Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2026 - 15:19
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Πολιτισμός

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου – Τα γεγονότα

User01 by User01
5 Σεπτεμβρίου 2024
in Πολιτισμός
0 0
0
Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου – Τα γεγονότα
Share on FacebookShare on Twitter

1698: Σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τον λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α’ της Ρωσίας φορολογεί όσους αφήνουν γενειάδα.

1774: Συγκαλείται για πρώτη φορά το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, δύο μήνες μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1899: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Νέος Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης. Οι εκλογές στιγματίζονται από σοβαρά επεισόδια με νεκρούς.

1905: Λήγει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ. Μεσολαβητής ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τίοντορ Ρούσβελτ, και υπογράφοντες η νικήτρια Ιαπωνία και η ηττημένη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχωρεί στην Ιαπωνία το νησί Σαχαλίνη και τα λιμενικά και σιδηροδρομικά δικαιώματα της Μαντζουρίας.

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μιλά για πρώτη φορά σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και περιγράφει τη βάση της πολιτικής του.

1910: Στη Γαλλία, η Μαρία Κιουρί ανακοινώνει τις νέες της ανακαλύψεις περί μεταβολής του ραδίου.

1929: Σποραδικά κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στην Αθήνα.

1930: Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία εξεγείρονται οι αγρότες, οι οποίοι απειλούν ότι θα βαδίσουν ένοπλοι εναντίον των Αθηνών.

1941: Ολόκληρη η επικράτεια της Εσθονίας καταλαμβάνεται από τη Ναζιστική Γερμανία.

1944: Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δημιουργούν τη Μπενελούξ.

1944: Γερμανοί εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 50 Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τη 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

1945: Ο Κόρουιν Χίνσαου και ο Γουίλιαμ Φέλντμαν της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοινώνουν την πρώτη επιτυχή χρήση στρεπτομυκίνης στη θεραπεία της φυματίωσης στους ανθρώπους.

1960: Ο Κάσιους Κλέι, μετέπειτα Μοχάμεντ Αλι, κερδίζει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

1962: Θεμελιώνεται το Γκολφ της Γλυφάδας.

1967: Δολοφονείται με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας Επταλόφου των Λαμπράκηδων, Γιάννης Χαλκίδης.

1972: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

1980: Καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.

1980: Στην Ελβετία, δίνεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το τούνελ του Σαν Γκοτάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτάνει από το Γκοσενέν στο Ερολό.

1983: Το «Sports Illustrated» γίνεται το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό που έχει τετράχρωμες φωτογραφίες σε κάθε σελίδα.

1984: Προσγειώνεται το διαστημικό σκάφος «Discovery».

1992: Ο Prince γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της Αμερικής, καθώς υπογράφει συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων με την εταιρία Warner Bros.

1997: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

2001: Το ντεμπούτο του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας συνοδεύεται από μια ήττα 5-1 από τη Φινλανδία, στο Ελσίνκι.

2002: Παραδίνεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο Δημήτρης Κουφοντίνας για να αναλάβει, όπως λέει, την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες της 17Ν. Ο «Λουκάς» της 17Ν πηγαίνει στη ΓΑΔΑ με ταξί από τον Πειραιά, παρουσιάζεται στον αξιωματικό υπηρεσίας και λέει ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλει να παραδοθεί.

2003: Αθήνα, διπλή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιχείρησε ο Επαναστατικός Αγώνας.

2008: Την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λιβύη από το 1953 πραγματοποιεί η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

2008: Η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα του Γενικού Διοικητή στην Αυστραλία γίνεται η Κουέντιν Μπράις.

2009: Η Δανία γιορτάζει την πρώτη εθνική εορτή της σημαίας, στη μνήμη των πεσόντων Δανών σε πολέμους στο εξωτερικό από το 1948.

Γεννήσεις

1187 – Λουδοβίκος Η’, βασιλιάς της Γαλλίας

1568 – Τομάζο Καμπανέλα, Ιταλός θεολόγος, φιλόσοφος και ποιητής

1638 – Λουδοβίκος ΙΔ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1666 – Γκότφριντ Άρνολντ, Γερμανός ιστορικός

1667 – Τζοβάνι Τζιρόλαμο Σακέρι, Ιταλός μαθηματικός

1735 – Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης

1847 – Τζέσε Τζέιμς, Αμερικανός κακοποιός

1850 – Ευγένιος Γκολντστάιν, Γερμανός φυσικός

1876 – Βίλχελμ Ρίττερ φον Λέεμπ, Γερμανός στρατάρχης

1905 – Άρθουρ Κέσλερ, Ούγγρος συγγραφέας και δημοσιογράφος

1912 – Κριστίνα Ζέντερμπάουμ, Σουηδέζα ηθοποιός και φωτογράφος

1912 – Τζoν Κέιτζ, Αμερικανός συνθέτης

1934 – Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

1935 – Ανδρέας Λεντάκης, Έλληνας πολιτικός

1940 – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γενετιστής και πανεπιστημιακός

1946 – Φρέντι Μέρκιουρι, Βρετανός τραγουδιστής

1951 – Βιλσόν Αχμέτι, Αλβανός πολιτικός

1951 – Μάικλ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός

1966 – Μίλινκο Πάντιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής

1967 – Ματίας Ζάμερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

1973 – Ρόουζ Μακ Γκάουαν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1976 – Κάρις φαν Χάουτεν, Ολλανδέζα ηθοποιός

1976 – Δημήτρης Μάζης, Έλληνας υδατοσφαιριστής

1988 – Νουρί Σαχίν, Τούρκος ποδοσφαιριστής

2002 – Αλέξανδρος Λώλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

590 – Αυθάριος, βασιλιάς των Λομβαρδών

1235 – Ερρίκος Α΄, δούκας της Βραβάντης

1803 – Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, Γάλλος στρατιωτικός και συγγραφέας

1857 – Ογκίστ Κοντ, Γάλλος κοινωνιολόγος

1867 – Γουλιέλμος, πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ

1902 – Ρούντολφ Βίρχοβ, Γερμανός επιστήμονας και πολιτικός

1906 – Λούντβιχ Μπόλτσμαν, Αυστριακός φυσικός

1944 – Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ελληνίδα αντιστασιακή

1953 – Ρίχαρντ Βάλτερ Νταρέ, Γερμανός πολιτικός

1970 – Γιόχεν Ριντ, Αυστριακός οδηγός αγώνων

1979 – Κώστας Κολιγιάννης, Έλληνας πολιτικός

1991 – Φαχρελνισά Ζεΐντ, Τουρκάλα ζωγράφος

1997 – Μητέρα Τερέζα, Αλβανή ιεραπόστολος

1998 – Τάκης Παπουλίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

2006 – Απόστολος Σουγκλάκος, Έλληνας παλαιστής και ηθοποιός

2007 – Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας

2010 – Γκιγιόμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο, Ολλανδός ζωγράφος

2011 – Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Έλληνας πολιτικός

2013 – Ρόχους Μις, Γερμανός αξιωματούχος των SS

2014 – Γιάννης Κερδεμελίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Tags: ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ
Previous Post

Καιρός: Έως 36 βαθμοί σήμερα – Που θα σημειωθούν ισχυρές βροχές

Next Post

Κοινωνικός τουρισμός: Ευκαιρία για νέα voucher από σήμερα

Related Posts

Άγγελος Αντωνόπουλος: Ερωτεύτηκε το θέατρο, υπηρέτησε τον κινηματογράφο, τον αγάπησαν από την τηλεόραση
Πολιτισμός

Άγγελος Αντωνόπουλος: Ερωτεύτηκε το θέατρο, υπηρέτησε τον κινηματογράφο, τον αγάπησαν από την τηλεόραση

3 Ιουνίου 2026
Θανάσης Βέγγος: «Καλοί μου άνθρωποι» – 15 χρόνια χωρίς τον πιο ανθρώπινο ήρωα του ελληνικού σινεμά
Πολιτισμός

Θανάσης Βέγγος: «Καλοί μου άνθρωποι» – 15 χρόνια χωρίς τον πιο ανθρώπινο ήρωα του ελληνικού σινεμά

3 Μαΐου 2026
Καρναβάλι στην Αθήνα: Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο και γλέντι σε 2 πλατείες
Ελλάδα

Καρναβάλι στην Αθήνα: Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο και γλέντι σε 2 πλατείες

22 Φεβρουαρίου 2026
Οι Κυρίες του Ρεμπέτικου
LIFESTYLE

«Οι Κυρίες του Ρεμπέτικου»: Το συγκινητικό οδοιπορικό της ΕΡΤ στις φωνές που σφράγισαν την ιστορία

7 Φεβρουαρίου 2026
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορική στιγμή με τους δύο ολυμπιακούς βωμούς
Αθλητικά

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορική στιγμή με τους δύο ολυμπιακούς βωμούς

7 Φεβρουαρίου 2026
Παγκόσμια υπόκλιση στη Νάνα Μούσχουρη: Τιμάται με το κορυφαίο βραβείο στα γαλλικά Victoires de la Musique
LIFESTYLE

Παγκόσμια υπόκλιση στη Νάνα Μούσχουρη: Τιμάται με το κορυφαίο βραβείο στα γαλλικά Victoires de la Musique

6 Φεβρουαρίου 2026
Next Post
Κοινωνικός Τουρισμός

Κοινωνικός τουρισμός: Ευκαιρία για νέα voucher από σήμερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ρευματοκλοπές: Αλλάζουν τα δεδομένα στις έξτρα χρεώσεις για το κλεμμένο ρεύμα – Όλες λεπτομέρειες

Ρευματοκλοπές: Αλλάζουν τα δεδομένα στις έξτρα χρεώσεις για το κλεμμένο ρεύμα – Όλες λεπτομέρειες

19 ώρες ago
Οδυσσέας Νασιμπιάν

Ο Αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Οδυσσέας Νασιμπιάν στο Money & Life

4 έτη ago
Ο Άγγελος Γιαννακόπουλος και οι εξαγορές με μετρητά – Οι φούρνοι «βιτρίνα» που άλλαζαν ταμπέλα, οι ξαπλώστρες και το κυλικείο του Γ.Ν. Γεννηματάς

Ο Άγγελος Γιαννακόπουλος και οι εξαγορές με μετρητά – Οι φούρνοι «βιτρίνα» που άλλαζαν ταμπέλα, οι ξαπλώστρες και το κυλικείο του Γ.Ν. Γεννηματάς

2 ώρες ago
Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα: Ιέρεια του στυλ

Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα: Ιέρεια του στυλ

3 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Διεθνή
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ασφάλειες: Στα 6,4 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026

Ασφάλειες: Στα 6,4 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026

27 Οκτωβρίου 2026
ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχύεται ο ελληνικός εμπορικός στόλος, αύξηση 1,5% της δυναμικότητας τον Αύγουστο

ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχύεται ο ελληνικός εμπορικός στόλος, αύξηση 1,5% της δυναμικότητας τον Αύγουστο

27 Οκτωβρίου 2026
Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων – Τι θα γίνει αν κλείσουν

Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων – Τι θα γίνει αν κλείσουν

27 Οκτωβρίου 2026
Στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν – «Κόκκινη κάρτα» σε 141 έργα

Στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν – «Κόκκινη κάρτα» σε 141 έργα

27 Οκτωβρίου 2026
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι παρά τη σημαντική επιτάχυνση του γενικού πληθωρισμού, οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένες.  Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία των επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων, οι τιμές των οποίων υποχώρησαν, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που καταγράφονται στα νωπά προϊόντα τον Σεπτέμβριο.  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ   Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν στην ανάλυσή τους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη βασικών στοιχείων για τον κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών.  Τα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον πληθωρισμό Η ανάλυση εξετάζει την εξέλιξη των τιμών στα τρόφιμα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τις διαφοροποιήσεις μεταξύ τυποποιημένων/επεξεργασμένων και νωπών τροφίμων, όπως το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, προκειμένου να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορετικές τάσεις και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.  Σύμφωνα λοιπόν με τα βασικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο 2026, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5%, ενισχυμένος κατά 3,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2026, όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, κατά 1,9%. Σε αυτό συνέβαλαν οι σημαντικές αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες της στέγασης, κατά 14,7%, και των μεταφορών, κατά 11,3%.  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ   Όσον αφορά τη Διατροφή, σημείωσε χαμηλότερη αύξηση, κατά 0,8%, προσθέτοντας μόλις 0,16% στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού.  Σημαντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τα τρόφιμα:  Στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,1%. Στα νωπά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9%.  Στις επιμέρους κατηγορίες, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν οι εξής διαφορές στις τιμές:  Κρέας: +7% Φρούτα: -8% Έλαια και λίπη: -6,2% Λοιπά τρόφιμα: -1,3% Ψάρια: -0,4% Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά: -0,3%  Οι διαφορές με την Ευρωζώνη Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στην Ελλάδα κατέγραψαν οριακή μείωση κατά 0,1% έναντι μικρής αύξησης 1,1% στην Ευρωζώνη.  Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η πτώση στις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων κατά 1,1% στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης μείωσης 0,5% στην ευρωζώνη, ενώ οι τιμές στα νωπά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα κατέγραψαν άνοδο 0,9% στην Ελλάδα έναντι 4% στην ευρωζώνη.   Τα κόστη ασκούν υψηλές πιέσεις Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής.  Τον Σεπτέμβριο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 63,8% σε ετήσια βάση και κατά 19,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 157,7 ευρώ/MWh.  Πιέσεις καταγράφονται επίσης στις μεταφορές, στην αποθήκευση και στην εργασία. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, οι τιμές παραγωγού στις χερσαίες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 6,9% και στην αποθήκευση και τα logistics κατά 4,8%, ενώ το κόστος εργασίας στη Μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒΤ και του ΙΟΒΕ.   Εν κατακλείδι, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι μπορεί ο γενικός πληθωρισμός να αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένες, λόγω τηε μείωσης στις τιμές επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που καταγράφονται στα νωπά προϊόντα και περιορίζοντας, κατά συνέπεια, τις όποιες πιέσεις στο καθημερινό καλάθι του καταναλωτή.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι παρά τη σημαντική επιτάχυνση του γενικού πληθωρισμού, οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένες. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία των επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων, οι τιμές των οποίων υποχώρησαν, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που καταγράφονται στα νωπά προϊόντα τον Σεπτέμβριο. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν στην ανάλυσή τους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη βασικών στοιχείων για τον κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Τα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον πληθωρισμό Η ανάλυση εξετάζει την εξέλιξη των τιμών στα τρόφιμα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τις διαφοροποιήσεις μεταξύ τυποποιημένων/επεξεργασμένων και νωπών τροφίμων, όπως το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, προκειμένου να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορετικές τάσεις και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν. Σύμφωνα λοιπόν με τα βασικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο 2026, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5%, ενισχυμένος κατά 3,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2026, όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, κατά 1,9%. Σε αυτό συνέβαλαν οι σημαντικές αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες της στέγασης, κατά 14,7%, και των μεταφορών, κατά 11,3%. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Όσον αφορά τη Διατροφή, σημείωσε χαμηλότερη αύξηση, κατά 0,8%, προσθέτοντας μόλις 0,16% στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού. Σημαντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τα τρόφιμα: Στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,1%. Στα νωπά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9%. Στις επιμέρους κατηγορίες, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν οι εξής διαφορές στις τιμές: Κρέας: +7% Φρούτα: -8% Έλαια και λίπη: -6,2% Λοιπά τρόφιμα: -1,3% Ψάρια: -0,4% Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά: -0,3% Οι διαφορές με την Ευρωζώνη Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στην Ελλάδα κατέγραψαν οριακή μείωση κατά 0,1% έναντι μικρής αύξησης 1,1% στην Ευρωζώνη. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η πτώση στις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων κατά 1,1% στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης μείωσης 0,5% στην ευρωζώνη, ενώ οι τιμές στα νωπά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα κατέγραψαν άνοδο 0,9% στην Ελλάδα έναντι 4% στην ευρωζώνη. Τα κόστη ασκούν υψηλές πιέσεις Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής. Τον Σεπτέμβριο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 63,8% σε ετήσια βάση και κατά 19,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 157,7 ευρώ/MWh. Πιέσεις καταγράφονται επίσης στις μεταφορές, στην αποθήκευση και στην εργασία. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, οι τιμές παραγωγού στις χερσαίες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 6,9% και στην αποθήκευση και τα logistics κατά 4,8%, ενώ το κόστος εργασίας στη Μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒΤ και του ΙΟΒΕ. Εν κατακλείδι, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι μπορεί ο γενικός πληθωρισμός να αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένες, λόγω τηε μείωσης στις τιμές επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που καταγράφονται στα νωπά προϊόντα και περιορίζοντας, κατά συνέπεια, τις όποιες πιέσεις στο καθημερινό καλάθι του καταναλωτή.

27 Οκτωβρίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ασφάλειες: Στα 6,4 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026
  • ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχύεται ο ελληνικός εμπορικός στόλος, αύξηση 1,5% της δυναμικότητας τον Αύγουστο
  • Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων – Τι θα γίνει αν κλείσουν
  • Στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν – «Κόκκινη κάρτα» σε 141 έργα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Διεθνή
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.