Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023 - 21:55
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
    • All
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Υγεία
    Σιτηρά: Τα καταπράσινα χωράφια της Ευρώπης κρατούν υπό έλεγχο το κόστος των τροφίμων

    Σιτηρά: Τα καταπράσινα χωράφια της Ευρώπης κρατούν υπό έλεγχο το κόστος των τροφίμων

    Κομισιόν προς Ελλάδα: «Αγκάθι» για τις επενδύσεις η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού

    Κομισιόν προς Ελλάδα: «Αγκάθι» για τις επενδύσεις η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού

    «Πόλεμος για το νερό»: H μάχη της ξηρασίας φτάνει σε πολυτελείς πισίνες της νότιας Γαλλίας

    «Πόλεμος για το νερό»: H μάχη της ξηρασίας φτάνει σε πολυτελείς πισίνες της νότιας Γαλλίας

    Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν με 52,9%, στο 47% ο Κιλιτσντάρογλου στο 87,5% των ψήφων

    Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν με 52,9%, στο 47% ο Κιλιτσντάρογλου στο 87,5% των ψήφων

    Απαλλάσσονται από τις κατηγορίες «μάγισσες» στις ΗΠΑ, με κάποια καθυστέρηση

    Απαλλάσσονται από τις κατηγορίες «μάγισσες» στις ΗΠΑ, με κάποια καθυστέρηση

    Συναγερμός από ΗΠΑ και Μεξικό για μηνιγγίτιδα που σχετίζεται με αισθητικές επεμβάσεις

    Συναγερμός από ΗΠΑ και Μεξικό για μηνιγγίτιδα που σχετίζεται με αισθητικές επεμβάσεις

    Αυστραλία: Ο 84χρονος Ικαριώτης που συνεχίζει να εργάζεται – Πότε σκοπεύει να αποσυρθεί

    Αυστραλία: Ο 84χρονος Ικαριώτης που συνεχίζει να εργάζεται – Πότε σκοπεύει να αποσυρθεί

    ΗΠΑ: Συμφωνία στο παρά πέντε για το χρέος

    ΗΠΑ: Συμφωνία στο παρά πέντε για το χρέος

    Μαθήματα μετ’ εμποδίων στα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού

    Μαθήματα μετ’ εμποδίων στα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού

  • Πολιτικοοικονομικά
    • All
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιχειρήσεις
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Χρηματοοικονομικά
    Μισθοί: Πώς επιλέγουν δουλειά οι Έλληνες – Τα 2 βασικά κριτήρια

    Μισθοί: Πώς επιλέγουν δουλειά οι Έλληνες – Τα 2 βασικά κριτήρια

    Moody’s: Παγκόσμιο ρεκόρ στη μείωση του χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα

    Moody’s: Παγκόσμιο ρεκόρ στη μείωση του χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα

    Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι στις 25 Ιουνίου

    Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι στις 25 Ιουνίου

    Στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός για ένα μήνα ο Ι.Σαρμάς

    Στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός για ένα μήνα ο Ι.Σαρμάς

    Youth Pass: Το νέο όνομα του Freedom Pass που μονιμοποιείται – Ποιους αφορά – Πού θα χρησιμοποιείται

    Youth Pass: Το νέο όνομα του Freedom Pass που μονιμοποιείται – Ποιους αφορά – Πού θα χρησιμοποιείται

    ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 20ετίας η νέα επιχειρηματικότητα το 2021 – Ποιοι κλάδοι κυριάρχησαν

    ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 20ετίας η νέα επιχειρηματικότητα το 2021 – Ποιοι κλάδοι κυριάρχησαν

    HIG: Εξαγορά ξενοδοχείου στην Κρήτη – επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ

    HIG: Εξαγορά ξενοδοχείου στην Κρήτη – επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ

    ΕΝΦΙΑ: Ακίνητη περιουσία 769,4 δισ. ευρώ διαθέτουν οι Έλληνες

    ΕΝΦΙΑ: Ακίνητη περιουσία 769,4 δισ. ευρώ διαθέτουν οι Έλληνες

    Dimand: Στο ραντάρ οι περιοχές γύρω από τη Γραμμή 4 του Μετρό

    Dimand: Στο ραντάρ οι περιοχές γύρω από τη Γραμμή 4 του Μετρό

  • Lifestyle
    • All
    • Lifestyle
    • Media
    • Music
    • Διασκέδαση
    • Ζώδια
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
    • Φαγητό
    Μουσεία και συλλογές «μάρτυρες» της Μάχης της Κρήτης

    Μουσεία και συλλογές «μάρτυρες» της Μάχης της Κρήτης

    Η νέα κίνηση του Άκη Πετρετζίκη μετά το λουκέτο

    Η νέα κίνηση του Άκη Πετρετζίκη μετά το λουκέτο

    Μαρία Μενούνος: Στη Σαντορίνη με τον σύζυγό της, λίγο πριν γίνoυν γονείς – Δείτε φωτογραφίες

    Μαρία Μενούνος: Στη Σαντορίνη με τον σύζυγό της, λίγο πριν γίνoυν γονείς – Δείτε φωτογραφίες

    O Γιάννης Χαρούλης σε καλοκαιρινή περιοδεία 2023

    O Γιάννης Χαρούλης σε καλοκαιρινή περιοδεία 2023

    Το Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει «Κυνήγι Τρούφας»

    Το Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει «Κυνήγι Τρούφας»

    ΤτΕ: Στα 1,87 εκατομμύρια οι τουρίστες το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

    ΤτΕ: Στα 1,87 εκατομμύρια οι τουρίστες το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα

    Τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα;

    Τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα;

    Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    Τουρισμός: «Έκρηξη» προσλήψεων τον Απρίλιο

    Τουρισμός: «Έκρηξη» προσλήψεων τον Απρίλιο

  • Αγορά
    Το πλάνο της ΑΕΚ με το βλέμμα στη νέα σεζόν

    Το πλάνο της ΑΕΚ με το βλέμμα στη νέα σεζόν

    ΗΠΑ: Βιβλίο επιστράφηκε σε δημόσια βιβλιοθήκη μετά από… σχεδόν 100 χρόνια

    ΗΠΑ: Βιβλίο επιστράφηκε σε δημόσια βιβλιοθήκη μετά από… σχεδόν 100 χρόνια

    Σίφνος και Νάξος κορυφαίοι προορισμοί το 2023 σε αφιέρωμα της New York Post

    Σίφνος και Νάξος κορυφαίοι προορισμοί το 2023 σε αφιέρωμα της New York Post

    Ελαιόλαδο: Σε ιστορικό υψηλό το έξτρα παρθένο στη διεθνή αγορά

    Εορτολόγιο: Σήμερα 21 Μαΐου γιορτάζει η μισή Ελλάδα

    Εορτολόγιο: Σήμερα 21 Μαΐου γιορτάζει η μισή Ελλάδα

    Κύπρος: Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Κύπρος: Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Αλλάζει η Γαλλία την πολιτική επαναπατρισμών

    Αλλάζει η Γαλλία την πολιτική επαναπατρισμών

    Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Οι Βρετανοί διαφωνούν με τον τίτλο «βασίλισσα», μόνο το 2% τον αναγνωρίζει

    Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Οι Βρετανοί διαφωνούν με τον τίτλο «βασίλισσα», μόνο το 2% τον αναγνωρίζει

    Σουδάν: Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση εχθροπραξιών

    Σουδάν: Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση εχθροπραξιών

  • Αθλητικά
  • Ορειβασία
  • Αρθρογραφία
    • All
    • Video
    • Αρθρογραφία
    • Συνεντεύξεις
    Δημήτρης Βουρλιωτάκης

    Μία κριτική προσέγγιση της προεκλογικής περιόδου

    Χρήστος Μπαξεβάνης

    Ο Χρήστος Μπαξεβάνης στο M&L: «Η ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί άλλο να τρέφεται από λαϊκίστικές αυταπάτες και βολικές ψευδαισθήσεις…»

    Τουρκία

    Τουρκία: Το διακύβευμα των τουρκικών εκλογών και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων

    Ozempic

    Σεμαγλουτίδη: Βρέθηκε η θεραπεία για την παχυσαρκία; Απαντήσεις για τα νέα φάρμακα από τον Αντώνιο Ντακανάλη

    Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

    Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

    Εντυπωσιακές εικόνες έστειλε το πρώτο διαστημικό μπαλόνι-τηλεσκόπιο (βίντεο)

    Εντυπωσιακές εικόνες έστειλε το πρώτο διαστημικό μπαλόνι-τηλεσκόπιο (βίντεο)

    Δημήτρης Βουρλιωτάκης

    Πωλούνται υπερπολυτελή διαμερίσματα – Ο Δημήτρης Βουρλιωτάκης στο Money & Life

    Ειρήνη Κώνστα

    Η ταλαντούχα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο M&L: «Μπερδέψαμε την παγκοσμιότητα… με την παγκοσμιοποίηση που προωθεί την ισοπέδωση…»

    Σουδάν

    Τα ιστορικά αίτια του εμφυλίου στο Σουδάν: Ο Σταύρος Καλεντερίδης στο Money & Life

  • Χρήσιμα
Money And Life
Home αφιερώματα

10 γλυκά του κουταλιού παραδοσιακά και αλλιώτικα: μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, παμπιλόνι και ροδοζάχαρη

Money & Life by Money & Life
29 Μαρτίου 2023
in αφιερώματα
0
10 γλυκά του κουταλιού παραδοσιακά και αλλιώτικα: μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, παμπιλόνι και ροδοζάχαρη
Share on FacebookShare on Twitter

Έχετε σκεφτεί πόσο διορατικές και «μπροστά» ήταν οι γιαγιάδες μας; Τα παλιά τα χρόνια, πριν τη βιομηχανική επανάσταση, κάθε σπίτι αποτελούσε μια μικρή οικοτεχνία. Όχι από τις σύγχρονες, τις επίσημες, αλλά από αυτές που βοήθησαν τα πρώτα βήματα της μεταποίησης και έβαλαν τα θεμέλια στα πρώτα στάδια της βιομηχανίας τροφίμων.

Ο σκοπός ήταν να υπάρχει στο σπίτι τροφή για όλο το χρόνο. Άλλωστε δεν υπήρχαν οι μεγάλες αγορές για να προμηθευτούν στην περίπτωση που ξεμείνουν. Πέρα από το ψωμί, τα τυροκομικά και τις χυλοπίτες, η συντήρηση των φρούτων για ένα τουλάχιστον χρόνο ή μέχρι την επόμενη καρποφορία, καθώς και η διαδικασία της μεταποίησής τους, ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στις μαγειρικές διαδικασίες του σπιτιού.

Σε αντίθεση με τις άλλες οικοτεχνικές μεταποιήσεις, τα γλυκά του κουταλιού δεν είχαν ως στόχο μόνο τη συντήρηση και αποθήκευση για να τρέφεται η οικογένεια. Τα γλυκά του κουταλιού προσφέρονταν ως κέρασμα στους μουσαφίρηδες του σπιτιού, γι’ αυτό και δεν τα έκρυβαν στα κατώγια, στα κελάρια ή στα ντουλάπια της κουζίνας. Αντίθετα, τοποθετούνταν σε εμφανές σημείο της τραπεζαρίας και όπως όλα τα άλλα «εμφανή» αντικείμενα του σπιτιού, έτσι και τα γυάλινα βάζα ήταν επιμελώς σκεπασμένα με διακοσμητικά σεμεδάκια που είχαν κεντηθεί με βελονάκι στο χέρι.

