Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 21:11
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Αυξάνονται τα εστιατόρια που προσφέρουν χορτοφαγικά πιάτα στη Θεσσαλονίκη

Money & Life by Money & Life
9 Μαρτίου 2024
in Γαστρονομία
0 0
0
Φωτογραφία αρχείου: freepik.com/Red Sea

Φωτογραφία αρχείου: freepik.com/Red Sea

Share on FacebookShare on Twitter

Ολοένα περισσότερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σπεύδουν να προσθέσουν έστω ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο στο μενού τους, ανταποκρινόμενα στην τάση αύξησης του αριθμού των χορτοφάγων (vegetarians), των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και των φίλων της ευέλικτης διατροφής (flexitarians), αλλά και στις επιταγές διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος. Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι βάσει έρευνας του 2022, που συγχρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση (European Vegetarian Union- EVU), σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).

«Τα περισσότερα εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν κάποια χορτοφαγικά ορεκτικά παραμεσογειακής και μεσογειακής διατροφής. Κυρίως πιάτα όμως δεν υπάρχουν αρκετά κι αυτό είναι βασική έλλειψη, καθώς το κυρίως πιάτο σερβίρεται σε άλλο μέγεθος μερίδας και έχει άλλη πληρότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, γιατί ο κόσμος αλλάζει. Οι χορτοφάγοι, οι vegans και οι flexitarians, που είναι πολύ δικτυωμένοι μεταξύ τους και θα προτείνουν σε άλλους ανθρώπους τα χορτοφαγικά εστιατόρια στα οποία έχουν απολαύσει το φαγητό τους, αυξάνονται και οι εστιατόρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το μήνυμα. Επιπλέον, υπέρ της χορτοφαγίας λειτουργεί και η διεθνής τάση. Οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και η ΕΕ βγάζουν συνέχεια συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, για λόγους τόσο υγείας, όσο και προστασίας του περιβάλλοντος στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής. Η μαζική εκτροφή ζώων είναι μια πρακτική ζημιογόνος για το περιβάλλον, καθώς -μεταξύ άλλων- απαιτεί τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ επίσης είναι υπεύθυνη για υπέρογκη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων, που στρέφονται στην ευέλικτη χορτοφαγία για ηθικούς λόγους, έναντι των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και έναντι της εκμετάλλευσης των ζώων» σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Πόσα είναι τα εστιατόρια που εντάχθηκαν στον χάρτη της «HellasVeg» με τα σημεία εστίασης που έχουν στο μενού τους από μία έως τρεις χορτοφαγικές συνταγές; Στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 67, στην Καβάλα οκτώ, στην Αλεξανδρούπολη 13, στη Λάρισα 17, στον Βόλο 18 και στα Ιωάννινα 22. Νοτιότερα, στην Αθήνα, στον χάρτη έχουν μπει 38 εστιατόρια, στην Πάτρα 36, στο Ηράκλειο 24 και στην Καλαμάτα 17, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου.

Στο σκηνικό αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, διοργανώνει τον διαγωνισμό «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει» για την ανάδειξη των καλύτερων χορτοφαγικών συνταγών (vegan και vegetarian) στη Θεσσαλονίκη. Τα εστιατόρια που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα δηλώσουν συμμετοχή με χορτοφαγικές ή αυστηρά χορτοφαγικές συνταγές, οι οποίες θα διαγωνιστούν υπό όρους γευσιγνωσίας και διατροφικής αξίας. «Στόχος του διαγωνισμού είναι πρωτίστως η ανάδειξη στο κοινό της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας των χορτοφαγικών συνταγών που υπάρχουν ήδη στο μενού πολλών εστιατορίων γενικής εστίασης, καθώς και η δημιουργία νέων, ευφάνταστων και ολοκληρωμένων διατροφικά συνταγών από τους σεφ, που θα σερβίρονται ως κυρίως πιάτα. Ένας ακόμα στόχος είναι η προβολή και επιβράβευση των συγκεκριμένων εστιατορίων για την συμπερίληψη και τον εμπλουτισμό του μενού τους με χορτοφαγικά γεύματα» επισημαίνει η κα Ισαακίδου και προσθέτει πως μέσα από την καμπάνια προβολής που θα διενεργήσει ο Σύλλογος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του διαγωνισμού, θα δοθεί η δυνατότητα στα εστιατόρια που συμμετέχουν και να θέσουν τις χορτοφαγικές δημιουργίες τους στην κρίση του κοινού.

Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στα μέσα Μαρτίου του 2024, ενώ τα πιάτα που θα συμμετάσχουν θα «διαγωνίζονται» για δύο περίπου μήνες. Η λήξη του διαγωνισμού αναμένεται με την ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στα μέσα Ιουνίου 2024. Το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει και να δοκιμάσει τα διαγωνιζόμενα πιάτα από το μενού του εστιατορίου και να τα αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο ως προς τη γεύση, την οσμή, την εμφάνιση και το αίσθημα κορεσμού, ενώ σε δεύτερο χρόνο, ειδικοί της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά των πιάτων. Η τελική κατάταξη θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των δύο αξιολογήσεων. Κατά την κα Ισαακίδου, 24 από τις επιχειρήσεις του χάρτη έχουν εκδηλώσει θετικό ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η δράση ξεκινάει τον Μάρτιο. Η δράση θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, το καλοκαίρι θα γίνει και επικέντρωση σε περισσότερο τουριστικές περιοχές για τη χαρτογράφηση.

«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Tags: vegetariansΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Previous Post

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ώθηση μακροζωίας από την άσκηση από τους άνδρες

Next Post

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Λειψοί. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

14 ώρες ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

14 ώρες ago
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

11 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια και καλοκαίρι

Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος

16 Ιουνίου 2025
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

16 Ιουνίου 2025
Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ

Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ

16 Ιουνίου 2025
Ειρήνη Γεωργίου

Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου

16 Ιουνίου 2025
Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος
  • Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του
  • Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ
  • Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.