Η ελληνική οικονομία βασίζει σημαντικά την ανάπτυξή της στον τουρισμό, όπως φαίνεται από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα. Ο τουρισμός αναδεικνύεται ως κυρίαρχος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι συναλλαγές για τα τουριστικά ακίνητα ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο τομέας αυτός εμπνέει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με τις Κυκλάδες να αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ωστόσο, παρατηρείται μια πτώση στις συναλλαγές των ξενοδοχείων της τάξεως του 19% το 2022.
Η ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού τομέα και η αυξανόμενη διεθνής και εγχώρια ζήτηση οδήγησαν σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας. Οι συνολικές επενδύσεις στη φιλοξενία πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το αποκορύφωμά τους το 2019 με 1,9 δισ. ευρώ. Ακόμη και με τη σοβαρή επίδραση της πανδημίας, ο τομέας προσέλκυσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεων το 2021, με περαιτέρω αύξηση 10% το 2022 και το 2023.
Οι εταιρείες επενδύσεων παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον τομέα της φιλοξενίας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο κύριος τομέας εστίασής τους. Η ποσοστιαία κατανομή των επενδύσεών τους στον τουρισμό έχει αυξηθεί στα 6,2% από το 2018 έως το 2022. Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν μετά το 2015, με περισσότερες από 150 συναλλαγές που σχετίζονται με τον κλάδο της φιλοξενίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας μειώθηκαν κατά 19% το 2022, αποτελώντας το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ΑΕΕΑΠ παρέμειναν οι πιο ενεργοί επενδυτές το 2023, αγοράζοντας και πουλώντας ξενοδοχειακά ακίνητα συνολικής αξίας σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν σε Ισπανία και Γαλλία, αντιπροσωπεύοντας το 44% του συνολικού όγκου επενδύσεων.