Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο δηλώνει η Λευκωσία, καθώς πλησιάζει ένας νέος γύρος συνομιλιών για το κυπριακό, με έντονες διαβουλεύσεις να αναμένονται τον Μάρτιο. Τον περασμένο Οκτώβριο, στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε διευρυμένη συνάντηση, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που περιλαμβάνει και άτυπο δείπνο μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη, Ερσίν Τατάρ και του ίδιου του Γκουτέρες.
Η Λευκωσία προσδοκά ότι η διεθνοποίηση του ζητήματος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή του πλαισίου λύσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «είμαστε πανέτοιμοι για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2025 θα είναι η χρονιά επανένωσης του νησιού.
Η έκθεση Γκουτέρες και τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2024, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε θετικά βήματα, με τον γενικό γραμματέα να καλεί για συμφωνία στα σημεία διέλευσης ως ένδειξη πολιτικής βούλησης. Επανέλαβε επίσης ότι η θέση του ΟΗΕ για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη, καλώντας για συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).
Η επικείμενη πενταμερής συνάντηση, που περιλαμβάνει Κύπρο, Ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις
Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τη γεωπολιτική ενίσχυση του Ψευδοκράτους, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει τη διεθνή αναγνώρισή του μέσω παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επιπλέον, σχέδιο για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία έχει προκαλέσει διπλωματική ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα, με τους Ευρωπαίους εταίρους να ενημερώνονται για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν για τη σταθερότητα της περιοχής.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία δράσεων «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» για την αποτροπή παράνομων ενεργειών. Παράλληλα, η Κύπρος συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 8 και 9 Ιανουαρίου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη εντάσσεται στις τουρκικές προσπάθειες αναβάθμισης του ρόλου του Ψευδοκράτους στην περιοχή.
Η διπλωματική κινητικότητα και οι επικείμενες συνομιλίες καθιστούν την επόμενη περίοδο κρίσιμη για το κυπριακό, με τη Λευκωσία να δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.