Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025 - 12:24
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Ο ελληνικός τουρισμός γίνεται πέντε αστέρων

Money & Life by Money & Life
10 Φεβρουαρίου 2025
in Οικονομία, Τουρισμός
0 0
0
Ο ελληνικός τουρισμός γίνεται πέντε αστέρων
Share on FacebookShare on Twitter

Εντυπωσιακός είναι ο ρυθμός αύξησης πολυτελών μονάδων, απόρροια της συνεχιζόμενης ανόδου των τουριστικών μεγεθών (αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό όπως και των εσόδων που καταγράφουν ρεκόρ), αλλά και της αλλαγής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Οι νέες επενδύσεις σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη, είναι κάθε χρόνο και περισσότερες όπως δείχνουν στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και η Ετήσια Έκθεση Τουρισμού που επιμελήθηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Όπως τονίζουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, καθώς οι ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ αναζητούν εμπειρίες που συνδυάζουν την αυθεντικότητα με την άνεση, τη γαστρονομία και την προσωπική εξυπηρέτηση. Τα πεντάστερα ξενοδοχεία συμβάλλουν καθοριστικά στην εικόνα της Ελλάδας ως πολυτελούς προορισμού, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της χώρας για premium τουρισμό και καθιστώντας την έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στη Μεσόγειο. Επιπλέον ενίσχυση αυτής της κατηγορίας καταλυμάτων αποτελεί στρατηγική επιλογή που ενδυναμώνει την τοπική οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η άνοδος σε αριθμούς

Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο 2010-2023 καταγράφηκε αύξηση στα 5* κατά 107%, στα 4* κατά 26% και στα 3* κατά 9%, και μείωση στα 2* (-30%) και 1* (-23%), όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Η Ελλάδα το 2023 διέθετε 10.047 ξενοδοχειακές μονάδες με 444.389 δωμάτια και 887.748 κλίνες. Οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής, που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, αντιπροσωπεύουν το 67% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (6.759 ξενοδοχειακές μονάδες).

Στις επιμέρους κατηγορίες αστεριών παρατηρούμε μεγάλη συγκέντρωση στα 2*
(33%) και 3* (29%) ξενοδοχεία και χαμηλή στα 5* (8%). Οι υπόλοιπες κατηγορίες 4* (18%) και 1* (12%). Η εικόνα στα ξενοδοχειακά δωμάτια είναι πιο ισοκατανεμημένη, με εξαίρεση τα 1*. Συγκεκριμένα: 5* το 24%, 4* το 29%, 3* το 23%, 2* το 19% και 1* μόλις το 5%. Παρόμοια εικόνα και στις κλίνες 5* το 25%, 4* το 29%, 3* το 22%, 2* το 18% και 1* το 5%.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία 5* παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόλις το
8% των ξενοδοχειακών μονάδων εντούτοις κατέχουν το 24% των δωματίων και
το 25% των κλινών. Τέλος, οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (37%) και της Κρήτης (21%) έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό 5* ξενοδοχείων αντιπροσωπεύοντας το 58% του συνόλου.

Ποιοι επενδύουν σε πεντάστερα

Δεν είναι χωρίς σημασία πως μεγάλα ονόματα της διεθνούς ξενοδοχειακής σκηνής επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, ενώ και οι εγχώριοι “παίκτες” προχωρούν σε νέες επενδύσεις.

Η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου συνεχίζει να επενδύει σε εμβληματικά έργα: Costa Navarino, Ελληνικό και Hilton. Στο project του Ελληνικού, τo Mandarin Oriental Athens αναμένεται να λειτουργήσει το 2027 και η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα. Πρόκειται για τη δεύτερη τοποθέτηση της Mandarin Oriental Hotel Group στην ελληνική αγορά μετά το Costa Navarino, που άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι. Ακόμα μία μονάδα 200 δωματίων και 49 κατοικιών θα λειτουργήσει στο Ελληνικό, προϊόν συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, με τη συνολική επένδυση για τα δύο ξενοδοχεία να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι το Elounda Hills στην Κρήτη. Το mega project υλοποιείται από τη Mirum και περιλαμβάνει κατοικίες και ξενοδοχεία, που θα αναπτυχθούν σε συνολική έκταση 950 στρεμμάτων. Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται χρονικά σίγουρα πριν από το 2032. Η ανοικοδόμηση του Elounda Hills, η οποία ξεκίνησε το 2022, χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι κομβική για την ανάπτυξη και χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026.

Ακόμη μια εμβληματική ξενοδοχειακή επένδυση τρέχει στους Πεταλιούς, που υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, από την Grivalia Hospitality. Το “Six Senses Megalonisos” θα αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, και θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο 302 κλινών υπό το brand της Six Senses, εγκαταστάσεις ευεξίας 5 αστέρων, εστιατόρια, χώρους άθλησης, χώρους διαμονής και ψυχαγωγίας του προσωπικού, γραφεία διοίκησης, λιμενική εγκατάσταση και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές. Επιπλέον προβλέπεται η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών.

Το μισό δισ. ευρώ αγγίζει νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην περιοχή Μετόχι του δήμου Ερμιονίδας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία “Hydra Rock Aκίνητα Μ.Α.Ε.”, με πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Το επενδυτικό πλάνο της “Hydra Rock” που κατατέθηκε στην Enterprise Greece περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος με συγκρότημα κατοικιών (τουριστικό χωριό) στην περιοχή Βλαχαίικα. Το Project είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ και αφορά την υλοποίηση ενός σύγχρονου και “πράσινου” θερέτρου με όρους αειφορίας.

Στην Κρήτη τρέχει επίσης η επένδυση για το Ikos Kissamos, που θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες. Η έναρξη λειτουργίας του μετατέθηκε για έναν χρόνο αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και αναμένεται τον Μάιο του 2026. Για τη δημιουργία της ενιαίας έκτασης των 200 χιλιάδων τ.μ., ο όμιλος απέκτησε και ενοποίησε περισσότερα από 30 επιμέρους οικόπεδα. Η συνολική επένδυση του ομίλου Sani/Ikos στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: Βίκυ Κουρλιμπίνη/capital.gr
Tags: ελληνικός τουρισμός
Previous Post

Τέμπη: Το ντοκουμέντο που «δείχνει» εύφλεκτο υγρό – Τι περιλαμβάνει η έκθεση – κόλαφος για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Next Post

Καφές: Πώς μετατρέπεται σε «είδος πολυτελείας» για τους καταναλωτές

Related Posts

ΑΑΔΕ
Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή έως 100% σε 58 ΚΥΔ και 42 λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

16 Οκτωβρίου 2025
Μείωση του ελληνικού χρέους
Οικονομία

ΔΝΤ: Μείωση του ελληνικού χρέους στο 130,2% του ΑΕΠ έως το 2030

15 Οκτωβρίου 2025
Αυξήσεις στους ένστολους
Οικονομία

Αυξήσεις στους ένστολους: Τι αλλάζει στο μισθολόγιο και πότε καταβάλλονται

15 Οκτωβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομία

Δεύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο: ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί καθώς εντείνεται το risk off

15 Οκτωβρίου 2025
Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών
Επιχειρείν

Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών ζητά την απόρριψη το πλαισίου μηδενικών εκπομπών του IMO

15 Οκτωβρίου 2025
Εφορία
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκκαθάρισης το 2026

15 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Καφές: Πώς μετατρέπεται σε «είδος πολυτελείας» για τους καταναλωτές

Καφές: Πώς μετατρέπεται σε «είδος πολυτελείας» για τους καταναλωτές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Κωνσταντίνος Παππάς: «Η πατριωτική–ιστορική οπτική συχνά παρεξηγείται μεταξύ αγάπης και εξιδανίκευσης»

Κωνσταντίνος Παππάς: «Η πατριωτική–ιστορική οπτική συχνά παρεξηγείται μεταξύ αγάπης και εξιδανίκευσης»

1 εβδομάδα ago
Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο: ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί καθώς εντείνεται το risk off

1 ημέρα ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λονδίνο - Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Άλμπουμ από το γκαλά της THI στο Λονδίνο: η ανάρτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

16 Οκτωβρίου 2025
ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή έως 100% σε 58 ΚΥΔ και 42 λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

16 Οκτωβρίου 2025
Καραμανλης - Εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη στην Παλιά Βουλή

Εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη στην Παλιά Βουλή με μήνυμα Καραμανλή για θεσμική ομαλότητα

16 Οκτωβρίου 2025
Μείωση του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Μείωση του ελληνικού χρέους στο 130,2% του ΑΕΠ έως το 2030

15 Οκτωβρίου 2025
Αυξήσεις στους ένστολους

Αυξήσεις στους ένστολους: Τι αλλάζει στο μισθολόγιο και πότε καταβάλλονται

15 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Άλμπουμ από το γκαλά της THI στο Λονδίνο: η ανάρτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
  • ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή έως 100% σε 58 ΚΥΔ και 42 λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων
  • Εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη στην Παλιά Βουλή με μήνυμα Καραμανλή για θεσμική ομαλότητα
  • ΔΝΤ: Μείωση του ελληνικού χρέους στο 130,2% του ΑΕΠ έως το 2030

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.