Μια ζεστή και αρωματική σούπα με ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό της κολοκύθας και την πικάντικη ένταση του τσίλι. Ταιριάζει ιδανικά ως πρώτο πιάτο, αλλά και ως ελαφρύ βραδινό. Συνοδεύεται υπέροχα με καλό ζυμωτό ψωμί.

Υλικά
-
700 γρ. κόκκινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
-
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
-
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο
-
1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
-
1 κουτ. γλυκού σποράκια κόλιανδρου, κοπανισμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς σπασμένες
-
λίγο ελαιόλαδο
-
1 κουτ. σούπας βούτυρο
-
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, καυτό
-
1/3 φλιτζανιού ξυνόχοντρο ή τραχανά
-
75 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
-
αλάτι, πιπέρι
-
λίγη πάπρικα για το σερβίρισμα
Διαδικασία:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά τσίλι, τον κόλιανδρο και το σκόρδο για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την κολοκύθα και το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνετε τον ζεστό ζωμό και αφήνετε τη σούπα να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Ελέγχετε με πιρούνι αν τα λαχανικά έχουν μαγειρευτεί και πολτοποιείτε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ σε δόσεις. Προσθέτετε τον ξυνόχοντρο και βράζετε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να μαγειρευτεί. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.
Τελειώνετε τη σούπα προσθέτοντας το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε ζεστή σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας με τριμμένη γραβιέρα και λίγη πάπρικα.
















