Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026 - 22:19
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Νέος Κώδικας Πολεοδομίας: Θετική η κωδικοποίηση, αλλά χωρίς λύση στα φλέγοντα ζητήματα εκτός σχεδίου δόμησης, οικισμών και ΝΟΚ

User01 by User01
10 Ιουνίου 2026
in Οικονομία
0 0
0
Νέος Κώδικας Πολεοδομίας: Θετική η κωδικοποίηση, αλλά χωρίς λύση στα φλέγοντα ζητήματα εκτός σχεδίου δόμησης, οικισμών και ΝΟΚ
Share on FacebookShare on Twitter

Η παρουσίαση του νέου Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τον τεχνικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις Υπηρεσίες Δόμησης και συνολικά την αγορά ακινήτων. Η συγκέντρωση εκατοντάδων διάσπαρτων νομοθετικών διατάξεων, που μέχρι σήμερα ήταν κατακερματισμένες σε δεκάδες νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του πολεοδομικού δικαίου.

 

Η κωδικοποίηση αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των μηχανικών και των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ύπαρξη ενός ενιαίου σημείου αναφοράς διευκολύνει τη διοίκηση, περιορίζει τις παρερμηνείες και ενισχύει την ασφάλεια δικαίου. Ωστόσο, όσο σημαντική και αν είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της πολεοδομίας παραμένουν ανοιχτά.

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καθεστώς πολεοδομικής αβεβαιότητας. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικοί, επενδυτές και επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν σαφείς απαντήσεις για το τι μπορούν να χτίσουν, πού μπορούν να επενδύσουν και ποιο θα είναι το πολεοδομικό καθεστώς που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4759/2020 και τις πρώτες εξαγγελίες για τη συνολική αναμόρφωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα μια οριστική και λειτουργική λύση για τα γήπεδα εκτός σχεδίου. Οι διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, οι διαφορετικές ερμηνείες και η αβεβαιότητα ως προς την αναγνώριση των κοινόχρηστων οδών έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό περιβάλλον για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία.

Ειδικότερα, το ζήτημα της αναγνώρισης των οδών εκτός σχεδίου παραμένει ουσιαστικά άλυτο. Εδώ και χρόνια συζητείται η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σαφούς και λειτουργικού μηχανισμού καταγραφής και αναγνώρισης του οδικού δικτύου, ώστε να προσδιορίζεται με ασφάλεια ποια γήπεδα διαθέτουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό και ποια όχι. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ούτε ολοκληρωμένες μελέτες έχουν παραδοθεί σε εθνική κλίμακα ούτε έχει προχωρήσει η απαιτούμενη νομοθετική διαδικασία που θα έδινε οριστικές λύσεις στο πρόβλημα.

Αντίστοιχα, μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Τα ΤΠΣ παρουσιάστηκαν ως το βασικό εργαλείο που θα έβαζε τάξη στον χωρικό σχεδιασμό της χώρας, θα καθόριζε χρήσεις γης και όρους ανάπτυξης και θα έδινε μακροπρόθεσμη ασφάλεια στους πολίτες και τους επενδυτές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειονότητα των μελετών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους απαιτείται μια χρονοβόρα διοικητική και νομοθετική διαδικασία μέχρι να αποκτήσουν κανονιστική ισχύ.
Συγκεκριμένα, οι μελέτες πρέπει να παραληφθούν, να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να τεθούν σε διαδικασίες διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων, να εξεταστούν από τα αρμόδια συμβούλια, να ακολουθήσει στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση όπου απαιτείται και τελικά να θεσμοθετηθούν με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Πρόκειται για μια σύνθετη και συχνά πολυετή διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκτήσει η χώρα πλήρη πολεοδομική κάλυψη μέσω των νέων σχεδίων.

