Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 06:26
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

ΟΠΕΔ: Εκσυγχρονισμός, Αξιοκρατία και Απομάκρυνση από Κομματικές Σκοπιμότητες

Money & Life by Money & Life
25 Οκτωβρίου 2024
in Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ
0 0
0
ΟΠΕΔ: Εκσυγχρονισμός, Αξιοκρατία και Απομάκρυνση από Κομματικές Σκοπιμότητες
Share on FacebookShare on Twitter
Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης, αποτελεί  πρόκληση που δεν περιορίζεται σε απλές μεταρρυθμίσεις, αλλά απαιτεί μια βαθιά αναπροσαρμογή της σκέψης και των θεσμών μας. Η παρούσα ανάλυση, από τους Χρήστο Μπαξεβάνη και Βαγγέλη Ρηγάτο, εξετάζει την αναγκαιότητα αυτού του εκσυγχρονισμού ως μια διαρκή κοινωνική διαδικασία, που συγκρούεται με παγιωμένες αντιλήψεις, κομματικές σκοπιμότητες και εδραιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες.
Ο εκσυγχρονισμός είναι μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσπάθεια σύγκλισης της ελληνικής κοινωνίας, και  ειδικότερα της Δικαιοσύνης, με τις πιο προηγμένες, ευρωπαϊκές μορφές οργάνωσης της οικονομίας και του κράτους, την εναρμόνιση των ελληνικών θεσμών με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Δεν είναι μια φάση ή ένα στάδιο ανάπτυξης, αλλά μια διαρκής κοινωνική διεργασία. Μια προσπάθεια που έχει παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και προσβλέπει στο μέλλον. Μια διαρκής  κοινωνική διεργασία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εξέλιξης και καθοδηγεί τις λύσεις τους.
Ο εκσυγχρονισμός αφορά  μια νέα αντίληψη  για τη λειτουργία της κοινωνίας που διευρύνει τις ελευθερίες και τις δυνατότητες των πολιτών, για αυτό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ορθολογισμό, απέναντι σε προκαταλήψεις, ιδεολογήματα, εμμονές και φαντασιώσεις, αναχρονιστικές νοοτροπίες, πελατειακές σχέσεις, κρατικιστικές λογικές και συντεχνιακά συμφέροντα που εκτρέφουν την «αμυντική καθήλωση» στα ήδη εξασφαλισμένα.
Η ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί άλλο να τρέφεται από λαϊκίστικές αυταπάτες και βολικές ψευδαισθήσεις, να έλκεται από την αρχαιολατρία και τη θρησκοληψία, να στηρίζεται σε απλοϊκές εξηγήσεις και τελικά να οδηγείται στη δημιουργία εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, αναπαράγοντας και διαιωνίζοντας το σύνδρομο μιας Ελλάδας φοβικής και περίκλειστης στα νότια όρια της βαλκανικής χερσονήσου.
Για αυτό και ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός αποτελεί κάλεσμα για αναπροσαρμογές, αναδιαρθρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης, αλλαγή παραδείγματος με συγκεκριμένα προγράμματα, με συντονισμένες και μελετημένες δράσεις ως προς τους αναγκαίους πόρους, τα  μέσα, και τις επιπτώσεις, με αξιολόγηση, σχεδιασμό και μέτρηση αποτελεσμάτων.
Η μεταρρυθμιστική/εκσυγχρονιστική κουλτούρα εμπνέεται από τις αξίες των δικαιωμάτων των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας, την εξωστρέφεια, τον ευρωπαϊσμό, τον συνταγματισμό, την κυριαρχία των θεσμών και την ορθολογική λειτουργία του κράτους.
Στον αντίποδα, μια κουλτούρα προστατευτισμού και εσωστρέφειας αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα κόσμο ως εχθρικό, αντιμετωπίζει τη Δύση με καχυποψία, εμφορείται από νοοτροπία θυματοποίησης, υπακούει σε  μια λογική «αναφαίρετων κεκτημένων», «απαράγραπτων δικαίων» και μια έμμονη ιδέα «συρρίκνωσης του Ελληνισμού». Η σύγχρονη πρόοδος της χώρας είναι μια πορεία διαρκούς αναμέτρησης των δύο αυτών παραδόσεων.
Η πραγματικότητα συχνά είναι αρκετά διαφορετική από τις νοητικές κατασκευές που με τόση ευκολία χρησιμοποιούμε. Για να πετύχουμε, λοιπόν, είναι ανάγκη να προσαρμόζουμε διαρκώς τη θεωρία και την πράξη στις δυνατότητες που διαθέτουμε. Αυτό δεν αποτελεί νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά εξορθολογισμό της δράσης μας. Απαιτεί την αντικατάσταση των προσδοκιών, που δεν μπορούν να εκπληρωθούν, με μια αποτελεσματική δράση. Προϋποθέτει την ακριβή γνώση του κόσμου γύρω μας. Συνεπάγεται  απόρριψη  των  δογματικών  καταναγκασμών. Οδηγεί στην ελεύθερη αναζήτηση των ρυθμιστικών δυνατοτήτων και των εφικτών  τρόπων  πραγμάτωσης των σχεδίων και δράσεών μας κόντρα στο ρεύμα.

«Ο κόσμος προχωρά και η ζωή εξελίσσεται. Για αυτό και αν κάτι τελικά χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης, είναι μια επανάσταση της κοινής λογικής.»

Επιδίωξη του ΟΠΕΔ είναι τα μέλη του να παραμένουν χρήσιμα στην οικογένεια του Ομίλου και ωφέλιμα στην Πολιτεία και στηρίζεται σε έναν ισχυρό θεσμικό και ηθικό πυρήνα. Ως όμιλος προβληματισμού και διαβούλευσης, ο ΟΠΕΔ έχει ως στόχο να προωθήσει τη συμμετοχή σε δημόσιες πολιτικές   και   την   παραγωγή ιδεών που να εξυπηρετούν το κοινό καλό. Το έργο του βασίζεται σε μια συμμετοχική διαδικασία που ενθαρρύνει τα μέλη του να συμβάλουν με τον επιστημονικό τους λόγο και την επαγγελματική   τους εμπειρία, διαμορφώνοντας καινοτόμες προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα.
Η σημασία του να είναι τα μέλη χρήσιμα στην οικογένεια του Ομίλου, έγκειται στη συλλογική δράση και τη συνεργασία. Μόνο μέσα από μια δυναμική κοινότητα που καλλιεργεί την ανταλλαγή απόψεων, τη σύνθεση προτάσεων και τη διαρκή εξέλιξη των ιδεών, μπορούν τα μέλη να παραμείνουν ενεργά και δραστήρια. Αυτή  η δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη θεωριών, αλλά ενσωματώνει και την υλοποίηση πρακτικών λύσεων που έχουν άμεση εφαρμογή.
Παράλληλα, ο στόχος της ωφέλειας προς την Πολιτεία ενισχύει την ανάγκη ο ΟΠΕΔ να λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προτάσεις και στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής. Τα μέλη του ΟΠΕΔ, μέσω της επιστημονικής τους επάρκειας, οφείλουν να προτείνουν βιώσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ενισχύοντας τη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Η  αξία του ΟΠΕΔ έγκειται στο ότι τα μέλη του δεν είναι απλοί παρατηρητές ή σχολιαστές, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία και την πολιτεία.»

Η απελευθέρωση από κοντόφθαλμες ψηφοθηρικές σκοπιμότητες αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας υγιούς,  λειτουργικής και δίκαιης πολιτείας. Όταν πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται υπό το πρίσμα της κομματικής σκοπιμότητας και όχι της ευρύτερης κοινωνικής ωφέλειας, το αποτέλεσμα είναι συχνά η διαιώνιση στερεοτύπων και η εξυπηρέτηση μεμονωμένων συμφερόντων εις βάρος του συλλογικού καλού. Αυτό δημιουργεί ανθρώπους με κομματικές παρωπίδες, οι οποίοι αδυνατούν να δουν πέρα από τις κομματικές τους δεσμεύσεις και να προάγουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα.
Η ανάγκη  απομάκρυνσης από αυτές τις τακτικές είναι επιτακτική. Επιδιώκουμε πρακτικές που θα εξυγιαίνουν τη δημόσια σφαίρα, αποκαθαίροντας συμπεριφορές που απορρέουν από κομματικές γραμμές  και στρατευμένη καθοδήγηση. Ο στόχος είναι να εστιάσουμε σε πολιτικές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ενισχύουν την ισοπολιτεία, την αξιοκρατία και την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Με την απαλλαγή από αυτές τις κομματικές επιρροές, μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια πιο ειλικρινή και δίκαιη κοινωνία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το κοινό καλό και όχι την εξυπηρέτηση προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων.
Χρήστος Μπαξεβάνης
  • Ο Χρήστος Μπαξεβάνης είναι Δικαστικός Υπάλληλος, Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ., Διεθνολόγος, πρ. Ειδικός Εμπειρογνώμων στην Ε.Ε., Επικεφαλής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.
  • Ο Βαγγέλης Γ. Ρηγάτος είναι  Δικαστικός Υπάλληλος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA. Είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αντιπρόσωπος της Αιτωλοακαρνανίας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

 

Διαβάστε Περισσότερα:

ΟΠΕΔ: Μεγάλη επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τεχνοηθική και Κυβερνοασφάλεια»

Tags: Βαγγέλης Γ. ΡηγάτοςΟΠΕΔΧρήστος Μπαξεβάνης
Previous Post

Λουτσέσκου: “Είμαι απογοητευμένος από το πρώτο μέρος, αλλά σημασία έχει ότι βγάλαμε αντίδραση”

Next Post

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ – Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Related Posts

Ζωντανεύουν 15 ανενεργά Ειρηνοδικεία – Καινοτόμο σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

Ζωντανεύουν 15 ανενεργά Ειρηνοδικεία – Καινοτόμο σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

2 Ιουνίου 2025
Πρώτη Συνδιοργάνωση ΟΠΕΔ & ΕΚΠΑ — 4 Ιουνίου 2025
Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

Πρώτη Συνδιοργάνωση ΟΠΕΔ & ΕΚΠΑ — 4 Ιουνίου 2025

1 Ιουνίου 2025
Γιατί ο ΟΠΕΔ αποτελεί την ουσιαστική γεφύρωση της σχέσης Δικαιοσύνης – Κοινωνίας
Αρθρογραφία

Γιατί ο ΟΠΕΔ αποτελεί την ουσιαστική γεφύρωση της σχέσης Δικαιοσύνης – Κοινωνίας

26 Μαΐου 2025
ΟΠΕΔ: Επίσημη κατάθεση προτάσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών
Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

ΟΠΕΔ: Επίσημη κατάθεση προτάσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών

13 Μαΐου 2025
Πρωτοβουλίες του ΟΠΕΔ για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εκπαίδευσης
Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

Πρωτοβουλίες του ΟΠΕΔ για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εκπαίδευσης

1 Μαΐου 2025
Καθολική αποχή των δικηγόρων τη Δευτέρα για τις «παρεμβάσεις της πρόεδρου του Αρείου Πάγου»
Δικαιοσύνη - ΟΠΕΔ

Καθολική αποχή των δικηγόρων τη Δευτέρα για τις «παρεμβάσεις της πρόεδρου του Αρείου Πάγου»

6 Απριλίου 2025
Next Post
Καιρός: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ – Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ – Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

17 ώρες ago
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

23 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

15 Ιουνίου 2025
Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

15 Ιουνίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

15 Ιουνίου 2025
Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
  • Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω
  • Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία
  • Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.