Στο τραπέζι η χαρτογράφηση οφειλετών και η ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιωτικές εταιρείες – Εξετάζεται κούρεμα προσαυξήσεων και για χρέη κάτω των 10.000 ευρώ
Προς ένα νέο, πιο ευέλικτο και εξατομικευμένο μοντέλο ρύθμισης χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία – και ενδεχομένως και στην εφορία – προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να στηριχθούν σε δύο βασικούς πυλώνες:
-
Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
-
Την ανάλυση των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών μέσω ιδιωτικών εταιρειών
Ήδη από το τέλος του 2025, βάσει πρόσφατης διάταξης, δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα υποστηρικτικών καθηκόντων στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι εταιρείες αυτές θα προχωρούν σε:
-
Αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής των οφειλετών,
-
Κατηγοριοποίηση εισπράξιμων και μη οφειλών,
-
Προτάσεις εξατομικευμένων ρυθμίσεων βασισμένων σε αντικειμενικά κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, οικογενειακή κατάσταση).
Ρυθμίσεις με «κόφτες» και κούρεμα προσαυξήσεων
Το μοντέλο αναμένεται να προβλέπει εισοδηματικές και περιουσιακές κλίμακες, αντίστοιχες με εκείνες του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος ήδη επιτρέπει ρυθμίσεις έως 240 δόσεων για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.
Ωστόσο, στη νέα ρύθμιση του ΕΦΚΑ, στόχος είναι να ενταχθούν και χρέη κάτω των 10.000 ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται δυνατότητα πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων, υπό την προϋπόθεση εξόφλησης της βασικής οφειλής. Η προσέγγιση αυτή προορίζεται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στους εργοδότες αναμένεται να υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το κράτος ήδη καλύπτει – έμμεσα – τα χρέη των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους μέσω των παροχών υγείας και συνταξιοδότησης, και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί διπλά μέσω γενικευμένου κουρέματος.
Στο ίδιο πλαίσιο και η ΑΑΔΕ
Μετά τον ΕΦΚΑ, το ίδιο μοντέλο φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και από την ΑΑΔΕ, με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις πέραν των σημερινών 24 ή 48 δόσεων, πάλι βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Ο στόχος είναι η αποσυμφόρηση των ληξιπρόθεσμων χρεών με βιώσιμες λύσεις, χωρίς να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ρυθμίσεις που «καλύπτουν» τις προηγούμενες.