Παράλληλα, σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και σε τμήματα οικισμών της χώρας, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα όρια και τις επεκτάσεις οικισμών έχουν δημιουργήσει εύλογη ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ακίνητα που επί δεκαετίες θεωρούνταν οικοδομήσιμα βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με ένα ασαφές καθεστώς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί μια συνολική και ξεκάθαρη θεσμική απάντηση.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η αναγκαία επικαιροποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι έντονες αντιπαραθέσεις γύρω από τα πολεοδομικά κίνητρα και τα μπόνους δόμησης ανέδειξαν αδυναμίες και κενά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική αναθεώρηση και προσαρμογή του ΝΟΚ στις νέες συνθήκες εξακολουθεί να καθυστερεί, παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά και στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Οι καθυστερήσεις στην επίλυση των ζητημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης, των οικισμών και της αναθεώρησης του ΝΟΚ δεν αποτελούν πλέον απλώς ένα τεχνικό ή διοικητικό πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς εκκρεμότητας είναι η σταδιακή απαξίωση γης και περιουσιών εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών σε ολόκληρη τη χώρα. Η αβεβαιότητα για το αν ένα ακίνητο παραμένει οικοδομήσιμο ή υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί μεταφράζεται σε μείωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, περιορισμό συναλλαγών και υποχώρηση της αξίας σημαντικού μέρους της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία αναζητά επενδύσεις και ανάπτυξη, η διατήρηση αυτού του καθεστώτος αβεβαιότητας λειτουργεί ανασταλτικά τόσο για τους πολίτες όσο και για την αγορά ακινήτων συνολικά.

Η καθυστέρηση στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων συνιστά ένα σοβαρό πολιτικό και διοικητικό έλλειμμα. Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες και τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν οριστικές λύσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, στους οικισμούς και στο πλαίσιο εφαρμογής του ΝΟΚ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου που επιβαρύνει τόσο τους πολίτες όσο και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Τέλος, πέρα από τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σαφών οδηγιών και ερμηνευτικών εγκυκλίων για την ενιαία εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιες διατάξεις να εφαρμόζονται διαφορετικά από Υπηρεσία Δόμησης σε Υπηρεσία Δόμησης, δημιουργώντας διαφορετικές ταχύτητες και άνιση μεταχείριση πολιτών και επενδυτών.

Ο νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας είναι ασφαλώς ένα χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο. Η κωδικοποίηση όμως δεν αρκεί. Η αγορά ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και ο τεχνικός κόσμος περιμένουν εδώ και χρόνια τις ουσιαστικές λύσεις. Η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των οδών και της εκτός σχεδίου δόμησης, η αποσαφήνιση του καθεστώτος σε τμήματα οικισμών, η επικαιροποίηση του ΝΟΚ και η ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλη τη χώρα αποτελούν πλέον αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου και την προστασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η κωδικοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά οι λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της πολεοδομίας εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Γράφει ο Μάνος Κρανίδης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY»,Γραμματέας Ενημέρωσης μέλος ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος ΕΝΙΒΟΠΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου,www.kramaproperty.com

Previous Post

Επίδομα μητρότητας: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών για το καλοκαίρι

Next Post

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή – Οι 3 παρεμβάσεις που φέρνει η πρόταση της ΝΔ

Related Posts

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Γεμίζει» τα ταμεία της με 660 εκατ. ευρώ και ανοίγει τον επόμενο κύκλο επενδύσεων
Οικονομία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Γεμίζει» τα ταμεία της με 660 εκατ. ευρώ και ανοίγει τον επόμενο κύκλο επενδύσεων

1 Ιουλίου 2026
Mercedes-Benz: Πιθανή αύξηση ωρών εργασίας, περικοπές μισθών
Οικονομία

Mercedes-Benz: Πιθανή αύξηση ωρών εργασίας, περικοπές μισθών

1 Ιουλίου 2026
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Έως 31 Ιουλίου στο stegastiko.minedu.gov.gr οι αιτήσεις
Οικονομία