Το συκαλάκι και το καρυδάκι συνόδευαν τον απογευματινό ελληνικό καφέ, το γιαούρτι ταίριαζε με το κυδώνι, το βύσσινο εκτός από γλυκό έβγαζε και βυσσινάδα, το ρολό περγαμόντο έδειχνε φινέτσα. Στις απογευματινές βεγγέρες, στα προξενιά, σε γάμους και βαφτίσια, τα γλυκά του κουταλιού έδειχναν τη μαεστρία, το μεράκι και την αρχοντιά της νοικοκυράς. Η άρτια τεχνική αποτυπωνόταν στο χρώμα και στην ακεραιότητα του φρούτου, την τραγανότητα και τη διαύγεια του σιροπιού που έπρεπε να αφήνει συμπαγείς σταγόνες στο πιατάκι.

Η Εύη Βουτσινά, η Ευδοκία Πατσιλινάκου, η Βέφα Αλεξιάδου και η Νικολέτα Φωσκόλου, με τις καταγραφές τους, έχουν διασώσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της γαστρονομικής κληρονομιάς. Η μεταποίηση των φρούτων διαιωνίζεται κυρίως μέσα από τα σπίτια, καθώς περνάει από γιαγιά σε μητέρα και όχι από ζαχαροπλάστη σε ζαχαροπλάστη. Πρόκειται για μια ζαχαροπλαστική τεχνική που διδάσκεται περισσότερο στις οικιακές και λιγότερο στις επαγγελματικές κουζίνες.

Έρχεται νέα τάση των γλυκών του κουταλιού
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μελλοντικών τάσεων, οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν πως θα πρέπει να στραφούμε σε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση με τα γλυκά του κουταλιού και να δούμε την εξέλιξη της παράδοσης. Τα διατηρημένα φρούτα και τα σιρόπια που προκύπτουν από την επεξεργασία, πρόκειται να μας απασχολήσουν αρκετά την επόμενη δεκαετία. Ο βασικός λόγος που παρουσιάζεται υψηλό μερίδιο αγοράς είναι το γεγονός ότι στην αντίληψη των καταναλωτών η έννοια «φυσικό» ταυτίζεται με τις γεύσεις των φρούτων.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναζητούν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με λιγότερα έως καθόλου άγνωστα υλικά, με μειωμένα λιπαρά, χωρίς τεχνητά συντηρητικά. Τα γλυκά του κουταλιού καλύπτουν όλα τα παραπάνω. Αποδεδειγμένα, τα φρούτα ακόμη και μετά τη θερμική επεξεργασία, εξακολουθούν να διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό των βιταμινών τους. Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ακόμα και μετά τον βρασμό. Η βασική συνταγή των γλυκών του κουταλιού είναι: φρούτο, ζάχαρη, λεμόνι. Αυτό, σημαίνει ότι δεν περιέχουν λιπαρά.

Πόση ζάχαρη περιέχουν;
Για τα γλυκά κουταλιού η ζάχαρη αποτελεί δομικό υλικό. Για την παρασκευή τους υπάρχει μία άτυπη δοσολογία που έχει ως εξής: όση ποσότητα φρούτου, τόση ποσότητα ζάχαρης και μισή ποσότητα νερού. Αν τα φρούτα είναι άγουρα ή και πικρά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το άγριο σύκο ή το καρυδάκι, τότε προστίθεται περισσότερη γλύκα προκειμένου να ισορροπήσουν και να γλυκάνουν. Αν τα φρούτα έχουν όγκο, όπως πχ. το περγαμόντο, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και νερού για να δημιουργηθεί σιρόπι που θα τα σκεπάζει, άρα και θα τα διατηρεί. Οι περισσότερες συνταγές ολοκληρώνονται με την προσθήκη γλυκόζης, η οποία ενισχύει τον χρόνο ζωής και την ελαστικότητα του σιροπιού.

Εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά
Η τεχνική των γλυκών του κουταλιού θα λειτουργήσει ως μέθοδος ανακάλυψης νέων γευστικών γλυκαντικών. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο πρόκειται να σημειωθεί η μεγάλη αλλαγή. Τα φρούτα, ειδικά τα ώριμα, είναι πλούσια σε σάκχαρα με αποτέλεσμα να δημιουργούν νόστιμα σιρόπια. Τη θέση της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης έχουν ήδη πάρει εναλλακτικά γλυκαντικά φυσικής προέλευσης τα οποία δεν επιβαρύνουν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το σιρόπι του σταφυλιού είναι μια άχρωμη και άοσμη γλυκαντική ουσία που προέρχεται από τα σταφύλια στα οποία έχει αφαιρεθεί μεγάλος όγκος από το νερό τους. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με άοσμο και άγευστο πετιμέζι. Το δέσιμο των φρούτων με πετιμέζι δεν είναι άγνωστο άλλωστε καθώς τα παραδοσιακά ρετσέλια με ρίζες από τη Μικρά Ασία, είναι φρούτα (κολοκύθα, σύκο, κυδώνι) που δένονται με πετιμέζι αντί για σιρόπι ζάχαρης. Μια ακόμη καλή λύση αποτελεί και ο χυμός του μήλου που είναι πλούσιος σε πηκτίνη, έχει φυσική γλύκα και μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι ζάχαρης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Τα γλυκά του κουταλιού περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και γλυκόζης γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν στην ετικέτα τις μερίδες που περιέχει το βάζο και την ενέργεια σε θερμίδες. Κυκλοφορούν στο εμπόριο τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν σορβικό κάλιο (Ε202), πρόκειται για ένα ασφαλές πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αποφυγή μούχλας και τη διασφάλιση της ποιότητας. Επιπλέον, κάποια προϊόντα περιέχουν τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Τα προϊόντα οικοτεχνίας φέρουν τον αριθμό μητρώου του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας «ΚΗΜΟ» και πρέπει να έχουν ετικέτα στην οποία να αναγράφεται η λίστα των συστατικών και ο πίνακας διατροφικής αξίας.

10 γλυκά κουταλιού που ξεχωρίσαμε



Μοναστηριακό καρυδάκι από τη Χαλκιδική
Το γλυκό καρυδάκι παρασκευάζεται από άγουρο καρπό, ο οποίος μαζεύεται πριν προλάβει να σκληρύνει στο εσωτερικό μέρος. Ανήκει στα πιο μπελαλίδικα γλυκά του κουταλιού καθώς απαιτεί δύναμη στα χέρια και υπομονή. Αυτό το καρυδάκι παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο σε ανοιχτές κατσαρόλες, είναι 100% χειροποίητο και προέρχεται από την Ι.Μ. Ευαγγελισμού, στην περιοχή Ορμύλια της Χαλκιδικής. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.ormyliamonastery.com.

Γλυκό κουταλιού μανιτάρι από την Καλαμπάκα
Αυτό το γλυκό κουταλιού μανιτάρι δεν ανήκει στα παραδοσιακά, όμως παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Πρόκειται για τους κανθαρίσκους, τα μικρά άγρια μανιτάρια που έχουν συνεκτική σάρκα και γεύση που θυμίζει βερίκοκο. Ταιριάζει με λευκό κατσικίσιο τυρί ή σαγανάκι. Παρασκευάζεται στην Καλαμπάκα, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και θα το βρείτε στο www.meteoramuseum.gr.

Γλυκό κουταλιού φασόλι γίγαντες από την Καστοριά
Μπορεί το γλυκό κουταλιού από φασόλια γίγαντες να μην ανήκει στα αμιγώς παραδοσιακά, ωστόσο πρόκειται για έναν εύγεστο νεοτερισμό με καταγωγή από την Καστοριά, τον τόπο που καλλιεργούνται τα διάσημα φασόλια γίγαντες. Οι γίγαντες όταν βράζουν αποκτούν μια πιο ξηροκαρπάτη γεύση που θυμίζει λίγο το κάστανο. Είναι μια εντυπωσιακή πρόταση για καλωσόρισμα σε ένα γεύμα και μπορεί να γαρνίρει φάβα «παντρεμένη» ή μους σοκολάτα. Θα το βρείτε στο www.amaltheia-kast.gr.

