Η κρίση στέγασης στην Ελλάδα επιδεινώνεται, με τους περισσότερους πολίτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίασης. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Alpha Bank, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ανέφικτο να νοικιάσουν σπίτι, ενώ το 52% των ενοικιαστών δαπανά πάνω από το 30% του εισοδήματός του για το ενοίκιο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η μέση ηλικία που οι νέοι αποχωρούν από την οικογενειακή εστία ανέρχεται πλέον στα 35 έτη.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο του 2025 δείχνουν ετήσια αύξηση 10,8% στις τιμές ενοικίασης. Σύμφωνα με τον δείκτη SPI της πλατφόρμας Spitogatos, οι μέσες ζητούμενες τιμές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση και κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: στα 11,5 €/τ.μ. και 9,93 €/τ.μ. αντίστοιχα.
Η Morgan Stanley κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως οι συνεχείς αυξήσεις στα ενοίκια ενδέχεται να πλήξουν την πραγματική κατανάλωση, ιδίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως σημειώνει, περίπου το 35% των ελληνικών νοικοκυριών νοικιάζει σπίτι και δαπανά τουλάχιστον το 22% του διαθέσιμου εισοδήματός του για στέγαση. Ενώ ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί, τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 10,5%, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 2,9%.
Η έκρηξη των τιμών αποδίδεται στην περιορισμένη προσφορά και στην αυξημένη ζήτηση, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η υποεπένδυση στον κλάδο της κατοικίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η στροφή πολλών ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν περιορίσει δραστικά τη διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων. Στην Αττική, τα σπίτια έως 80 τ.μ. θεωρούνται πλέον είδος προς εξαφάνιση, ενώ αυξημένη ζήτηση παρατηρείται και για ακίνητα μεταξύ 80 και 100 τ.μ., ως λύση ανάγκης.