Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, 2025 - 11:55
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Ρεύμα: Ποια τιμολόγια συμφέρουν -Ποιες αλλαγές έρχονται

Money & Life by Money & Life
15 Απριλίου 2025
in Οικονομία
0 0
0
Αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Λύση για Ευάλωτα Νοικοκυριά από το ΥΠΕΝ
Share on FacebookShare on Twitter
«Ψυχραιμία» και… μετακίνηση στο μπλε ή στο κίτρινο τιμολόγιο συνεχίζουν να τονίζουν αρμόδιες πηγές της αγοράς ενέργειας σχολιάζοντας τις πτωτικές εξελίξεις στο πράσινο τιμολόγιο για τον Απρίλιο του 2025.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η παραμονή στο πράσινο τιμολόγιο δεν είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, καθώς συνεχίζουν να είναι ακριβότερη επιλογή, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται κάθε μήνα και οι εξελίξεις του Απριλίου δεν προδικάζουν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο κινούνταν ανοδικά και οι περισσότεροι πάροχοι (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που κράτησαν σταθερές τιμές) ανέβασαν τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και μετά τις μειώσεις στο πράσινο τιμολόγιο Απριλίου, το μπλε σταθερό τιμολόγιο παραμένει φθηνότερο, ενώ το ίδιο ισχύει και για το κίτρινο τιμολόγιο. Ειδικά δε με την ανακοίνωση των διζωνικών τιμολογίων, υπάρχουν σταθερά μπλε τιμολόγια που είναι σημαντικά φθηνότερα από τα πράσινα και κυρίως σταθερά για 12 μήνες ή περισσότερο. Ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς στα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι μόνιμα πιο φτηνά από τα πράσινα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Κάποιες από αυτές αφορούν μεταξύ άλλων  τις εκπτώσεις, την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης για τα κυμαινόμενα τιμολόγια αλλά και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναλυτικά, οι αλλαγές αυτές αφορούν:

  1. Τα μεικτά τιμολόγια

Για να επιλέξει κάποιος  τα μεικτά τιμολόγια θα πρέπει να έχει έναν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή μέσω του οποίου θα παρακολουθεί την κατανάλωσή του ρεύματος. Μάλιστα ο Προμηθευτής δεν θα μπορεί να αναφέρεται μόνο στο ένα σκέλος της τιμής προμήθειας χωρίς να γίνεται αναφορά στο άλλο.

2.Τα κυμαινόμενα τιμολόγια

12 μήνες είναι η ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων. Διευκρινίζεται πως η τροποποίηση των ορών συμβάσεων θα γίνεται μόνο για κάποιο σημαντικό λόγο. Αυτό γίνεται κατόπιν παρέλευσης 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και κατόπιν έγγραφης και ατομικής ενημέρωσης του καταναλωτή, η οποία πραγματοποιείται τουλάχιστον  για 2 μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης τροποποίησης.

Επίσης είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διακύμανσης. Αυτός θα προκύπτει ως εξαιρετική περίπτωση  μέσω της διαμόρφωσης ενός πιο κατάλληλου εύρους τιμών .

Την ίδια στιγμή στα Κυμαινόμενα Τιμολόγια δεν θα υπάρχει χρέωση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης του πελάτη από τη σύμβαση του. Ο πελάτης θα κρατάει τα όποια δώρα πήρε κατά την υπογραφή  της σύμβασης και δεν θα τα επιστρέψει.

Επιπλέον θα μπορούν να προσφέρονται σταθερές εκπτώσεις κατά τη διάρκεια  της σύμβασης του πελάτη. Αυτό δεν θα ισχύει εάν αυτές αλλάζουν προς όφελος του καταναλωτή.

Πριν συναφθεί η  Σύμβαση Προμήθειας κυμαινόμενης τιμολόγησης δίνεται στους τελικούς πελάτες η «Περίληψη της Σύμβασης». Πρόκειται για το έγγραφο το οποίο θα περιλαμβάνει τους βασικούς συμβατικούς όρους αλλά και τις προϋποθέσεις με εμφανή τρόπο και με σαφή και περιεκτική διατύπωση.

3.Τα πορτοκαλί τιμολόγια

Δεν τροποποιούνται μονομερώς από τους προμηθευτές οι όροι των συμβάσεων προμήθειας για την δυναμική τιμολόγηση.

Στα δυναμικά τιμολόγια μπορούν να προσφέρονται σταθερές εκπτώσεις  κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Πριν συναφθεί η  Σύμβαση Προμήθειας δυναμική τιμολόγησης δίνεται στους τελικούς πελάτες η «Περίληψη της Σύμβασης».

Πρόκειται για το έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει τους βασικούς συμβατικούς όρους και τις προϋποθέσεις με εμφανή τρόπο και με σαφή και περιεκτική διατύπωση.

Η διενέργεια της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται αφού προηγουμένως έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Τελικού Πελάτη και καταρτιστεί μόνο εγγράφως σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Διευκρινίζεται πως οι συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί προφορικά δεν είναι έγκυρες.

  1. Τα σταθερά τιμολόγια

Τα σταθερά τιμολόγια έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών και αποτελούνται από μία πάγια χρέωση και μία τιμή προμήθειας. Αυτές δεν αλλάζουν σύμφωνα με την κατανάλωση  του πελάτη ή οποιασδήποτε άλλης συνθήκης.

Μάλιστα οι προμηθευτές δεν μπορούν να τροποποιήσουν μονομερώς τους όρους των συμβάσεων προμήθειας σταθερής τιμολόγησης.

Πάντως εάν ο Πελάτης αποχωρήσει πρόωρα από τη σύμβαση του εν λόγω τιμολογίου, τότε η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης είναι αναλογική του κόστους που προκαλεί στον προμηθευτή σε μηνιαία βάση. Στα σταθερά τιμολόγια μπορούν να προσφέρονται σταθερές εκπτώσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Πριν  συναφθεί η σύμβαση προμήθειας ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης δίνεται στους τελικούς πελάτες η «Περίληψη της Σύμβασης».

Σε περίπτωση που ο  πελάτης δεν επιλέξει κάποιο τιμολόγιο μετά τη λήξη της σύμβασης, τότε θα “περάσει” αυτομάτως είτε σε συγκεκριμένο κυμαινόμενο τιμολόγιο, είτε σε σταθερό τιμολόγιο χωρίς ωστόσο την πρόβλεψη δυνατότητας χρέωσης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Tα μεικτά προϊόντα

Απαγορεύεται η αναφορά των μεικτών προϊόντων σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα πέραν της κίτρινης χρωματικής σήμανσης στο πλαίσιο προώθησής τους. Εάν η τιμή αφορά στην τιμή ύστερα από έκπτωση με προϋπόθεση (π.χ. τιμή μετά από εφαρμογή έκπτωσης συνέπειας)  τότε θα πρέπει να αναφέρεται προφορικά και γραπτώς ότι η τελική τιμή προκύπτει μετά την εφαρμογή έκπτωσης με προϋπόθεση.

Πηγή: Δημήτρης Κασιμάτης/aftodioikisi.gr

Tags: Ρεύμα
Previous Post

Σκοτ Μπέσεντ: Κάποια στιγμή θα κλειστεί μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο

Next Post

Τα οφέλη της νηστείας – Τι κερδίζουμε από την αποφυγή των ζωικών προϊόντων

Related Posts

ημήτρης Ματεμτζής
Επιχειρείν

Η Intrafashion χαράζει ελληνικό “μοντέλο Inditex” με εξαγορές, νέα brands και στόχο την παραγωγική αυτονομία

4 Δεκεμβρίου 2025
εξωδικαστικός μηχανισμός
Ειδήσεις

Ιδιωτικό χρέος: Ρεκόρ εξωδικαστικών ρυθμίσεων τον Νοέμβριο

4 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 1,01% και επιστροφή κάτω από τις 2.100 μονάδες

3 Δεκεμβρίου 2025
«Οδηγός» για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς θα τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους
Ελλάδα

«Οδηγός» για τους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς θα τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους

3 Δεκεμβρίου 2025
Νέα τουριστική επένδυση με την υπογραφή Καράτζη
Ειδήσεις

Νέα τουριστική επένδυση με την υπογραφή Καράτζη

3 Δεκεμβρίου 2025
ΦΠΑ για νεόδμητα ακίνητα
Ειδήσεις

Γιατί δεν βρίσκουν αγοραστή τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό

3 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τα οφέλη της νηστείας – Τι κερδίζουμε από την αποφυγή των ζωικών προϊόντων

Τα οφέλη της νηστείας – Τι κερδίζουμε από την αποφυγή των ζωικών προϊόντων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 1,01% και επιστροφή κάτω από τις 2.100 μονάδες

14 ώρες ago
Νέα τουριστική επένδυση με την υπογραφή Καράτζη

Νέα τουριστική επένδυση με την υπογραφή Καράτζη

20 ώρες ago
Γιάννης Βούρος,

Γιάννης Βούρος: «Ο Στέφανος είναι δάσκαλος ζωής – Η διαφορετικότητα είναι πλασματική»

14 ώρες ago
ΦΠΑ για νεόδμητα ακίνητα

Γιατί δεν βρίσκουν αγοραστή τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό

22 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ημήτρης Ματεμτζής

Η Intrafashion χαράζει ελληνικό “μοντέλο Inditex” με εξαγορές, νέα brands και στόχο την παραγωγική αυτονομία

4 Δεκεμβρίου 2025
Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας από την «Ιθάκη»: Σήμα για επιστροφή στην πολιτική σκηνή και σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

4 Δεκεμβρίου 2025
εξωδικαστικός μηχανισμός

Ιδιωτικό χρέος: Ρεκόρ εξωδικαστικών ρυθμίσεων τον Νοέμβριο

4 Δεκεμβρίου 2025
Έκτακτο Δελτίο: Αγριεύει ο Καιρός!

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και ανέμους σήμερα Πέμπτη

4 Δεκεμβρίου 2025
Μουσείο Ακρόπολης

Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης – Εορταστικό πρόγραμμα

3 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Intrafashion χαράζει ελληνικό “μοντέλο Inditex” με εξαγορές, νέα brands και στόχο την παραγωγική αυτονομία
  • Τσίπρας από την «Ιθάκη»: Σήμα για επιστροφή στην πολιτική σκηνή και σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση
  • Ιδιωτικό χρέος: Ρεκόρ εξωδικαστικών ρυθμίσεων τον Νοέμβριο
  • Καιρός: Έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και ανέμους σήμερα Πέμπτη

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.