Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της G7, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ, εξέτασαν το 28-σημείων σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στο κοινό ανακοινωθέν τους χαρακτηρίζουν την πρόταση «βάση που απαιτεί επιπλέον εργασία», υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση ότι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας δεν μπορούν να αλλάξουν διά της βίας. Παράλληλα, εξέφρασαν ανησυχία για ορισμένους περιορισμούς που προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο στη δύναμη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι, όπως τονίζουν, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα ευάλωτη σε μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευχαρίστησαν τις ΗΠΑ για την προσπάθεια διαμόρφωσης πλαισίου ειρήνης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οποιοδήποτε σημείο αφορά άμεσα την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί τη ρητή σύμφωνη γνώμη των ίδιων των κρατών-μελών. Σύμφωνα με το Reuters, ο Αντόνιο Κόστα ενημέρωσε ότι οι 27 της ΕΕ έχουν προσκληθεί σε ειδική συνεδρίαση για την Ουκρανία στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ–Αφρικανικής Ένωσης στη Λουάντα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν και στις συνομιλίες της Γενεύης.
Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι η πραγματική ειρήνη προϋποθέτει «εγγυημένη ασφάλεια και δικαιοσύνη», σημειώνοντας πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές γνωρίζουν επακριβώς τι απαιτείται για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη τρίτη ρωσική εισβολή. Ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός: ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οι παρεμβάσεις του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σχετικά με τη χρήση των ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, κινδυνεύουν να ανατρέψουν την επίτευξη συμφωνίας για την «δανειακή συμφωνία αποζημιώσεων». Όπως παραδέχτηκε πρώην γάλλος αξιωματούχος στο Politico, η πρόταση Γουίτκοφ θεωρείται «σκανδαλώδης» και εκτιμάται ότι θα απορριφθεί ομόφωνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις μελλοντικές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.
















