Η εισηγμένη στην κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης, Tsakos Energy Navigation (TEN), ενίσχυσε τον στόλο της με δύο ακόμη νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου suezmax. Η τελετή ονοματοδοσίας και παραλαβής τους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 στα ναυπηγεία της Hyundai στο Ουλσάν της Νοτίου Κορέας, όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία, ενισχύοντας το ελληνικό νηολόγιο.
Η εκδήλωση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια έλαβε το όνομα «Dr Irene Tsakos», τιμώντας την αείμνηστη γιατρό και σύζυγο του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Στο άλλο πλοίο δόθηκε το όνομα «Silia T», προς τιμήν της Σήλιας Κριθαριώτη, συζύγου του Νίκου Τσάκου.
Στην τελετή παρευρέθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή για το σημαντικό αυτό γεγονός, μαζί με τον δρ Νίκο Τσάκο, τη Σήλια Κριθαριώτη και τις κόρες του ζευγαριού, Ελισάβετ και Ειρήνη. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της TEN, Γιώργος Σαρόγλου, καθώς και οι νονοί των πλοίων: οι εγγονές της γιατρού, Ειρήνη και Ελισάβετ, για το «Dr Irene Tsakos», και η Σήλια Κριθαριώτη για το «Silia T».
Τα δύο πλοία, αξίας περίπου 85 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, έχουν μεταφορική ικανότητα 156.800 dwt. Το «Dr Irene Tsakos» ξεκίνησε αμέσως τα ταξίδια του, ενώ το «Silia T» θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο. Και τα δύο πλοία βρίσκονται ήδη σε μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις με τον ναυτιλιακό κολοσσό TOTAL, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με προαιρέσεις που μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια απασχόλησης στα 10-12 χρόνια.
Με την παραλαβή αυτών των δύο νεότευκτων, η TEN έχει σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα για 17 ακόμη πλοία, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν από το α’ τρίμηνο του 2026 έως το δ’ τρίμηνο του 2028. Πρόκειται για 10 shuttle tankers και επτά product tankers (δύο MR και πέντε Panamax). Ο συνολικός στόλος της TEN ανέρχεται πλέον σε 65 πλοία στο νερό και 17 υπό ναυπήγηση, φτάνοντας τα 82 πλοία.
Οι δύο προσθήκες ενισχύουν την παρουσία της TEN στην αγορά των δεξαμενόπλοιων και την εδραιώνουν ως έναν από τους βασικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά των θαλάσσιων μεταφορών ενέργειας. Ο αρχικός προγραμματισμός ανανέωσης και «πρασινίσματος» του στόλου της εταιρείας μέχρι το 2030, ύψους 2 δισ. δολαρίων, έχει ήδη υπερκαλυφθεί, φτάνοντας σήμερα στα 2,3 δισ. δολάρια.
«Είμαστε υπερήφανοι για το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία μεγαλώνει συνεχώς με αύξηση οικονομικών μεγεθών σε σύγκριση με πέρυσι. Ο στόλος εκσυγχρονίζεται», δηλώνει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TEN, δρ Νίκος Τσάκος.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, η εταιρεία έχει πουλήσει 13 πλοία συνολικής χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου dwt με μέση ηλικία 17,5 έτη, ενώ απέκτησε 21 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,3 εκατομμυρίων dwt με μέση ηλικία ενός έτους. Αυτές οι αγορές έχουν ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα κερδοφορίας του στόλου και εδραιώνουν την ηγετική θέση της TEN στα πλοία διπλού καυσίμου, τα οποία είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Παράλληλα, η TEN έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του υφιστάμενου στόλου της, αξιοποιώντας ένα ισορροπημένο μείγμα αναδυόμενων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών. Αυτές περιλαμβάνουν συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιστοποίηση διαδρομής και ταχύτητας, μέτρα καθαρισμού του κύτους και αντιρρυπαντικής προστασίας, καθώς και την ενσωμάτωση βιοκαυσίμων.
Εντός του 2024, η εταιρεία πέτυχε να υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες με κορυφαίους ομίλους όπως οι EXXON, CHEVRON, TOTAL, Equinor, Shell, BP, ενώ στον τομέα του ξηρού φορτίου και των εμπορευματοκιβωτίων συνεργάζεται με τις NYK, Hapag Lloyd και CMA CGM.