτσιτς Η «Φοιτητική Λίστα – Οι φοιτητές νικούν» δημιουργήθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, τον Νοέμβριο του 2024, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Η τραγωδία πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις για τη διαφθορά, την έλλειψη διαφάνειας στα δημόσια έργα και τη λειτουργία των θεσμών. Για σχεδόν δύο χρόνια, οι φοιτητές οργάνωναν καταλήψεις, πορείες και συγκεντρώσεις, δημιουργώντας σταδιακά μια ευρεία αντικυβερνητική συμμαχία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Φοιτητικής Λίστας είναι ότι κανένας από τους 250 υποψηφίους της δεν ήταν φοιτητής. Αντίθετα, επιλέχθηκαν άνθρωποι από διαφορετικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, αγρότες, καλλιτέχνες και αθλητές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο καρδιολόγος και πανεπιστημιακός Ίλια Σρντάνοβιτς, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται ως παραδοσιακός πολιτικός αρχηγός. Οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν μέσα από φοιτητικές συνελεύσεις, με στόχο ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής εκπροσώπησης, βασισμένο στη συλλογική λήψη αποφάσεων. Το ψηφοδέλτιο κατατέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 69.000 υπογραφές, έναντι 10.000 που απαιτούσε η νομοθεσία. Στο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 11 βασικά σημεία, το κίνημα δίνει προτεραιότητα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και την οικονομική ανασυγκρότηση. Μεταξύ των προτάσεων βρίσκονται η δήμευση παράνομα αποκτημένων περιουσιακών στοιχείων, τα δωρεάν σχολικά βιβλία και η μείωση των τιμών των φαρμάκων. Παράλληλα, απέφυγε να επικεντρωθεί σε διχαστικά ζητήματα, όπως το Κόσοβο, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχέσεις με τη Ρωσία, προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα στους υποψηφίους Ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, θρύλος του σερβικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρόεδρος της EuroLeague. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα κατέλαβε την 24η θέση της Φοιτητικής Λίστας, επιλέγοντας να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική προσπάθεια των φοιτητών. Ο Μποντιρόγκα έδωσε το «παρών» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πραγματοποίησε δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της αλλαγής. Την ημέρα των εκλογών, αφού ψήφισε στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι οι Σέρβοι καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα κινηθεί «προς το μέλλον ή προς το παρελθόν». Πώς κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων Η Φοιτητική Λίστα κατάφερε να διευρύνει την επιρροή της πέρα από τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες πόλεις, οργανώνοντας πεζοπορίες και ποδηλατικές διαδρομές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές, ακόμη και παραδοσιακά προπύργια του Βούτσιτς, επιδιώκοντας την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Παρά τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και τις κατηγορίες Βούτσιτς ότι εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα, το κίνημα διατήρησε τη δυναμική του. Η προεκλογική περίοδος συνοδεύτηκε επίσης από καταγγελίες για παρακολουθήσεις ακτιβιστών, κυβερνοεπιθέσεις και άνιση πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Πλέον, η Φοιτητική Λίστα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκλησή της: να μετατρέψει ένα κίνημα διαμαρτυρίας σε δύναμη διακυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές και θεσμικές προκλήσεις της Σερβίας, αλλά και τις σύνθετες σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

26 Οκτωβρίου 2026
Βραζιλία: Ιστορική νίκη για τον Λούλα με 51,79% – Ο Μπολσονάρο δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα
Κόσμος

Βραζιλία: Ιστορική νίκη για τον Λούλα με 51,79% – Ο Μπολσονάρο δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα

26 Οκτωβρίου 2026
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Είναι προκλητικό και αυξάνει την ένταση στην περιοχή
Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Είναι προκλητικό και αυξάνει την ένταση στην περιοχή

25 Οκτωβρίου 2026
Next Post
Πανελλήνιες οι πρώτες εκτιμήσεις

Πανελλήνιες οι πρώτες εκτιμήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Το κονκλάβιο της ΕΛΑΣ στήνει τη σκιώδη κυβέρνηση Τσίπρα: Το παρασκήνιο πίσω από τα πρόσωπα, οι… ινσταγκραμικοί, οι παλιοί και οι «Τσάροι»

Το κονκλάβιο της ΕΛΑΣ στήνει τη σκιώδη κυβέρνηση Τσίπρα: Το παρασκήνιο πίσω από τα πρόσωπα, οι… ινσταγκραμικοί, οι παλιοί και οι «Τσάροι»

18 ώρες ago
Ο Άγγελος Γιαννακόπουλος και οι εξαγορές με μετρητά – Οι φούρνοι «βιτρίνα» που άλλαζαν ταμπέλα, οι ξαπλώστρες και το κυλικείο του Γ.Ν. Γεννηματάς

Ο Άγγελος Γιαννακόπουλος και οι εξαγορές με μετρητά – Οι φούρνοι «βιτρίνα» που άλλαζαν ταμπέλα, οι ξαπλώστρες και το κυλικείο του Γ.Ν. Γεννηματάς

23 ώρες ago
Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Συνεχίζονται οι πληρωμές σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους

Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Συνεχίζονται οι πληρωμές σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους

23 ώρες ago
Airbnb ή σταθερό ενοίκιο: Πότε συμφέρει η αλλαγή και ποιοι κερδίζουν τρία χρόνια χωρίς φόρο

Airbnb ή σταθερό ενοίκιο: Πότε συμφέρει η αλλαγή και ποιοι κερδίζουν τρία χρόνια χωρίς φόρο

17 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Διεθνή
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Ολη η δικογραφία για το «Χωριάτικο»: 149 κατηγορούμενοι, 58 συλλήψεις, 340 εταιρείες, το κύκλωμα πίσω από φούρνους, beach bars σε Μύκονο-Ρόδο και strip clubs

‘Ολη η δικογραφία για το «Χωριάτικο»: 149 κατηγορούμενοι, 58 συλλήψεις, 340 εταιρείες, το κύκλωμα πίσω από φούρνους, beach bars σε Μύκονο-Ρόδο και strip clubs

28 Οκτωβρίου 2026
Παναγιώτα Βλαντή: «Παλέψαμε πολύ να μη μαθευτεί ο γάμος»

Παναγιώτα Βλαντή: «Παλέψαμε πολύ να μη μαθευτεί ο γάμος»

28 Οκτωβρίου 2026
Χριστίνα Μπόμπα: «Έμπαινα στο σπίτι και αντί να αγκαλιάσω την οικογένειά μου έμπαινα στο κινητό γιατί είχα 1.000 μηνύματα»

Χριστίνα Μπόμπα: «Έμπαινα στο σπίτι και αντί να αγκαλιάσω την οικογένειά μου έμπαινα στο κινητό γιατί είχα 1.000 μηνύματα»

28 Οκτωβρίου 2026
Πρόστιμα 659.647 ευρώ τον Οκτώβριο για παραβάσεις στην αγορά – Αναλυτικά οι «καμπάνες» από την Ανεξάρτητη Αρχή

Πρόστιμα 659.647 ευρώ τον Οκτώβριο για παραβάσεις στην αγορά – Αναλυτικά οι «καμπάνες» από την Ανεξάρτητη Αρχή

28 Οκτωβρίου 2026
Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα: Πληρωμές 36,4 εκατ. ευρώ σε 3.677 προμηθευτές

Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα: Πληρωμές 36,4 εκατ. ευρώ σε 3.677 προμηθευτές

28 Οκτωβρίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • ‘Ολη η δικογραφία για το «Χωριάτικο»: 149 κατηγορούμενοι, 58 συλλήψεις, 340 εταιρείες, το κύκλωμα πίσω από φούρνους, beach bars σε Μύκονο-Ρόδο και strip clubs
  • Παναγιώτα Βλαντή: «Παλέψαμε πολύ να μη μαθευτεί ο γάμος»
  • Χριστίνα Μπόμπα: «Έμπαινα στο σπίτι και αντί να αγκαλιάσω την οικογένειά μου έμπαινα στο κινητό γιατί είχα 1.000 μηνύματα»
  • Πρόστιμα 659.647 ευρώ τον Οκτώβριο για παραβάσεις στην αγορά – Αναλυτικά οι «καμπάνες» από την Ανεξάρτητη Αρχή

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Διεθνή
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.