Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025 - 11:31
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ήπειρος: το εστιατόριο όπου ο πατσάς και η γίδα γίνονται «must» ξανά

Money & Life by Money & Life
6 Ιουνίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Ήπειρος: το εστιατόριο όπου ο πατσάς και η γίδα γίνονται «must» ξανά
Share on FacebookShare on Twitter

Το εστιατόριο που έχει ταΐσει τους διάσημους ξενύχτηδες των Αθηνών, έχει υποδεχτεί διεθνείς προσωπικότητες της γαστρονομίας, από τον Άντονι Μπουρντέν μέχρι τον Άντριου Ζίμερν, κάνει έξαλλους τους βίγκαν και σερβίρει πατσά από τις 9 το πρωί, δεν σταμάτησε να σερβίρει σούπες ούτε στον καύσωνα του 1994.

Η πρωινή οδός Αθηνάς αποτελεί βαρόμετρο για το πόση κίνηση θα έχει το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα θα είναι μια σχετικά ήσυχη μέρα. Περπατώντας προς τη Βαρβάκειο Αγορά, με αυτόν τον εξαντλητικό καιρό που παραπαίει ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, αισθάνομαι αδημονία. Ίσως γιατί έχω καιρό να την επισκεφτώ με το φως του ηλίου, ίσως γιατί για μένα η Αγορά παραμένει το ιερό και ζεστό καταφύγιό μου όλα τα χρόνια που ζω στην Αθήνα. Το εστιατόριο Ήπειρος, σε έναν κάθετο στα αμέτρητα, κολλητά κρεοπωλεία διάδρομο, με τις μεγάλες τζαμαρίες, τα γκαρσόνια με το κατακόκκινο παπιγιόν, τις σούπες και τα μαγειρευτά του, με έχει περιθάλψει σε όλες μου τις ιώσεις, έχει φέρει στα ίσα του το τρικυμιώδες στομάχι μου μετά από άφθονο ποτό, έχει φιλοξενήσει φιλοσοφικές συζητήσεις, έχει συντροφεύσει σχέσεις και φιλίες, μου έχει δώσει την ευκαιρία για συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν πίστευα ότι θα συναντούσα ποτέ. Αλλά, για να αφήσω στην άκρη τις προσωπικές εμπειρίες, η Ήπειρος έχει γίνει στέκι όσων Αθηναίων και ταξιδιωτών αναζητούν αυθεντικό, απροσποίητο, ελληνικό μαγειρευτό φαγητό. Γι’ αυτό και έχει ήδη καταγραφεί στα επίσημα βιβλία της ιστορίας της πρωτεύουσας.

Στο στομάχι της πόλης
Αν ολόκληρη η Αθήνα είναι ένα σερβίτσιο οικιακής χρήσης στο ντουλάπι της Ελλάδας, τότε η Ήπειρος είναι η μεγαλύτερη και πιο καλογυαλισμένη κατσαρόλα της. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και κάνοντας έναν βαθύ εισπνευστικό θόρυβο, ανάμεσα σε κεφάλια προβατίνας και κοτόπουλα κρεμασμένα ανάποδα, βλέπω τη Ράνια που έχει ήδη βγει να με προϋπαντήσει. Τα λευκοκάστανα μαρμάρινα πλακάκια του δαπέδου, βγαλμένα από το μπάνιο των παππούδων μου, και το χαμόγελο της ιδιοκτήτριας, η οποία δεν απουσιάζει ποτέ από το πόστο της, γυαλίζουν άμα τη εμφανίσει. Η Ράνια Καρατζένη είναι η ψυχή του μαγαζιού, γιατί η καρδιά ήταν ο θρυλικός εστιάτορας Τζίμης, ο πατέρας της, που πήρε τη δεκαετία του ’80 το μαγαζί, το οποίο τότε ονομαζόταν Μοναστήρι, και το ονόμασε Οινομαγειρείο η Ήπειρος, για να τιμήσει την καταγωγή του από τα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Η μαγείρισσα από τον ΟΗΕ
Η Ράνια συστήνεται «μαγείρισσα», ενώ έχει σπουδάσει Οικονομικά, έχει δύο μεταπτυχιακά, ένα μισοτελειωμένο διδακτορικό, έχει εργαστεί στον ΟΗΕ, μιλάει πέντε γλώσσες και τρέχει το μαγαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έζησε στην Αμερική, στην Αγγλία και την Ελβετία και ως «κόρη του μπαμπά» επέστρεψε πίσω και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ. «Εγώ είμαι κόρη μάγειρα. Λόγω της επιστροφής μου από το εξωτερικό και των σπουδών μου, βρέθηκα εδώ για να βοηθήσω να γίνει γνωστή η ελληνική κουζίνα και οι σούπες της σε όλο τον κόσμο. Το 2013, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου, έβαλα ένα στοίχημα στο ξερό, ηπειρώτικο κεφάλι μου να συνεχίσω την κληρονομιά του και να την κάνω ακόμα πιο μεγάλη. Ο πατέρας μου άφησε όλες τις συνταγές και την αγάπη του για τα κατσαρολικά και τα φαγητά, κι εγώ τα εξέλιξα. Σήμερα μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως έχω υποδεχτεί αμέτρητους δημοσιογράφους, food bloggers, σεφ με αστέρια Michelin, τηλεοπτικά συνεργεία από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Λατινική Αμερική και αυτό το ταξίδι συνεχίζει ακόμα. Αυτή η χαρά μού δίνει το χαμόγελο, μου παίρνει την κούραση», εξομολογείται.

Σουπάδικο μεν, αλλά
Το μαγαζί είναι γνωστό για τις σούπες και τα μαγειρευτά του, τα οποία σιγοβράζουν πίσω από τον πάγκο με το μπεν μαρί, σε μεγάλες κατσαρόλες, πάνω στο μαντέμι. Ανοίγει γύρω στις 6.00 το πρωί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κλείνει στις 8.00 το βράδυ. Η πινακίδα «οινομαγειρείο» κάπως με μπερδεύει. «Εμείς προσδιοριζόμαστε ως σουπάδικο, μπορεί καθημερινά να βρει κανείς τις οκτώ σούπες μας, μέχρι και τον Αύγουστο. Θέλησα να κάνω must ξανά τον πατσά και τη γίδα, να συστήσω αυτά τα φαγητά στη νέα γενιά και να μη θεωρούνται passé ή φαγητά τιμωρίας. Οι τουρίστες τρελαίνονται για το φρικασέ και ειδικά οι Ιάπωνες κάνουν ολόκληρο μενού με όλες τις σούπες που, αφού τις φωτογραφίσουν, τις δοκιμάζουν σχεδόν με ιεροτελεστία».
Την ώρα που μιλάμε, ο κόσμος δεν σταματά να μπαίνει στο μαγάζι και να σκύβει πάνω από τη γυάλινη βιτρίνα με τα μπεν μαρί για να επιλέξει τι θα παραγγείλει. Νεαρά ζευγάρια τουριστών, εργαζόμενοι της γειτονιάς, ένας ιερέας με σακούλες γεμάτες ψώνια, μια καλοντυμένη κυρία που ζητάει φαγητό σε πακέτο για το σπίτι.

Στεκόμαστε πάνω από τις τεράστιες μαρμίτες και δοκιμάζοντας μια κουταλιά από τη μαγειρίτσα, η οποία είναι έτοιμη να βγει, αναρωτιέμαι φωναχτά ποια είναι η πρώτη της ανάμνηση από την κουζίνα. «Ηπρώτη φορά ήταν στο εστιατόριο του πατέρα μου στη Λουκιανού, το Jimmys Cooking. Τον θυμάμαι να γεμίζει τις κατσαρόλες με συκωταριές για τη μαγειρίτσα του Πάσχα. Σε εκείνο το υπόγειο οι μεγάλες κατσαρόλες με φόβιζαν, αλλά έγιναν τα πρώτα μου παιχνίδια, καθώς εκεί μέσα μεγάλωσα, περνούσα χρόνο με τον πατέρα μου, που μου μάθαινε όλα τα μυστικά. Πού να φανταστώ πως κάποια χρόνια αργότερα θα μαγείρευα σε ακόμη μεγαλύτερες. Στις κατσαρόλες μας εδώ στην Ήπειρο μπορεί κανείς να βαφτίσει μέχρι και ενήλικα». Πάντως, αν η βάπτιση σημαίνει την επίσημη είσοδο του πιστού στην Ορθοδοξία, τότε η Ήπειρος είναι ένα γαστρονομικό μυστήριο που κάθε φορά αποκαλύπτει και ένα μικρό θαύμα. Ένα μικρό θαύμα που χωράει σε μεγάλες κατσαρόλες.

info: Η Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, τηλ.: 210 3240773

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

ΠΗΓΗ

Tags: ΗΠΕΙΡΟΣ
Previous Post

Helmos Mountain Festival: Το «ελληνικό Woodstock» στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Next Post

Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

Related Posts

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
Gala

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη
Γαστρονομία

Ιωάννινα: Το Street Food Truck Festival με γεύσεις από όλο τον κόσμο στην πλατεία Μαβίλη

31 Μαΐου 2025
Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη
Γαστρονομία

Τρόφιμα-σύμμαχοι στη μάχη κατά της γήρανσης: Τι δείχνει νέα μελέτη

27 Μαΐου 2025
Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη
Gala

Culinary Journeys: Ξανά η Κρήτη στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη

23 Μαΐου 2025
Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική
Γαστρονομία

Sani Gourmet 2025: Πάνω από 20 αστέρια Michelin κάνουν στάση φέτος στη Χαλκιδική

21 Μαΐου 2025
Next Post
Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

2 ημέρες ago
Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

Πληρωμές σε 79.617 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Ιουνίου

5 ώρες ago
επιδόματα - Πληρωμές

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες χρεώσεις χειραποσκευών στις αεροπορικές εταιρείες – προσαρμογή και προβληματισμός

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες χρεώσεις χειραποσκευών στις αεροπορικές εταιρείες – προσαρμογή και προβληματισμός

18 Ιουνίου 2025
Νέες τάσεις στην ενημέρωση και η Ελληνική πραγματικότητα

Νέες τάσεις στην ενημέρωση και η Ελληνική πραγματικότητα

18 Ιουνίου 2025
Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα: Στα 4,538 Δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα: Στα 4,538 Δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025

18 Ιουνίου 2025
Πανελλαδικές εξετάσεις: Αποτελέσματα με SMS – Άνοιξε η πλατφόρμα καταχώρισης κινητού

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αποτελέσματα με SMS – Άνοιξε η πλατφόρμα καταχώρισης κινητού

18 Ιουνίου 2025
Κατάρρευση στη μικροοικονομία του Λος Άντζελες από τις εφόδους της ICE

Κατάρρευση στη μικροοικονομία του Λος Άντζελες από τις εφόδους της ICE

18 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες χρεώσεις χειραποσκευών στις αεροπορικές εταιρείες – προσαρμογή και προβληματισμός
  • Νέες τάσεις στην ενημέρωση και η Ελληνική πραγματικότητα
  • Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα: Στα 4,538 Δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025
  • Πανελλαδικές εξετάσεις: Αποτελέσματα με SMS – Άνοιξε η πλατφόρμα καταχώρισης κινητού

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.