Στόχος να αποφευχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις και επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης. Σταδιακή επέκταση του συστήματος σε πάνω από 2.000 περιοχές.
«Κόντρα» το ράλι των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε περιοχές με έντονη ζήτηση η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες για «προσέγγισή» τους με τις αγοραίες, με ορίζοντα το 2027, διατηρώντας τη φορολογητέα αξία των ακινήτων στα επίπεδα του 2021 οπότε έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή. Το μέτρο στοχεύει στην αποτροπή αυξήσεων σε δεκάδες φόρους και τέλη που θα ανέβαζαν τις τιμές πώλησης και θα επέτειναν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, φρενάροντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις στο real estate.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ειδικά στις περιοχές που έχει ανοίξει σημαντικά η «ψαλίδα» με τις εμπορικές, θα προκαλούσε αυτόματα αύξηση του ΕΝΦΙΑ, φορολογικές επιβαρύνσεις στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές και «φούσκωμα» των εξόδων (συμβολαιογραφικά, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη) για όσους αγοράζουν ένα ακίνητο ή μεταβιβάζουν ένα σπίτι στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, καταγράφεται άλμα στις εμπορικές τιμές με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών να εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαμέρισμα 180,66 τ.μ. 5ου ορόφου στο Κολωνάκι που κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε έναντι 1,2 εκατ. ευρώ ή 6.642 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 4.150 ευρώ. Επίσης διαμέρισμα 246 τ.μ. 4ου ορόφου στη Γλυφάδα που κατασκευάστηκε το 2012 πουλήθηκε στην τιμή του 1,6 εκατ. ευρώ ή 6.553 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τη στιγμή που η τιμή ζώνης στη περιοχή είναι 4.250 ευρώ.
Με το «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στις ακόλουθες 20 κατηγορίες φόρων και τελών:
- Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου.
- Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.
- Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.
- ΕΝΦΙΑ.
- Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.
- Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
- ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή.
- Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων.
- Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
- Φόρος Ανταλλαγής.
- Φόρος Διανομής Ακινήτων.
- Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
- Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
- Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων.
- Φόρος Δωρεάς ακινήτων.
- Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
- Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
- Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
- Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.
Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα με την σταδιακή επέκταση του σε 2.167 περιοχές όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Η επέκταση των αντικειμενικών θα «παρακάμψει» την εφορία
Με την επέκταση των αντικειμενικών τιμών θα καταργηθεί ο κατά προσέγγιση και σε πολλές περιπτώσεις ο αυθαίρετος προσδιορισμός των τιμών της εφορίας που έχει σαν αποτέλεσμα πολυτελείς κατοικίες και «φιλέτα» οικόπεδα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές να έχουν χαμηλή φορολογητέα αξία και έτσι οι ιδιοκτήτες και αγοραστές να καταβάλλουν πολύ μικρούς φόρους σε σχέση με τους άλλους φορολογούμενους με ανάλογης αξίας ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος. Παράλληλα θα μπει οριστικό τέλος στις προστριβές μεταξύ των φορολογούμενων και φορολογικών αρχών για την αξία των κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων και το ύψος της φορολογίας καθώς όλο το πλέγμα των 20 φόρων και τελών θα υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενικά αξία των ακινήτων.
Στο μεταξύ σε αναμονή για τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες βρίσκονται 12 δήμοι μετά την αποδοχή των ενστάσεων τους από το υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει 36 περιοχές στους δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση της διαδικασίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να επαναπροσδιορίζουν τις τιμές εκκίνησης στις συγκεκριμένες ζώνες δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα έχει το τελευταίο λόγο για το αν και πόσο θα μειωθούν.
Πηγή: flash.gr/