Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας φιλοδοξεί να ανοίξει η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη του κ. Μερτς με Ευρωπαίο ηγέτη μετά την εκλογή του στην καγκελαρία, εξαιρουμένης της καθιερωμένης επίσκεψης στο Παρίσι για συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν και της επίσκεψης στη Βαρσοβία. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και για την παραλαβή βραβείου στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany.
Η συνάντηση των δύο ηγετών, για την οποία προβλέπεται άπλετος χρόνος, αναμένεται να είναι ουσιαστική και όχι απλώς εθιμοτυπική. Στην ατζέντα βρίσκονται σημαντικά θέματα όπως η οικονομία (έξι χρόνια μετά το τέλος της δεκαετούς κρίσης), οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.
Ένα από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για την Αθήνα είναι η στάση της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα επιθυμεί μια αλλαγή από την παραδοσιακή γερμανική αυστηρότητα, επικαλούμενη και την εσωτερική πολιτική του κ. Μερτς για κατάργηση του “φρένου χρέους” και έμφαση στις επενδύσεις. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Γερμανία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, παραμένει επιφυλακτική σε ζητήματα όπως ο κοινός δανεισμός ή τα ευρωομόλογα. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ειδικά για αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε και μετά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη.
Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης αναμένεται να είναι και η άμυνα, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους από ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ και σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτημα που έθεσε και σε προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Μερτς. Το θέμα της πώλησης Eurofighter στην Τουρκία, στην οποία συμμετέχουν Γερμανία και Ιταλία, βρίσκεται επίσης στο τραπέζι, με την Αθήνα να τονίζει τον απαράβατο κανόνα ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για απειλή συμμαχικών κρατών. Από το Βερολίνο φαίνεται να υπάρχει διάθεση καθησυχασμού της Αθήνας, αν και τα σενάρια για “πράσινο φως” στην πώληση συνεχίζονται. Παράλληλα, οι γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Τέλος, το μεταναστευτικό αποτελεί ένα αγκάθι στις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Μερτς, αντιμετωπίζοντας την άνοδο της AfD, έχει προαναγγείλει μια πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, η οποία όμως βρίσκει διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Μια απόφαση γερμανικού δικαστηρίου έχει δώσει τη δυνατότητα στη γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, με τον αριθμό να εκτιμάται στις 40.000. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθεί καμία επιστροφή όσο δεν υπάρχει ισοκατανομή στην ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών εμποδίων. Φαίνεται ότι η απειλή επιστροφών χρησιμοποιείται από το Βερολίνο για να πιέσει την Αθήνα να μην δίνει εύκολα άσυλο ή δυνατότητα ταξιδιού σε άλλες χώρες της ΕΕ.