Μοναστηριακή ροδοζάχαρη από την Αιγιαλεία
Ίσως το πιο γνωστό και φινετσάτο μοναστηριακό γλυκό. Η ροδοζάχαρη ή αλλιώς το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της Αιγιάλειας και παράγεται από τις τριανταφυλλιές της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών με μυστική συνταγή που μετράει σχεδόν 100 χρόνια. Από το 2021 παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΜΥΓΑ και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.greekpomegranates.gr.

Γλυκό κουταλιού παμπιλόνι από την Άνδρο
Το ανδριώτικο παμπιλόνι είναι ίσως το μεγαλύτερο εσπεριδοειδές, με καρπούς να ξεπερνούν κατά πολύ το ένα κιλό σε βάρος. Έχει πικρή ψίχα και τραγανή φλούδα με αρώματα μεταξύ κίτρου και περγαμόντου. Η αρωματική φλούδα γίνεται γλυκό του κουταλιού και παρασκευάζεται στο Ζαχαροπλαστείο Ζαΐρη, ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Άνδρου. Σερβίρεται μόνο του σε κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού ή πάνω σε λευκή κρέμα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.zairis-pastry.gr.

Γλυκό κουταλιού φλούδα χιώτικου μανταρινιού
Διάσημο για τα αρώματα και τη γεύση του, το μανταρινάκι της Χίου είναι προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται. Η «Citrus – Άρωμα Μνήμης» παρασκευάζει σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο, γλυκό κουταλιού μόνο με τη φλούδα του καρπού και είναι τεμαχισμένο σε μικρές λεπτές λωρίδες. Δοκιμάστε το με παλαιωμένα τυριά, καρίκι ή ροκφόρ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.www.citrus-chios.gr.

Γλυκό κουταλιού κουμκουάτ ΠΓΕ από την Κέρκυρα
Το κουμκουάτ είναι το μικρότερο σε μέγεθος εσπεριδοειδές, με τα πιο πολύπλοκα αρώματα που θυμίζουν πορτοκάλι, μανταρίνι και νεράντζι. Το φρούτο είναι προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και γίνεται γλυκό του κουταλιού ολόκληρο. Σερβίρεται παρέα με παγωμένο νερό, γαρνίρει τούρτες ή κέικ και για τους πιο τολμηρούς συνοδεύει πατέ πουλερικών. Παρασκευάζεται χειροποίητα και με τον παραδοσιακό από την Κερκυραϊκή εταιρία Lazaris και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.lazarisartisan.com.

Γλυκό κουταλιού άγριο βύσσινο από την Τεγέα
Το γλυκό κουταλιού βύσσινο είναι ίσως το δημοφιλέστερο γλυκό του κουταλιού. Συνοδεύει καϊμάκι, παγωτό κρέμα ή και σοκολάτα, ταιριάζει πολύ με παντεσπάνια ή τρώγεται σκέτο με το κουταλάκι μέσα από το βαζάκι. Δοκιμάστε το επίσης ως βυσσινάδα βάζοντας 2 γεμάτες κουταλιές μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό με παγάκια. Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο από καρπούς που καλλιεργούνται στον βυσσινόκηπο της Τεγέας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεί στο www.rizestegeas.com.

Γλυκό κουταλιού άγριο σύκο από τις Γουμένισσες
Μας αρέσει να το ζητάμε συκαλάκι γιατί είναι μικροσκοπικό και πεντανόστιμο. Παρασκευάζεται από τα ανοιξιάτικα αρσενικά σύκα που είναι άγουρα και πλούσια σε συκόγαλο. Είναι ένα δύσκολο γλυκό του κουταλιού, απαιτεί φροντίδα για να τιθασεύσει η αγριάδα του και παρασκευάζεται από τις Γουμένισσες με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μικρές χάλκινες κατσαρόλες. Είναι όμορφο, ξεχωριστό και σερβίρεται σε κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού. Μάθετε περισσότερα στο www.oigoumenisses.gr.

Γλυκό κουταλιού κυδώνι χωρίς ζάχαρη από τη Λίμνη Πλαστήρα
Λέγεται ότι το κυδώνι είναι το πρώτο φρούτο που έγινε γλυκό του κουταλιού. Παρότι στυφό, ξινό και γενικά ιδιότροπο φρούτο που δεν τρώγεται ευχάριστα ωμό, εντούτοις όταν ψήνεται και καραμελώνει νικάει σε γεύση όλα τα φρουτο-γλυκά. Η πιο σύγχρονη εκδοχή του πιο παραδοσιακού γλυκού παρασκευάζεται στο περιβόλι της λίμνης Πλαστήρα, στα Τρίκαλα. Το σιρόπι ζάχαρης έχει αντικατασταθεί με χυμό σταφυλιού και χυμό μήλου δημιουργώντας έτσι ένα φρουτώδες έδεσμα με ελαφριά γλύκα και πλούσια γεύση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.toperivolitislimnis.gr.

ΠΗΓΗ

Tags: γλυκά του κουταλιού
Previous Post

Σαν σήμερα – Γεγονότα που συνέβησαν στις 29 Μαρτίου

Next Post

Σάρον Στόουν: «Προστατέψτε τα παιδιά μας»

Related Posts

Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453, έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης
αφιερώματα

Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453, έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης

29 Μαΐου 2023
Παύλος Μωυσιάδης
αφιερώματα

Παύλος Μωυσιάδης: Ο καπετάνιος του ποντιακού αντάρτικου

19 Μαΐου 2023
Φιλεντέμ: Όταν η γεύση και η ποιότητα συναντούν την ιστορία
αφιερώματα

Φιλεντέμ: Όταν η γεύση και η ποιότητα συναντούν την ιστορία

14 Μαΐου 2023
Τζέιμι Ντάιμον: Ο ελληνικής καταγωγής από μηχανής τραπεζίτης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος
αφιερώματα

Τζέιμι Ντάιμον: Ο ελληνικής καταγωγής από μηχανής τραπεζίτης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

7 Μαΐου 2023
Αφιέρωμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: 15 γευστικές εμπειρίες στην Ομόνοια
αφιερώματα

Αφιέρωμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: 15 γευστικές εμπειρίες στην Ομόνοια

3 Μαΐου 2023
Tο Μετρό της Μόσχας είναι σίγουρα το ομορφότερο στον κόσμο
αφιερώματα

Tο Μετρό της Μόσχας είναι σίγουρα το ομορφότερο στον κόσμο

1 Μαΐου 2023
Next Post
Σάρον Στόουν: «Προστατέψτε τα παιδιά μας»

Σάρον Στόουν: «Προστατέψτε τα παιδιά μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρήστος Μπαξεβάνης

Ο Χρήστος Μπαξεβάνης στο M&L: «Η ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί άλλο να τρέφεται από λαϊκίστικές αυταπάτες και βολικές ψευδαισθήσεις…»

2 ημέρες ago
Η εφηβεία του σήμερα: «Τα παιδία (δεν) παίζει»

Η εφηβεία του σήμερα: «Τα παιδία (δεν) παίζει»

2 μήνες ago
O Γιάννης Χαρούλης σε καλοκαιρινή περιοδεία 2023

O Γιάννης Χαρούλης σε καλοκαιρινή περιοδεία 2023

2 ημέρες ago
Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453, έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης

Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453, έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης

12 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Lifestyle
    • Lifestyle
      • Ψυχαγωγία
    • Media
    • Music
    • Διασκέδαση
    • Ζώδια
    • Κοινωνία
      • Σαν σήμερα
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
    • Φαγητό
  • NETFLIX
  • PET STORIES
  • Sport
    • Auto-Moto
    • Αθλητικά
  • Αγορά
    • Εκθέσεις
    • Εμπορικά Νέα
  • Απόψεις
  • Αρθρογραφία
    • Video
    • Αρθρογραφία
    • Συνεντεύξεις
  • Αρχιτεκτονική
  • αφιερώματα
  • Βιβλία
  • Γαστρονομία
  • Γεωργία
  • Εθνικά Θέματα
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
      • Καιρός
    • Κόσμος
      • ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Υγεία
  • Εκδηλώσεις
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • εορτολόγιο
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Κινηματογράφος
  • Κρασί
  • Μαγειρική
  • ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • Μουσική
  • Ναυτιλία
  • Οινοποιία
  • Ομορφιά
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • Ορειβασία
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • Πολιτικοοικονομικά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιχειρήσεις
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Χρηματοοικονομικά
  • Προορισμοί
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • Ταξίδια
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τηλεόραση
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

COVID 19 LOCKDOWN MONEY AND LIFE MONEY AND LIFE ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΕΚ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑ Αθήνα Αιγαίο ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΕΙΔΉΣΕΙΣ ΕΙΡΉΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗ Εκλογές 2023 Ελλάδα ΖΩΔΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΡΑΣΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΙΝΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Ταξίδια Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ αρθρογραφία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΑΣΕΙΣ

  • Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

    Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ρωσία–Ευρασία Πρώτο Μέρος: Ρωσία και Ευρασιατικοί Πολιτισμοί

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κοινωνία – πανδημία – Εκκλησία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Γραμμή Κάλυμνος – Μοσχάτο… | Μέδουσα: η Απόλυτη Ψαροταβέρνα !

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • «Δεν έχει μελετηθεί η Ασφάλεια και η Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου Covid 19 σε Ανοσοκατασταλμένους»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σιτηρά: Τα καταπράσινα χωράφια της Ευρώπης κρατούν υπό έλεγχο το κόστος των τροφίμων
  • Σαν σήμερα – Γεγονότα που συνέβησαν στις 29 Μαΐου
  • Κομισιόν προς Ελλάδα: «Αγκάθι» για τις επενδύσεις η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού
  • Champions League: Οι 24 ομάδες που προκρίθηκαν απευθείας στους ομίλους και τα γκρουπ δυναμικότητας

Κατηγορίες

  • Auto-Moto
  • Lifestyle
  • Lifestyle
  • Media
  • Music
  • NETFLIX
  • PET STORIES
  • Sport
  • Video
  • Αγορά
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Αρθρογραφία
  • Αρθρογραφία
  • Αρχιτεκτονική
  • Αυτοδιοίκηση
  • αφιερώματα
  • Βιβλία
  • Γαστρονομία
  • Γεωργία
  • Διασκέδαση
  • ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εθνικά Θέματα
  • Ειδήσεις
  • Εκδηλώσεις
  • Εκθέσεις
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Εκπαίδευση
  • Ελλάδα
  • Εμπορικά Νέα
  • εορτολόγιο
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Επιχειρήσεις
  • Ζώδια
  • Καιρός
  • Κινηματογράφος
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Κρασί
  • Μαγειρική
  • ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • Μουσική
  • Ναυτιλία
  • Οικονομία
  • Οινοποιία
  • Ομορφιά
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • Ορειβασία
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • Πολιτικοοικονομικά
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Σαν σήμερα
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τηλεόραση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Φαγητό
  • Χρηματοοικονομικά
  • Χωρίς κατηγορία
  • Ψυχαγωγία
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Πολιτικοοικονομικά
  • Lifestyle
  • Αγορά
  • Sport
  • Ορειβασία
  • Αρθρογραφία
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.