Μηνύματα για τις τιμές και προβληματισμός για το μέλλον της εθνικής παραγωγικής βάσης κυριάρχησαν στην φετινή ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), με τίτλο «Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών σε Ελλάδα και Ευρώπη: Επιχειρώντας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον». Εκπρόσωποι της πολιτείας και της βιομηχανίας τροφίμων αντάλλαξαν απόψεις για το πώς ο κλάδος μπορεί να διασφαλίσει προσιτά και ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές, ενισχύοντας παράλληλα το εξαγωγικό του αποτύπωμα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.
Ως κύριες προκλήσεις αναδείχθηκαν ο νέος εμπορικός χάρτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν σε αυξήσεις κόστους πρώτων υλών (όπως κακάο, καφές, βοδινό) και επηρεάζουν την επάρκεια βασικών ειδών, ο διεθνής εμπορικός δασμολογικός πόλεμος, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί δομική απειλή για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, τόνισε ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα σπιράλ αυξήσεων και αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιώτης έστειλε σαφές μήνυμα για συγκράτηση των τιμών, χαρακτηρίζοντας την ακρίβεια ως τον «χειρότερο εχθρό της βιομηχανίας». Υπογράμμισε τις δράσεις και προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε θέματα Διατροφής, Υγείας, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, στήριξης της κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προώθησης της καινοβιομηχανίας μέσω διασύνδεσης Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παρουσιάστηκε ως βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, κατέχοντας την πρώτη θέση στη Μεταποίηση (27,7% των επιχειρήσεων του τομέα), με κύκλο εργασιών 20 δισ. ευρώ, μεγαλύτερος εργοδότης στη Μεταποίηση (πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και σημαντικός πρεσβευτής του ελληνικού brand name διεθνώς (πάνω από 7 δισ. εξαγωγές). Ο ΣΕΒΤ παραμένει σε ανοιχτό διάλογο με την Πολιτεία για θέματα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και βιωσιμότητας, όπως η συμβολή στο Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών Ποτών (DRS).
Από την πλευρά της Πολιτείας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε το τέλος του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους τον Ιούνιο, στέλνοντας παράλληλα διπλό μήνυμα για προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές και στήριξη της παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Αναγνώρισε τον κλάδο ως «πυλώνα παραγωγικότητας» και «βασικό μοχλό ανάπτυξης». Παρουσίασε πολιτικές στήριξης όπως το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο με ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, τη συγκρότηση εθνικής πολιτικής ποιότητας για το «Made in Greece» και τη μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάργηση του πλαφόν δεν σημαίνει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, και ο Αντιπρόεδρος της Circana Hellas, Παναγιώτης Μπορέτος, παρουσίασαν τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τον ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων στην ελληνική οικονομία, τα περιθώρια βελτίωσης μέσω καινοτομίας και διασύνδεσης με τον τουρισμό, τις καταναλωτικές τάσεις και την ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
Στο πάνελ συζήτησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο στην αγροδιατροφική αλυσίδα, από το χωράφι έως το ράφι, και τον καθοριστικό ρόλο της ΚΑΠ. Ανέδειξε την ανθεκτικότητα ως το νέο ζητούμενο.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ επανέλαβε ότι η ακρίβεια είναι ο χειρότερος εχθρός και ζήτησε εθνικά κίνητρα για επενδύσεις. Ο Γενικός Διευθυντής της FoodDrinkEurope, Dirk Jacobs, αναφέρθηκε στις προκλήσεις (δασμοί, πληθωρισμός, κλιματική αλλαγή) και ζήτησε άμεση δράση από ΕΕ και Ελλάδα για ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα. Ο κ. Βέττας επεσήμανε την τροχιά ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και χρόνιες αδυναμίες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της μεταποίησης σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Γιώτης τόνισε ότι ο κλάδος δεν αντέχει μόνιμη πίεση και χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο ομαλής λειτουργίας που να προάγει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, προς όφελος καταναλωτών, οικονομίας και κοινωνίας.