Η πρώτη μπουκιά είναι αρκετή για να δικαιώσει κάθε λεπτό αναμονής, κάθε σκεύος που λερώθηκε και κάθε μικρή φασαρία στην κουζίνα. Τη στιγμή που το πιρούνι βυθίζεται σε αυτή τη βελούδινη σοκολατένια πουτίγκα και φτάνει στο στόμα, όλα γύρω μοιάζουν να σβήνουν. Ο χρόνος σταματά και οι αισθήσεις παραδίδονται ολοκληρωτικά στη σοκολάτα.
Πρόκειται για ένα γλυκό που κουβαλά τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των Χριστουγέννων. Η γεύση του είναι πλούσια αλλά όχι βαριά, γλυκιά χωρίς να κουράζει, ενώ η υφή του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πουτίγκα και σουφλέ, με κρυμμένη σοκολατένια σάλτσα να περιμένει στον πάτο. Είναι η απόδειξη ότι οι απλές συνταγές, όταν εκτελούνται σωστά, μένουν αξέχαστες.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλετε να προσφέρετε ένα επιδόρπιο που προκαλεί αυθόρμητα χαμόγελα. Μπορείτε εύκολα να πολλαπλασιάσετε τα υλικά για περισσότερες ατομικές πουτίγκες και να φτιάξετε άφθονη σάλτσα σοκολάτας, ώστε το «θαύμα» να ολοκληρωθεί μπροστά στους καλεσμένους σας.
Σοκολατένια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Υλικά (για 4 ατομικές πουτίγκες):
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
6 κ.σ. κακάο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά)
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 κάψουλα βανίλιας
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
100 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές από το κακάο. Προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε τέσσερα ατομικά φορμάκια. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε την καστανή ζάχαρη με το υπόλοιπο κακάο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε πουτίγκας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε προσεκτικά το βραστό νερό πάνω από τα φορμάκια, χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε τις πουτίγκες να σταθούν λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Για τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν σε ένα λείο, γυαλιστερό αποτέλεσμα.