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Έως 31 Ιουλίου στο stegastiko.minedu.gov.gr οι αιτήσεις

1 Ιουλίου 2026
Temu και Shein: Τι αλλάζει από σήμερα με τον νέο δασμό στα μικροδέματα
Οικονομία

Temu και Shein: Τι αλλάζει από σήμερα με τον νέο δασμό στα μικροδέματα

1 Ιουλίου 2026
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Έως 31 Ιουλίου στο stegastiko.minedu.gov.gr οι αιτήσεις
Οικονομία

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Έως 31 Ιουλίου στο stegastiko.minedu.gov.gr οι αιτήσεις

1 Ιουλίου 2026
Επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Τι ισχύει για εισοδηματικά κριτήρια, IBAN και συμπληρωματικές πληρωμές
Οικονομία

Επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Τι ισχύει για εισοδηματικά κριτήρια, IBAN και συμπληρωματικές πληρωμές

1 Ιουλίου 2026
Next Post
Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή – Οι 3 παρεμβάσεις που φέρνει η πρόταση της ΝΔ

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή – Οι 3 παρεμβάσεις που φέρνει η πρόταση της ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ακρόπολη στους καπνούς με φόντο την φλεγόμενη Πάρνηθα

Η Ακρόπολη στους καπνούς με φόντο την φλεγόμενη Πάρνηθα

3 έτη ago
εφορία

Δημοσιονομικός «αέρας» έως 2,5 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

1 έτος ago
Νικόλαος Φλέσσας: Τα κοινά θα πρέπει να είναι το «όπλο» κάθε ενεργού δημότη.

Νικόλαος Φλέσσας: Τα κοινά θα πρέπει να είναι το «όπλο» κάθε ενεργού δημότη.

3 έτη ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nούμερο 1 η Ελλάδα ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο φιλοξενίας

Nούμερο 1 η Ελλάδα ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο φιλοξενίας

1 Ιουλίου 2026
«Ήλιος, πολιτισμός, περιπέτεια»: Ελληνικό νησί ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το καλοκαίρι

«Ήλιος, πολιτισμός, περιπέτεια»: Ελληνικό νησί ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το καλοκαίρι

1 Ιουλίου 2026
Γερουλάνος: Αν τον Σεπτέμβριο παραμένει το ΠΑΣΟΚ τρίτο, θα πούμε τη γνώμη μας στα όργανα, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα

Γερουλάνος: Αν τον Σεπτέμβριο παραμένει το ΠΑΣΟΚ τρίτο, θα πούμε τη γνώμη μας στα όργανα, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα

1 Ιουλίου 2026
Πώς έσπασε η τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ: Το «παρών» Πολάκη, η συλλογική ηγεσία και ποιοι θέλουν Αρβανίτη, αντί Φάμελλου

Πώς έσπασε η τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ: Το «παρών» Πολάκη, η συλλογική ηγεσία και ποιοι θέλουν Αρβανίτη, αντί Φάμελλου

1 Ιουλίου 2026
«Και η Πίζα γέρνει, αλλά δεν έπεσε» είχε πει μηχανικός για την πολυκατοικία στα Πετράλωνα, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης

«Και η Πίζα γέρνει, αλλά δεν έπεσε» είχε πει μηχανικός για την πολυκατοικία στα Πετράλωνα, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης

1 Ιουλίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Nούμερο 1 η Ελλάδα ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο φιλοξενίας
  • «Ήλιος, πολιτισμός, περιπέτεια»: Ελληνικό νησί ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το καλοκαίρι
  • Γερουλάνος: Αν τον Σεπτέμβριο παραμένει το ΠΑΣΟΚ τρίτο, θα πούμε τη γνώμη μας στα όργανα, όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα
  • Πώς έσπασε η τρόικα του ΣΥΡΙΖΑ: Το «παρών» Πολάκη, η συλλογική ηγεσία και ποιοι θέλουν Αρβανίτη, αντί Φάμελλου

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.