Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, 2025 - 09:23
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Κριθαρότο γαρίδας: Ένα κριθαρότο τεσσάρων εποχών, που γεμίζει γεύσεις και θαλασσινά αρώματα το στόμα

Δοκιμάστε το ιδανικά με την πολύτιμη ελληνική γάμπαρη και φτιάξτε το ακριβώς πριν να το σερβίρετε.

Money & Life by Money & Life
26 Μαρτίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Κριθαρότο γαρίδας: Ένα κριθαρότο τεσσάρων εποχών, που γεμίζει γεύσεις και θαλασσινά αρώματα το στόμα
Share on FacebookShare on Twitter

Διαδικασία
Βήμα 1
Προεργασία: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Μετά Καθαρίζετε τις φρέσκιες γαρίδες ως εξής:Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το μαύρο έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της. Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Ο βασικός λόγος γι’ αυτή την επέμβαση, είναι ότι συχνά υπάρχουν εκεί υπολείμματα άμμου, τα οποία όταν τρώτε την γαρίδα τα νιώθετε κάπως στη μπουκιά σας.

Βήμα 2
Ετοιμάζετε τον ζωμό. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και το βράζετε. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, 2-3 ροδέλες πράσου, το καρότο και τέλος προσθέτετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Κλείνετε την εστία, σουρώνετε, πετάτε κεφάλια και λαχανικά και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο.

Βήμα 3
Σοφρίτο: Τσεκάρετε το ρολόι σας ή βάλτε το χρονόμετρο του κινητού σας να αρχίσει να μετράει απ’ το μηδέν, για να συντονιστείτε απόλυτα με τις οδηγίες. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) σε μέτρια προς υψηλή ένταση(7/9) βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.

Βήμα 4
Αργός Βασανισμός: Στο 4ο λεπτό προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φούλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις διαδικασία που θα επαναληφθεί και θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σε 3-4 λεπτά προσθέστε το λευκό κρασί και συνεχίστε μετά με τον ζωμό. Στα επόμενα 2 λεπτά (στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας), προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι στο 18ο περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε (ή στο 14ο από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα).

Βήμα 5
Ένταξη Βασικού Υλικού: Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε τέτοια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λεπτά μαγείρεμα στο μάτι, δεδομένου ότι με την υπολειμματική θερμότητα θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά και αφού βγει το σκεύος απ’ το μάτι. Μη τις αφήσετε παραπάνω γιατί θα τις σκληρύνει και θα μαγαρίσετε ένα πολύτιμο και ευαίσθητο υλικό. Έτσι, τις ρίχνετε μέσα στο 18ο λεπτό, όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει, και τις γυρνάτε στο επόμενο λεπτό, απ’ την άλλη. Στο 20ο λεπτό έχετε κλείσει τη φωτιά και έχετε αποσύρει το τηγάνι απ’ το μάτι ώστε όταν σερβιριστούν σε λίγα λεπτά να είναι οι γαρίδες τέλειες.

Βήμα 6
Κλείσιμο: Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο αυτό έχω επιλέξει να μην γίνει το χαρακτηριστικό κλείσιμο που θα βοηθήσει την κρεμώδη υφή, γιατί δεν βρίσκω ότι το χρειάζεται. Λειτουργεί μια χαρά ως σύνθεση και παραμένει ελαφρύ. Αν εσείς επιμένετε όμως, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια-δύο κουταλιές βούτυρο ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί. Σερβίρετε μέσα στα 3 λεπτά αφ’ ότου το κριθαρότο ετοιμάστηκε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Υλικά
Μερίδες: 4-6
20 φρέσκες γαρίδες μεγέθους 7-10 εκατοστών
250 γρ. κριθαράκι
1.3 λίτρου ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεγάλο, σε ροδέλες
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
400 γρ. τριμμένη ντομάτα
100 ml λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
70 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΥΜΟΥΡΗΣ

Home

Tags: Κριθαροτό γαρίδας
Previous Post

Βανδή Μπισμπικης ταξίδι στο εξωτερικο

Next Post

Ο Μαδούρο κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Related Posts

European Best Destinations: Η Πρέβεζα ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης
Γαστρονομία

European Best Destinations: Η Πρέβεζα ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης

27 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτά Ζυθοποιεία
Γαστρονομία

H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

18 Σεπτεμβρίου 2025
Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
LIFESTYLE

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Next Post
Ο Μαδούρο κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση -1% και επιστροφή στις 2.005 μονάδες – Τράπεζες υπό πίεση

13 ώρες ago
Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος: Αποσπάσματα από τα «Χρονικά της Κίτρινης Μέρας»

Χρήστος Χ. Θεοφιλάτος: Αποσπάσματα από τα «Χρονικά της Κίτρινης Μέρας»

8 μήνες ago
ΕΛΤΑ: Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση ενός εμβληματικού φορέα

ΕΛΤΑ: Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση ενός εμβληματικού φορέα

1 έτος ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση -1% και επιστροφή στις 2.005 μονάδες – Τράπεζες υπό πίεση

30 Οκτωβρίου 2025
Κ. Μητσοτάκης - INTIME

Κ. Μητσοτάκης: Το 51% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει

30 Οκτωβρίου 2025
ελληνική οικονομία

Στεγαστικά κονδύλια και τραπεζικές αναβαθμίσεις: Κινήσεις που ξεχωρίζουν στην οικονομία

30 Οκτωβρίου 2025
Θεοδωρικάκος

Νέο «οπλοστάσιο» για την αγορά: Ανεξάρτητη Αρχή, βαριά πρόστιμα και διαφάνεια στις τιμές

30 Οκτωβρίου 2025
Κωνσταντίνος Αργυρός

Κωνσταντίνος Αργυρός: Τρεις sold out εμφανίσεις στην Όπερα του Σίδνεϊ

30 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση -1% και επιστροφή στις 2.005 μονάδες – Τράπεζες υπό πίεση
  • Κ. Μητσοτάκης: Το 51% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει
  • Στεγαστικά κονδύλια και τραπεζικές αναβαθμίσεις: Κινήσεις που ξεχωρίζουν στην οικονομία
  • Νέο «οπλοστάσιο» για την αγορά: Ανεξάρτητη Αρχή, βαριά πρόστιμα και διαφάνεια στις τιμές

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.