Με μια νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έρχεται να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι πρώτες συζητήσεις για την αναμόρφωση του ΚΟΚ ξεκίνησαν κατά τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης, με την τότε υφυπουργό Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, να ξεκινά την επεξεργασία, την οποία ολοκλήρωσε ο Βασίλης Οικονόμου, ενώ τις τελευταίες πινελιές έβαλε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Δύο βασικές παράμετροι του νέου ΚΟΚ είναι η αυστηρότητα κατά την υποτροπή σε ένα αδίκημα και η τιμωρία του οδηγού (και όχι του οχήματος), σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, αυστηροποιείται ιδιαίτερα το ποινικό πλαίσιο σε περίπτωση που κάποιος προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, ιδίως αν διαπιστωθεί ότι δεν φέρει δίπλωμα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά 50 χλμ./ώρα:
- Πρώτη φορά: Πρόστιμο 700€ και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες.
- Τρίτη φορά: Πρόστιμο 2.000€ και αφαίρεση διπλώματος για 2 έτη.
Για οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία, η ποινή μπορεί να φτάσει τα 10-20 χρόνια, ενώ για πολύνεκρο τροχαίο προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.
Αναφορικά με τα όρια ταχύτητας, ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα, οι δήμοι θα κληθούν να συντάξουν σχέδια για να ορίσουν τα όρια (30 χλμ./ώρα, 50 χλμ./ώρα ή περισσότερο) σε κάθε δρόμο. Τα πρόστιμα θα στέλνονται στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) του οδηγού και θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης και την καταπολέμηση της απλήρωτης οφειλής.
Με τις νέες αλλαγές, αυστηροποιείται ιδιαίτερα η χρήση κινητού τηλεφώνου από οδηγούς, ενώ θα γίνεται άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε περίπτωση δυστυχήματος για να διαπιστωθεί αν ο υπαίτιος οδηγός χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο.
Ως προς τα ταξί, παρά τις αντιδράσεις του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θύμιου Λυμπερόπουλου, ο κ. Κυρανάκης δεν ενέταξε στο νέο ΚΟΚ τη ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία των έμφορτων ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Τα ταξί θα μπορούν να εισέρχονται στις λεωφορειολωρίδες μόνο για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, με εξαίρεση βανάκια που μεταφέρουν ΑΜΕΑ.
Επιπλέον, εντός του έτους θα τοποθετηθούν στο Λεκανοπέδιο εκατοντάδες κάμερες για τον έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων. Αυτές οι κάμερες θα πολλαπλασιαστούν και θα «κουμπώνουν» με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο.