Σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, η Αθήνα φιλοξενεί σήμερα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα ενισχύει περαιτέρω τη συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες επιδιώκουν να εδραιώσουν το ρόλο τους ως πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι αναμένεται να αναβαθμίσουν επίσημα τις ήδη στενές σχέσεις σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, θα συζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το πολιτικό επίπεδο (τακτικές διαβουλεύσεις), οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, οι μεταφορές και υποδομές, τα έργα συνδεσιμότητας (όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY Interconnector), η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η άμυνα και ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η παιδεία και ο πολιτισμός.
Η αναβαθμισμένη σχέση θα περιγραφεί αναλυτικά στην κοινή δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Μέσω αυτής της δήλωσης, Μητσοτάκης και Σίσι θα εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις σε κρίσιμες περιοχές όπως η Γάζα, η Συρία και η Λιβύη.
Η Αίγυπτος θεωρείται “φυσικός σύμμαχος” της Ελλάδας, δεδομένης της καχυποψίας που αντιμετωπίζει την Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ και συνεργάζονται στενά σε γεωπολιτικό, ενεργειακό και μεταναστευτικό επίπεδο. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων σε Συρία και Λιβύη και να επαναλάβουν την έκκληση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων επαφών υψηλού επιπέδου, όπως η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 και η κοινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κάιρο τον Μάρτιο του 2024 για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, όπου η Ελλάδα πρωτοστάτησε αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη και τον ρόλο της στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, η Αθήνα συζητά με τη Ρώμη για τη διεξαγωγή Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα. Στην ατζέντα αυτής της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν θέματα όπως η επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων της Hellenic Train και η πρόσφατη συμφωνία της τουρκικής Baykar με την ιταλική Leonardo για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια συμφωνία που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα.