Σε συνέντευξή του στην «Παραπολιτικά», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα και κίνητρα με στόχο την αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η πολιτική του υπουργείου εστιάζει σε συνδυασμό μέτρων που θα δώσουν ορμή στην αγορά κατοικίας και θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις οικονομικές προκλήσεις.
Αρχικά, ο υπουργός τόνισε ότι κλειστές κατοικίες στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αποτελούν μια αναπόσπαστη πτυχή της στρατηγικής του κράτους για γρήγορη είσοδο νέων κατοικιών στην αγορά. Η πρόθεση είναι, λοιπόν, να παρασχεθούν επιπλέον κίνητρα στους ιδιοκτήτες, τα οποία θα περιλαμβάνουν απλοποιημένες διαδικασίες και επιδοτήσεις που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη διάθεση των ακινήτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καθημερινή ζήτηση για στέγη.
Παράλληλα, ο Πιερρακάκης ανέφερε ότι τα μέτρα για τη μεσαία τάξη καθορίζονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων αλλά λαμβάνουν υπόψη και το ενοίκιο, τα στεγαστικά δάνεια και την αγοραστική δύναμη. Ο υπουργός επισήμανε πως η μεσαία τάξη πλήρωσε ήδη υψηλό τίμημα κατά τη διάρκεια του μνημονίου, στήριζε τα έσοδα του κράτους και συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκαν πιθανές περαιτέρω μειώσεις άμεσων φόρων, που θα απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών και θα δημιουργήσουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για την οικονομία. Η συγκεκριμένη πολιτική στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και στην ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς διαμορφώνουν τον παλμό της οικονομίας.
Ο Πιερρακάκης επεσήμανε επίσης τη σημασία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που επεκτείνεται μέχρι το 2026 και προβλέπει την αναβάθμιση της υποδομής της χώρας. Ταυτόχρονα, θέτει στόχο την επίλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους για τις αρχές ώστε να ξεκλειδώσουν πολύτιμη ρευστότητα για την αγορά.
Τέλος, ο υπουργός συμφώνησε με τις κριτικές για τις πολλές φοροαπαλλαγές και τόνισε ότι μια προσεκτική αναθεώρηση του συστήματος μπορεί να αποφευχθεί μια «επιβολή νέου φόρου». Η προσέγγιση της κυβέρνησης στοχεύει, συνολικά, στη δημιουργία μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας, με σταθερή ανάπτυξη και μειωμένα δημοσιονομικά βάρη.