Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025 - 05:35
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Ήπειρος: το εστιατόριο όπου ο πατσάς και η γίδα γίνονται «must» ξανά

Money & Life by Money & Life
6 Ιουνίου 2023
in Γαστρονομία
0 0
0
Ήπειρος: το εστιατόριο όπου ο πατσάς και η γίδα γίνονται «must» ξανά
Share on FacebookShare on Twitter

Το εστιατόριο που έχει ταΐσει τους διάσημους ξενύχτηδες των Αθηνών, έχει υποδεχτεί διεθνείς προσωπικότητες της γαστρονομίας, από τον Άντονι Μπουρντέν μέχρι τον Άντριου Ζίμερν, κάνει έξαλλους τους βίγκαν και σερβίρει πατσά από τις 9 το πρωί, δεν σταμάτησε να σερβίρει σούπες ούτε στον καύσωνα του 1994.

Η πρωινή οδός Αθηνάς αποτελεί βαρόμετρο για το πόση κίνηση θα έχει το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα θα είναι μια σχετικά ήσυχη μέρα. Περπατώντας προς τη Βαρβάκειο Αγορά, με αυτόν τον εξαντλητικό καιρό που παραπαίει ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, αισθάνομαι αδημονία. Ίσως γιατί έχω καιρό να την επισκεφτώ με το φως του ηλίου, ίσως γιατί για μένα η Αγορά παραμένει το ιερό και ζεστό καταφύγιό μου όλα τα χρόνια που ζω στην Αθήνα. Το εστιατόριο Ήπειρος, σε έναν κάθετο στα αμέτρητα, κολλητά κρεοπωλεία διάδρομο, με τις μεγάλες τζαμαρίες, τα γκαρσόνια με το κατακόκκινο παπιγιόν, τις σούπες και τα μαγειρευτά του, με έχει περιθάλψει σε όλες μου τις ιώσεις, έχει φέρει στα ίσα του το τρικυμιώδες στομάχι μου μετά από άφθονο ποτό, έχει φιλοξενήσει φιλοσοφικές συζητήσεις, έχει συντροφεύσει σχέσεις και φιλίες, μου έχει δώσει την ευκαιρία για συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν πίστευα ότι θα συναντούσα ποτέ. Αλλά, για να αφήσω στην άκρη τις προσωπικές εμπειρίες, η Ήπειρος έχει γίνει στέκι όσων Αθηναίων και ταξιδιωτών αναζητούν αυθεντικό, απροσποίητο, ελληνικό μαγειρευτό φαγητό. Γι’ αυτό και έχει ήδη καταγραφεί στα επίσημα βιβλία της ιστορίας της πρωτεύουσας.

Στο στομάχι της πόλης
Αν ολόκληρη η Αθήνα είναι ένα σερβίτσιο οικιακής χρήσης στο ντουλάπι της Ελλάδας, τότε η Ήπειρος είναι η μεγαλύτερη και πιο καλογυαλισμένη κατσαρόλα της. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και κάνοντας έναν βαθύ εισπνευστικό θόρυβο, ανάμεσα σε κεφάλια προβατίνας και κοτόπουλα κρεμασμένα ανάποδα, βλέπω τη Ράνια που έχει ήδη βγει να με προϋπαντήσει. Τα λευκοκάστανα μαρμάρινα πλακάκια του δαπέδου, βγαλμένα από το μπάνιο των παππούδων μου, και το χαμόγελο της ιδιοκτήτριας, η οποία δεν απουσιάζει ποτέ από το πόστο της, γυαλίζουν άμα τη εμφανίσει. Η Ράνια Καρατζένη είναι η ψυχή του μαγαζιού, γιατί η καρδιά ήταν ο θρυλικός εστιάτορας Τζίμης, ο πατέρας της, που πήρε τη δεκαετία του ’80 το μαγαζί, το οποίο τότε ονομαζόταν Μοναστήρι, και το ονόμασε Οινομαγειρείο η Ήπειρος, για να τιμήσει την καταγωγή του από τα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Η μαγείρισσα από τον ΟΗΕ
Η Ράνια συστήνεται «μαγείρισσα», ενώ έχει σπουδάσει Οικονομικά, έχει δύο μεταπτυχιακά, ένα μισοτελειωμένο διδακτορικό, έχει εργαστεί στον ΟΗΕ, μιλάει πέντε γλώσσες και τρέχει το μαγαζί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έζησε στην Αμερική, στην Αγγλία και την Ελβετία και ως «κόρη του μπαμπά» επέστρεψε πίσω και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ. «Εγώ είμαι κόρη μάγειρα. Λόγω της επιστροφής μου από το εξωτερικό και των σπουδών μου, βρέθηκα εδώ για να βοηθήσω να γίνει γνωστή η ελληνική κουζίνα και οι σούπες της σε όλο τον κόσμο. Το 2013, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου, έβαλα ένα στοίχημα στο ξερό, ηπειρώτικο κεφάλι μου να συνεχίσω την κληρονομιά του και να την κάνω ακόμα πιο μεγάλη. Ο πατέρας μου άφησε όλες τις συνταγές και την αγάπη του για τα κατσαρολικά και τα φαγητά, κι εγώ τα εξέλιξα. Σήμερα μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως έχω υποδεχτεί αμέτρητους δημοσιογράφους, food bloggers, σεφ με αστέρια Michelin, τηλεοπτικά συνεργεία από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Λατινική Αμερική και αυτό το ταξίδι συνεχίζει ακόμα. Αυτή η χαρά μού δίνει το χαμόγελο, μου παίρνει την κούραση», εξομολογείται.

