Η διατήρηση σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, ιδίως καθώς αναμένεται η αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου τα κυμαινόμενα επιτόκια κυριαρχούν, οι ελληνικές τράπεζες θωρακίζονται από τις άμεσες επιπτώσεις των μεταβολών του Euribor στα έσοδά τους από τόκους στεγαστικής πίστης.
Η συγκεκριμένη δομή των δανείων ενισχύει τη σταθερότητα των τραπεζικών ισολογισμών, προσφέροντας καλύτερο έλεγχο στη διαχείριση εσόδων και κινδύνων. Η διατήρηση σταθερού επιτοκιακού περιθωρίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει την προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών και περιορίζει τις πιέσεις στην κερδοφορία.
Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί πρόσθετες προοπτικές για τα συνολικά τραπεζικά έσοδα. Η πιστωτική επέκταση σε παραγωγικούς τομείς αναμένεται να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο προφίλ κερδοφορίας, μειώνοντας την εξάρτηση από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα.
Οι τράπεζες προσδοκούν σημαντική πιστωτική επέκταση το 2025, καθώς η πτώση των επιτοκίων αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση για χρηματοδότηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Υπολογίζεται καθαρή πιστωτική επέκταση περί τα 10 δισ. ευρώ για το έτος, με περίπου 500 εκατ. ευρώ να αφορούν τη στεγαστική και καταναλωτική πίστη. Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, που σήμερα βρίσκονται στο 2,5%, προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 2% εντός του έτους, με πιθανή πρώτη μείωση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Ο πληθωρισμός, που τον Φεβρουάριο ήταν 2,3%, κινείται εντός των προβλέψεων, και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αναμένεται να επιβεβαιώσει αυτές τις προβλέψεις.
Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις απειλές για το παγκόσμιο εμπόριο, οι θετικότερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την Ευρώπη και οι ευκαιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αντισταθμίσουν τους κινδύνους. Οι συστημικές τράπεζες προβλέπουν ισχυρή τριετία ανάπτυξης (2025-2027) με καθαρές νέες χορηγήσεις δανείων άνω των 35 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για το 2025 εκτιμάται στο 9%, παραμένοντας υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η S&P προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,4% για την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας σε σχέση με την Ευρωζώνη. Το 2024, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύξησαν τα ενήμερα δάνειά τους κατά 13,8 δισ. ευρώ, την ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.
Η πτώση των επιτοκίων δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα από τόκους των τραπεζών, με τις εκτιμώμενες απώλειες να μην υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου. Η ισχυρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να καλύψει αυτό το κενό, οδηγώντας σε ισχυρή κερδοφορία και σημαντικές μερισματικές αποδόσεις.