Ομάδα επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ (warrants) σχηματίστηκε με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, μετά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επαναγορά των τίτλων αυτών σε τιμή γύρω στα 25 λεπτά ανά ευρώ.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου ότι σκοπεύει να αγοράσει όλα τα εναπομείναντα warrants, τα οποία λήγουν το 2042, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από βρετανικό δικαστήριο σχετικά με τη νομική εγκυρότητα της συναλλαγής και τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής.
Τα warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ ενεργοποιούνται μόνο όταν η οικονομία ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια – για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ΑΕΠ άνω των 267 δισ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%. Με τις τρέχουσες προβλέψεις, αυτοί οι όροι αναμένεται να εκπληρωθούν το 2027, οπότε και η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 320 εκατ. ευρώ στους κατόχους των warrants.
Αντίθετα, η πρόταση επαναγοράς τώρα θα κοστίσει στο Δημόσιο 155 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της αναμενόμενης μελλοντικής υποχρέωσης.
Η ομάδα επενδυτών – στην οποία, σύμφωνα με το Reuters, συμμετέχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν ή ελέγχουν πάνω από το 40% των τίτλων – εκφράζει αντιρρήσεις για τη διαφάνεια και τη δίκαιη αποτίμηση της προσφοράς. Σε ανακοίνωση της Πέμπτης, η ομάδα έκανε λόγο για «ανησυχίες, ιδίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής επαναγοράς».
Η Ελλάδα είχε εκδώσει τα συγκεκριμένα warrants το 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της, όταν επενδυτές αποδέχθηκαν εθελοντικό “κούρεμα” των ομολόγων τους. Τότε, τα warrants είχαν προστεθεί ως αντιστάθμισμα, προσφέροντας δυνητικές αποδόσεις σε περίπτωση υψηλής ανάπτυξης στο μέλλον.
Η White & Case LLP έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των επενδυτών.
Την ώρα που η κυβέρνηση προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,3%, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το επενδυτικό σκηνικό περιπλέκεται από νομικά ερωτήματα και συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα.