Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025 - 03:44
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Παναγιώτης Δημητράς: Πώς η Αρχή για το Ξέπλυμα ξεσκέπασε τη δράση του στο μεταναστευτικό

Οι υποθέσεις σε Κω και Φαρμακονήσι με διευκόλυνση παράνομων μεταναστών που οδήγησαν σε διώξεις για κακούργημα - Δεσμεύεται η περιουσία και οι λογαριασμοί του - Έχει χαρακτηριστεί και ως «εθνικός μηνυτής» αφού έχει κάνει κατά δήλωσή του πάνω από 5.000 μηνύσεις

Money & Life by Money & Life
1 Ιουνίου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Παναγιώτης Δημητράς: Πώς η Αρχή για το Ξέπλυμα ξεσκέπασε τη δράση του στο μεταναστευτικό
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υποθέσεις σε Κω και Φαρμακονήσι με διευκόλυνση παράνομων μεταναστών που οδήγησαν σε διώξεις για κακούργημα – Δεσμεύεται η περιουσία και οι λογαριασμοί του – Έχει χαρακτηριστεί και ως «εθνικός μηνυτής» αφού έχει κάνει κατά δήλωσή του πάνω από 5.000 μηνύσεις

Στην αποκάλυψη του ρόλου του επονομαζόμενου και «εθνικού μηνυτή», Παναγιώτη Δημητρά, στο μεταναστευτικό, φαίνεται πως προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς πλέον δεσμεύεται η περιουσία του και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί καθώς και των ΜΚΟ τις οποίες διαχειρίζεται.

Ο κ. Δημητράς άλλοτε διευθυντής, πλέον εκπρόσωπος, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), είχε δει στα τέλη του περασμένου έτους την εισαγγελία της Κω να του ασκεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση μεταναστών. Παράλληλα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

Αυτή τη φορά, μετά από ενδελεχή έρευνα συντάχθηκε πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, από το οποίο προκύπτει πως εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικής φύσεως αδικημάτων. Σχετική έρευνα είχε διατάξει ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Στην συνέχεια συντάχθηκε το πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά.

Διαβάστε επίσης: Ποινική δίωξη στον Δημητρά για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ, στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη, υποτίθεται, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που μεταδίδει η ΕΡΤ, οι ελεγκτές της Αρχής αμφισβητούν πως υπήρξε ορθή διαχείριση των επίμαχων κονδυλίων και ότι αυτά πράγματι διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.

Οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ Δημητρά προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς. Κατά το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικής φύσεως.

Δημητράς, ο «εθνικός μηνυτής»

Ο Παναγιώτης Δημητράς τα τελευταία χρόνια απασχόλησε τη δημοσιότητα μοιράζοντας μηνύσεις και καταγγελίες. Ως τον Ιούλιο του 2019 είχε καταθέσει πάνω από 400 μηνύσεις, ενώ κατά δική του δήλωση, 5.000, για τα – κατά τη γνώμη του – ρατσιστικά εγκλήματα που είχαν διαπράξει είτε το ελληνικό κράτος, είτε επώνυμοι Έλληνες με δημόσιο λόγο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός μηνύσεων προκύπτει από την απάντηση του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε κοινοβουλευτική ερώτηση του τέως βουλευτή της ΝΔ Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Σύμφωνα με την εν λόγω απάντηση ο Παναγιώτης Δημητράς έχει μηνύσει και περί τους 34 «μη συνεργάσιμους» εισαγγελικούς λειτουργούς. Έχει μηνύσει επανειλημμένως εκδότες, συγγραφείς, αρθρογράφους και δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Οι δύο υποθέσεις σε Κω και Φαρμακονήσι που οδήγησαν στην δίωξη του Δημητρά για κακούργημα

Είχε χαρακτηρίσει την Φώφη Γεννηματά ακροδεξιά εθνικίστρια και τη ΝΔ ναζιστικό κόμμα, ενώ είχε μηνύσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και άλλους.  Μεταξύ άλλων, έχει μηνύσει τη Σώτη Τριανταφύλλου επειδή έγραψε ότι υιοθετεί την άποψη του Μάρκο Πόλο: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Τη μήνυσε με τον αντιρατσιστικό νόμο και το δικαστήριο την αθώωσε.

Η δίωξη στον Παναγιώτη Δημητρά και τον Τόμι Όλσεν

Υπενθυμίζεται πως στις 20/12/2022 ο Παναγιώτης Δημητράς κλήθηκε σε απολογία από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, αλλά υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και για την προσωρινή του κράτηση η μη θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το δικαστικό συμβούλιο. Είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και σε βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report.

panagiotis-dimitras-5
Ο Παναγιώτης Δημητράς

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία της Κω αξιοποιώντας δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, παρέπεμψε τον Δημητρά και τον Όλσεν για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι κακουργηματικές διώξεις συνοδεύονταν από την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Οι δύο υποθέσεις σε Κω και Φαρμακονήσι που οδήγησαν στην δίωξη του Δημητρά για κακούργημα

Κως και φαρμακονήσι: Οι υποθέσεις που οδήγησαν στις διώξεις

Οι υποθέσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφορούν σε περιστατικά άφιξης μεταναστών σε Κω τον Ιούλιο του 2021 και Φαρμακονήσι τον Αύγουστο του ίδιου έτους σε δικογραφίες που σχημάτισαν η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στη Λέρο.

Τι συνέβη στην Κω

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμενικό της Κω και εστάλη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω στις 21.7.2021, εμπλεκόμενοι μεταξύ άλλων και για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 ΠΚ (Κατασκοπεία) και του άρθρου 187 ΠΚ (Εγκληματική Οργάνωση) είναι οι: «ημεδαπός δικηγόρος, πρόεδρος γνωστής ΜΚΟ Παναγιώτης Δημητράς, Τούρκος διακινητής “Fisher”, Οργανωτής-μεταφορέας Solide Tchinda του Pierre (συλληφθείς) και το Ιδρυτικό στέλεχος Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Tommy Ohlsen».

dikografia-kos-1

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, οι μετανάστες ανέφεραν σχετικά με την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στην Τουρκία, επικοινώνησε –πριν από τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μία ΜΚΟ. Στην ΜΚΟ αυτή γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”».

Παρότρυνση να κάνουν καταγγελία για pushback

Μάλιστα σύμφωνα με τη δικογραφία, ένας από τους μετανάστες ανέφερε, ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021- όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών «να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι ‘Δημητράς’ να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Τι συνέβη στο Φαρμακονήσι

Το ίδιο καλοκαίρι, περίπου έναν μήνα μετά το περιστατικό της Κω, στη Λιμενική Αρχή Λέρου διαβιβάσθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Παναγιώτη Δημητρά σχετικά με την άφιξη αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι. Τα πρόσωπα που εισήλθαν στη χώρα εντοπίστηκαν μία ημέρα μετά, 25 Αυγούστου 2021, ενώ οι Λιμενικοί συνέλαβαν τρεις φερόμενους διακινητές.

dikografia-leros-1

Εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση μεταξύ άλλων ήταν, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Τούρκος διακινητής, στρατιωτικός, αξιωματικός του τουρκικού Λιμενικού, Αμπού Ράσουα (Abu Rashua), ο Παλαιστίνιος οργανωτής Αλγκαμπλάν Ραμί (Alghalban Rami), ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Τόμι Ολσεν (Tommy Ohlsen) της Aegean Boat Report. Στην δικογραφία αναφέρεται η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών και αποστολής φωτογραφιών σε ομάδα της εφαρμογής Whatsapp, μέλος της οποίας φέρεται να ήταν ο Παναγιώτης Δημητράς.

ΠΗΓΗ

Tags: Παναγιώτης Δημητράς
Previous Post

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 27-22: Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Handball Premier η Ένωση

Next Post

Θεόδωρος Πάγκαλος: Οι 12 ατάκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Related Posts

Θεοδωρικάκος: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αβεβαιότητα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ
Ειδήσεις

Υπουργείο ανάπτυξης: Επενδύσεις αγροδιατροφής – ενισχύσεις σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

3 Ιουλίου 2025
Ντιόγκο Ζότα
Αθλητικά

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα

3 Ιουλίου 2025
Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα: Ανατροπή στα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης
Ειδήσεις

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα: Ανατροπή στα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης

3 Ιουλίου 2025
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Πώς θα γλιτώσετε αλλαγή κλίμακας και διπλό χαράτσι
Ειδήσεις

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Πώς θα γλιτώσετε αλλαγή κλίμακας και διπλό χαράτσι

3 Ιουλίου 2025
Καιρός Κυριακής
Ειδήσεις

Ο Καιρός σήμερα Πέμπτη: βοριάδες έως 8 μποφόρ και έως 37 °C στα ηπειρωτικά

3 Ιουλίου 2025
Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη κλιματικών στόχων
Ειδήσεις

Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη κλιματικών στόχων

2 Ιουλίου 2025
Next Post
Θεόδωρος Πάγκαλος: Οι 12 ατάκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Θεόδωρος Πάγκαλος: Οι 12 ατάκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω διεθνών ανησυχιών

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πέρασε τις 1.900 μονάδες με υψηλό 15ετίας

11 ώρες ago
Ντιόγκο Ζότα

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα

12 ώρες ago
Θάνος Λειβαδίτης: Η πλούσια κληρονομιά ενός αγαπημένου καλλιτέχνη

Θάνος Λειβαδίτης: Η πλούσια κληρονομιά ενός αγαπημένου καλλιτέχνη

2 έτη ago
Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

Γιοχάνα Αλεξανδράκη: Πως είναι και τι κάνει σήμερα η άγνωστη Ελβετίδα κόρη του αείμνηστου Αλέκου Αλεξανδράκη

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνη ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεοδωρικάκος: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αβεβαιότητα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Υπουργείο ανάπτυξης: Επενδύσεις αγροδιατροφής – ενισχύσεις σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

3 Ιουλίου 2025
Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις λόγω διεθνών ανησυχιών

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πέρασε τις 1.900 μονάδες με υψηλό 15ετίας

3 Ιουλίου 2025
Ντιόγκο Ζότα

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα

3 Ιουλίου 2025
Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ

ΕΟΤ: Δυναμική προβολή της Σαντορίνης στην ιταλική αγορά

3 Ιουλίου 2025
Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα: Ανατροπή στα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα: Ανατροπή στα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης

3 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Υπουργείο ανάπτυξης: Επενδύσεις αγροδιατροφής – ενισχύσεις σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία
  • Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πέρασε τις 1.900 μονάδες με υψηλό 15ετίας
  • Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα
  • ΕΟΤ: Δυναμική προβολή της Σαντορίνης στην ιταλική αγορά

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.