Για την παρασκευή μιας ισορροπημένης και πλούσιας μοσχαρόσουπας, η επιλογή κομματιού κρέατος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Τα κομμάτια όπως το ποντίκι, το κότσι ή η ουρά, που διαθέτουν μικρή ποσότητα κόκκαλου, ενισχύουν τη γεύση και δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα πυκνότητα και βάθος.
Το λεμόνι και το ελαιόλαδο προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσουν την ένταση και τη φρεσκάδα τους. Αντίθετα, η υπερβολική ποσότητα ζυμαρικού μπορεί να αλλοιώσει την ισορροπία της σούπας, γι’ αυτό προτείνεται περιορισμένη χρήση ώστε να αναδεικνύεται ο ζωμός του κρέατος και των λαχανικών.
Η παραδοσιακή εκδοχή της μοσχαρόσουπας χαρακτηρίζεται από την παρουσία σέλινου, το οποίο προσδίδει τη γνώριμη αρωματική βάση. Πρόκειται για στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα και δεν συνιστάται να παραλείπεται. Παράλληλα, λόγω των λιπαρών του μοσχαριού, απαιτείται μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, καθώς το κρέας προσφέρει από μόνο του επαρκή λιπαρή υποστήριξη.
Μοσχαρόσουπα κοκκινιστή
Υλικά
800 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή κότσι)
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι σέλινο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 κούπα κριθαράκι (μέτριο ή χονδρό)
2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε το μοσχάρι σε μπουκιές.
Τοποθετούμε το κρέας σε βαθιά κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφαιρούμε τον αφρό.
Βράζουμε για περίπου 1 ώρα έως ότου το κρέας μαλακώσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά, την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ.
Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Αφαιρούμε το σέλινο.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

















