Ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Temu ανακοίνωσε πως σταματά να στέλνει απευθείας αγαθά από την Κίνα προς τους Αμερικανούς πελάτες του, μία στρατηγική στροφή που έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αυστηροποιούν τη φορολογία σε εισαγόμενα προϊόντα χαμηλής αξίας. Πλέον, οι πωλήσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω τοπικά εγκατεστημένων πωλητών, με εκτέλεση παραγγελιών εντός ΗΠΑ.
Η απόφαση συνδέεται άμεσα με τη σταδιακή κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής που προσέφερε μέχρι πρότινος το καθεστώς «de minimis». Βάσει αυτού, προϊόντα αξίας κάτω των 800 δολαρίων μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Η Temu και η ανταγωνίστρια Shein εκμεταλλεύτηκαν αυτό το «παραθυράκι» για να προσελκύσουν εκατομμύρια Αμερικανούς πελάτες με εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Νέες συνθήκες – νέες στρατηγικές
Σύμφωνα με το BBC, η Temu ήδη προσλαμβάνει αμερικανικές εταιρείες για να ενταχθούν στην πλατφόρμα της. «Η νέα στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε η εταιρεία.
Ωστόσο, οι αλλαγές έρχονται σε ένα πολιτικό περιβάλλον που έχει μεταβληθεί ριζικά μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Η νέα του κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει δασμούς έως και 145% σε κινεζικές εισαγωγές, ενώ ορισμένα προϊόντα θα επιβαρυνθούν συνολικά με έως και 245% φόρους. Στόχος, ο περιορισμός της εξάρτησης από τα κινεζικά αγαθά και η προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Η σιωπή της Shein και οι διεθνείς αντιδράσεις
Αντίθετα με την Temu, η Shein δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις για το μέλλον των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Πάντως, και οι δύο εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών, επικαλούμενες την άνοδο του κόστους λόγω των διεθνών εμπορικών ανακατατάξεων.
Το ζήτημα όμως δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζουν τις δικές τους αντίστοιχες απαλλαγές (135 λίρες και 150 ευρώ αντίστοιχα), κάτι που μπορεί να οδηγήσει και εκεί σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.
Ποιοι επηρεάζονται – Τι αλλάζει για τον καταναλωτή
Τα πακέτα που αποστέλλονται από την Κίνα στις ΗΠΑ και κοστίζουν έως 800 δολάρια υπόκεινται πλέον είτε σε φόρο εισαγωγής 120%, είτε σε κατ’ αποκοπήν τέλος που φτάνει μέχρι τα 200 δολάρια. Το American Action Forum υπολογίζει ότι η κατάργηση της απαλλαγής μπορεί να επιβαρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές με 8 έως 30 δισ. δολάρια ετησίως.
Εκπρόσωποι οργανώσεων υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, όπως το National Foreign Trade Council, προειδοποιούν ότι οι τελωνειακές αρχές (CBP) θα επιβαρυνθούν σημαντικά, ενώ η μεταφορά προσωπικού από τα σύνορα ενδέχεται να αποδυναμώσει τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ουσιών.