Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025 - 20:05
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Επιστήμη

Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

ο ΑΔΜΗΕ είναι ο νέος φορέας υλοποίησης του έργου, έχοντας διαδεχτεί τον EuroAsia Interconnector ο οποίος έφτασε το project στο ώριμο σημείο που είναι σήμερα.

Money & Life by Money & Life
4 Δεκεμβρίου 2023
in Επιστήμη
0 0
0
Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Share on FacebookShare on Twitter

Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού , θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), υπό την επωνυμία Great Sea Interconnector. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP 28 που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι.

Στη συζήτηση που είχε ως αντικείμενο τη σημασία των διασυνοριακών διασυνδέσεων για την ενεργειακή μετάβαση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες αυτές υποδομές συμμετείχαν η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου (της χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου) Tinne Van der Straeten, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Renewable Grid Initiative Antonella Battaglini, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELICA Ιωάννης Καρύδας και ο Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της IRENA Roland Roesch.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ΑΔΜΗΕ και των μεγάλων έργων διεθνών διασυνδέσεων που έχει δρομολογήσει, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο νέος φορέας υλοποίησης του έργου, έχοντας διαδεχτεί τον EuroAsia Interconnector ο οποίος έφτασε το project στο ώριμο σημείο που είναι σήμερα.

Σημειώνεται, ότι προ ημερών υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το εμβληματικό έργο και το νέο φορέα υλοποίησης. Η συμφωνία αφορά στη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ και όλων των μελετών και των αδειών. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ καθίσταται πλέον νέος αντισυμβαλλόμενος της Nexans στην σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε επίσης ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την αγορά για το έργο με τη νέα του «ταυτότητα», όπως προκύπτει και από το MoU που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της TAQA, ενεργειακής εταιρείας με έδρα το ‘Αμπου Ντάμπι.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ έκανε επίσης ειδική μνεία και στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), που προωθεί η Elica SA του Ομίλου Κοπελούζου, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ».

Όπως είπε, «τόσο ο Great Sea Interconnector, όσο και το GREGY, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ε.Ε».

«Το GREGY μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εκμετάλλευση του πράσινου δυναμικού της Αιγύπτου, προκειμένου η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει το έργο αυτό από τις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού του και συμβάλλει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του, στην ωρίμανσή του».

Επίσης, αναφέρθηκε και στις σημαντικές συνέργειες που αναπτύσσονται με το Great Sea Interconnector και το GREGY, με ένα άλλο μεγάλο έργο που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Interconnector.

«Αυτά τα έργα αποτελούν μια ισχυρή διαδρομή καθαρής ενέργειας, που εκτείνεται από την Αφρική στη βιομηχανική «καρδιά» της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) τόνισε ότι προκειμένου να υποστηριχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, θα πρέπει μέχρι το 2040 να προστεθούν 80 εκατ. χιλιόμετρα νέων δικτύων σε όλον τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αυτή, εξήρε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση νέων έργων ηλεκτρικών δικτύων με 584 δισ. ευρώ σχολιάζοντας ότι πρόκειται να βελτιώσει τη δυναμική που υπάρχει για την υλοποίηση νέων διεθνών διασυνδέσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των νέων υποδομών θα απαιτήσει πρόσθετους ανθρώπινους πόρους και θα έχει αυξημένο κόστος, το οποίο θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια, με βάση τις κατάλληλες πολιτικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΝΕΡΓΕΙΑΦυσικό αέριο
Previous Post

ΗΡΑ City Hotel, ένα κόσμημα στην πόλη της Καλαμάτας

Next Post

«Νεα Αριστερά» το όνομα του νέου πολιτικού φορέα

Related Posts

Γιώργος Λυράκος Καύσωνας στην πόλη
Επιστήμη

Γιώργος Λυράκος: Καλοκαίρι στην πόλη – Καύσωνας και θερμικό στρες

22 Ιουλίου 2025
Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία
Επιστήμη

Ήλιος με μέτρο: Τα βασικά για σωστή αντηλιακή προστασία

13 Ιουλίου 2025
Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία
Επιστήμη

Life: Τα μυστικά για νόημα, χαρά και μακροζωία

12 Ιουλίου 2025
Agape Zoe Corfu Summer Festival
Gala

Agape Zoe Corfu Summer Festival 2025: Η Κέρκυρα φοράει τα ακουστικά της

9 Ιουλίου 2025
Αναπνοή και ψυχική υγεία
Επιστήμη

Αναπνοή και ψυχική υγεία: Μπορεί η σωστή αναπνοή να λειτουργήσει σαν θεραπεία;

7 Ιουλίου 2025
clouds over the desert
Επιστήμη

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα αεροπλάστ που παράγει πόσιμο νερό στην έρημο

2 Ιουλίου 2025
Next Post
«Νεα Αριστερά» το όνομα του νέου πολιτικού φορέα

«Νεα Αριστερά» το όνομα του νέου πολιτικού φορέα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

4 μήνες ago
Ανακαλύφθηκε τεράστιος “ωκεανός” κάτω από την επιφάνεια της Γης

Ανακαλύφθηκε τεράστιος “ωκεανός” κάτω από την επιφάνεια της Γης

1 έτος ago
στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

2 ημέρες ago
φεστιβάλ Strong Me

4ο φεστιβάλ Strong Me: “We stand strong for equality”

11 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πότε η εφορία στέλνει εκκαθαριστικά χωρίς υποβολή φορολογικής δήλωσης

Ψηφιακό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ

21 Αυγούστου 2025
φεστιβάλ Strong Me

4ο φεστιβάλ Strong Me: “We stand strong for equality”

21 Αυγούστου 2025
στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

20 Αυγούστου 2025
Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

19 Αυγούστου 2025
Φωτογραφία: Zagori Mountain Running

Zagori Mountain Running: Ενας αγώνας ορεινής εξερεύνησης

30 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ψηφιακό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ
  • 4ο φεστιβάλ Strong Me: “We stand strong for equality”
  • Σχέδιο επιδότησης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια
  • Τραμπ: «Εφικτή η λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.