Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, παρά το γεγονός ότι προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο μήνα. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τον προβληματισμό για το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2026, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας προχώρησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε πέντε παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο γνωστό μοτίβο αμφισβήτησης που ακολουθεί η Άγκυρα, αξιοποιώντας κυρίως UAV, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξημένη παρουσία στην περιοχή.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν άμεσα και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με την πάγια επιχειρησιακή πρακτική των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν σημειώθηκε περαιτέρω κλιμάκωση, ωστόσο τα περιστατικά καταγράφονται και παρακολουθούνται στενά από το ελληνικό επιτελείο.
Η συνέχιση των παραβιάσεων σε μια περίοδο που θεωρητικά θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από αποκλιμάκωση, λόγω των επικείμενων διπλωματικών επαφών, δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τέτοιες κινήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στέλνουν αντιφατικά μηνύματα προς την Αθήνα.
Από την ελληνική πλευρά, η στάση παραμένει σταθερή, με έμφαση στην αποτροπή και στην πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ παράλληλα διατηρείται ανοιχτός ο δίαυλος του διαλόγου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς θα φανεί αν οι στρατιωτικές κινήσεις στο Αιγαίο θα συνεχιστούν ή αν θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.