Σουπάδικο μεν, αλλά
Το μαγαζί είναι γνωστό για τις σούπες και τα μαγειρευτά του, τα οποία σιγοβράζουν πίσω από τον πάγκο με το μπεν μαρί, σε μεγάλες κατσαρόλες, πάνω στο μαντέμι. Ανοίγει γύρω στις 6.00 το πρωί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και κλείνει στις 8.00 το βράδυ. Η πινακίδα «οινομαγειρείο» κάπως με μπερδεύει. «Εμείς προσδιοριζόμαστε ως σουπάδικο, μπορεί καθημερινά να βρει κανείς τις οκτώ σούπες μας, μέχρι και τον Αύγουστο. Θέλησα να κάνω must ξανά τον πατσά και τη γίδα, να συστήσω αυτά τα φαγητά στη νέα γενιά και να μη θεωρούνται passé ή φαγητά τιμωρίας. Οι τουρίστες τρελαίνονται για το φρικασέ και ειδικά οι Ιάπωνες κάνουν ολόκληρο μενού με όλες τις σούπες που, αφού τις φωτογραφίσουν, τις δοκιμάζουν σχεδόν με ιεροτελεστία».
Την ώρα που μιλάμε, ο κόσμος δεν σταματά να μπαίνει στο μαγάζι και να σκύβει πάνω από τη γυάλινη βιτρίνα με τα μπεν μαρί για να επιλέξει τι θα παραγγείλει. Νεαρά ζευγάρια τουριστών, εργαζόμενοι της γειτονιάς, ένας ιερέας με σακούλες γεμάτες ψώνια, μια καλοντυμένη κυρία που ζητάει φαγητό σε πακέτο για το σπίτι.

Στεκόμαστε πάνω από τις τεράστιες μαρμίτες και δοκιμάζοντας μια κουταλιά από τη μαγειρίτσα, η οποία είναι έτοιμη να βγει, αναρωτιέμαι φωναχτά ποια είναι η πρώτη της ανάμνηση από την κουζίνα. «Ηπρώτη φορά ήταν στο εστιατόριο του πατέρα μου στη Λουκιανού, το Jimmys Cooking. Τον θυμάμαι να γεμίζει τις κατσαρόλες με συκωταριές για τη μαγειρίτσα του Πάσχα. Σε εκείνο το υπόγειο οι μεγάλες κατσαρόλες με φόβιζαν, αλλά έγιναν τα πρώτα μου παιχνίδια, καθώς εκεί μέσα μεγάλωσα, περνούσα χρόνο με τον πατέρα μου, που μου μάθαινε όλα τα μυστικά. Πού να φανταστώ πως κάποια χρόνια αργότερα θα μαγείρευα σε ακόμη μεγαλύτερες. Στις κατσαρόλες μας εδώ στην Ήπειρο μπορεί κανείς να βαφτίσει μέχρι και ενήλικα». Πάντως, αν η βάπτιση σημαίνει την επίσημη είσοδο του πιστού στην Ορθοδοξία, τότε η Ήπειρος είναι ένα γαστρονομικό μυστήριο που κάθε φορά αποκαλύπτει και ένα μικρό θαύμα. Ένα μικρό θαύμα που χωράει σε μεγάλες κατσαρόλες.

info: Η Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, τηλ.: 210 3240773

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

ΠΗΓΗ

Tags: ΗΠΕΙΡΟΣ
Previous Post

Helmos Mountain Festival: Το «ελληνικό Woodstock» στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Next Post

Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

Related Posts

Ανοιχτά Ζυθοποιεία
Γαστρονομία

H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

18 Σεπτεμβρίου 2025
Baghdad Market
Γαστρονομία

Γεύσεις του κόσμου στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

3 Σεπτεμβρίου 2025
Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού
Γαστρονομία

Αναγέννηση του κυπριακού κρασιού με νέους οινοποιούς

21 Ιουλίου 2025
Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
LIFESTYLE

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

12 Ιουλίου 2025
Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται
Γαστρονομία

Πώς να κάνουμε το ελληνικό κρασί εμπειρία που δεν ξεχνιέται

9 Ιουνίου 2025
Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα
LIFESTYLE

Great Greek Wines 2025: Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ελληνικά κρασιά – Δείτε όλη τη λίστα

1 Ιουνίου 2025
Next Post
Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

Μπύρες, αναψυκτικά: Ο καιρός «χάλασε» τις πωλήσεις το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

2 έτη ago
ΔΥΠΑ, voucher 750€

ΔΥΠΑ: Μετά τις 20 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο πρόγραμμα κατάρτισης με voucher 750€

2 ημέρες ago
μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

IRIS: Πλήρες όνομα πριν τη μεταφορά και υποχρεωτική αποδοχή σε όλα τα καταστήματα

22 ώρες ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προϋπολογισμός 2026

Προϋπολογισμός 2026: Στόχος +10,2% στις επενδύσεις — «Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης

14 Οκτωβρίου 2025
Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 16,3 μονάδων για ΝΔ – 8κόμματη Βουλή και 26,1% «κοιτά» νέο κόμμα

14 Οκτωβρίου 2025
κληρονομιαία περιουσία

Τι αλλάζει στους φόρους κληρονομιάς

13 Οκτωβρίου 2025
μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

IRIS: Πλήρες όνομα πριν τη μεταφορά και υποχρεωτική αποδοχή σε όλα τα καταστήματα

13 Οκτωβρίου 2025
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Πληρωμές 13–17 Οκτωβρίου: 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

13 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Προϋπολογισμός 2026: Στόχος +10,2% στις επενδύσεις — «Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 16,3 μονάδων για ΝΔ – 8κόμματη Βουλή και 26,1% «κοιτά» νέο κόμμα
  • Τι αλλάζει στους φόρους κληρονομιάς
  • IRIS: Πλήρες όνομα πριν τη μεταφορά και υποχρεωτική αποδοχή σε όλα τα καταστήματα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.