Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022 - 09:05
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
    • All
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Υγεία
    Κατάρ: Νεκρή η πρώην πριγκίπισσα Κάσια Γκαλάνιο

    Κατάρ: Νεκρή η πρώην πριγκίπισσα Κάσια Γκαλάνιο

    Αθήνα / Η ανακαινισμένη Βαρβάκειος εγκαινιάστηκε – Το πριν και το μετά

    Αθήνα / Η ανακαινισμένη Βαρβάκειος εγκαινιάστηκε – Το πριν και το μετά

    Καιρός: “Μίνι” καύσωνας στην Ελλάδα – Θα “χτυπήσει” 35αρια ο υδράργυρος

    Καιρός: “Μίνι” καύσωνας στην Ελλάδα – Θα “χτυπήσει” 35αρια ο υδράργυρος

    Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε σχολείο!!

    Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε σχολείο!!

    Κτήμα Άλφα, Α Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2018

    Κτήμα Άλφα, Α Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2018

    Αποκαλυπτικό: Πωλήθηκε για 50 εκατ. το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας – Ο billionnaire Ιρλανδός, ο Τάσος Αλεξίου και το Πόρτο Χέλι

    Αποκαλυπτικό: Πωλήθηκε για 50 εκατ. το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδας – Ο billionnaire Ιρλανδός, ο Τάσος Αλεξίου και το Πόρτο Χέλι

    Υπάλληλος της United Airlines χτύπησε τον λάθος επιβάτη: Τον έβγαλε νοκ άουτ με μια μπουνιά

    Υπάλληλος της United Airlines χτύπησε τον λάθος επιβάτη: Τον έβγαλε νοκ άουτ με μια μπουνιά

    Κάνε το τεστ όρασης και δες αν χρειάζεσαι γυαλιά Απάντησε στις ερωτήσεις και αναγνώρισε τα ύποπτα συμπτώματα με τις συμβουλές του οφθαλμίατρου.

    Κάνε το τεστ όρασης και δες αν χρειάζεσαι γυαλιά Απάντησε στις ερωτήσεις και αναγνώρισε τα ύποπτα συμπτώματα με τις συμβουλές του οφθαλμίατρου.

    Ιταλία: Του ζήτησαν 2 ευρώ για έναν εσπρέσο και… φώναξε την Αστυνομία!!Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο!

    Ιταλία: Του ζήτησαν 2 ευρώ για έναν εσπρέσο και… φώναξε την Αστυνομία!!Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο!

  • Πολιτικοοικονομικά
    • All
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιχειρήσεις
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Χρηματοοικονομικά
    Αναστάσης Δαυίδ: Το δύσκολο σταυροδρόμι του Mr Coca-Cola

    Αναστάσης Δαυίδ: Το δύσκολο σταυροδρόμι του Mr Coca-Cola

    Μητσοτάκης σε Πελόζι: “Τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο”

    Μητσοτάκης σε Πελόζι: “Τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο”

    Eurobank: Καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για έβδομη χρονιά

    Eurobank: Καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για έβδομη χρονιά

    Billionaire Mykonos: Πού θα στεγαστεί τελικά το διάσημο club του Φλάβιο Μπριατόρε και του Ζαννή Φραντζέσκου;

    Billionaire Mykonos: Πού θα στεγαστεί τελικά το διάσημο club του Φλάβιο Μπριατόρε και του Ζαννή Φραντζέσκου;

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι: «Υποδέχομαι έναν φίλο»

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι: «Υποδέχομαι έναν φίλο»

    Επίδομα 600 ευρώ: Πώς θα δείτε στον λογαριασμό ρεύματος πόσα χρήματα θα πάρετε

    Επίδομα 600 ευρώ: Πώς θα δείτε στον λογαριασμό ρεύματος πόσα χρήματα θα πάρετε

    Κατώτατος μισθός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην σας πιάσουν… κορόιδο – Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε

    Κατώτατος μισθός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην σας πιάσουν… κορόιδο – Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε

    Ακρίβεια: Το σχέδιο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα – Πλαφόν στις τιμές χονδρικής και αυξήσεις επιδομάτων

    Ακρίβεια: Το σχέδιο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα – Πλαφόν στις τιμές χονδρικής και αυξήσεις επιδομάτων

    Στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η Νίνα Κασιμάτη

    Στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η Νίνα Κασιμάτη

  • Lifestyle
    • All
    • Lifestyle
    • Media
    • Music
    • Διασκέδαση
    • Ζώδια
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
    • Φαγητό
    Τριαντάφυλλος: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του Δήμητρα Σιαμπάνη

    Τριαντάφυλλος: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του Δήμητρα Σιαμπάνη

    Νικητής ο Johnny Depp στη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Amber Heard

    Νικητής ο Johnny Depp στη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Amber Heard

    H συναυλία του Αντώνη Ρέμου με τους Gipsy Kings στο Nammos Limassol – Ελάχιστη κατανάλωση 5.000 ευρώ ανά τραπέζι

    H συναυλία του Αντώνη Ρέμου με τους Gipsy Kings στο Nammos Limassol – Ελάχιστη κατανάλωση 5.000 ευρώ ανά τραπέζι

    Λάουρα Νάργες: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένει

    Λάουρα Νάργες: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένει

    Dua Lipa: Η total denim εμφάνιση που εμπνεύστηκε από την Britney Spears

    Dua Lipa: Η total denim εμφάνιση που εμπνεύστηκε από την Britney Spears

    Γιώργος Παπαδόπουλος: Διπλή γιορτή με την οικογένειά του στο πλευρό του

    Γιώργος Παπαδόπουλος: Διπλή γιορτή με την οικογένειά του στο πλευρό του

    Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αγκαλιάζει το σώμα της και οι celebs αποθεώνουν την topless φωτογραφία

    Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αγκαλιάζει το σώμα της και οι celebs αποθεώνουν την topless φωτογραφία

    Το πρωινό που τρώει η Kourtney Kardashian θα γίνει το αγαπημένο σου – Πώς να το φτιάξεις

    Το πρωινό που τρώει η Kourtney Kardashian θα γίνει το αγαπημένο σου – Πώς να το φτιάξεις

    Κέιτ Μος-Τζόνι Ντεπ: Ο έρωτας που ξεκίνησε στα 90s και «συνεχίστηκε» λόγω… Άμπερ Χερντ

    Κέιτ Μος-Τζόνι Ντεπ: Ο έρωτας που ξεκίνησε στα 90s και «συνεχίστηκε» λόγω… Άμπερ Χερντ

  • Αγορά
    H Rihanna μας δείχνει τη ρουτίνα περιποίησης που ακολουθεί στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της

    H Rihanna μας δείχνει τη ρουτίνα περιποίησης που ακολουθεί στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της

    Μπόρνμουθ – Νότιγχαμ 1-0: Επιστροφή στην Premier League με έσοδα 193.000.000 ευρώ

    Μπόρνμουθ – Νότιγχαμ 1-0: Επιστροφή στην Premier League με έσοδα 193.000.000 ευρώ

    SantAnna στην Μύκονο-All day πολυχώρος διακοπών στην παραλία της Παράγκας στη Νότια πλευρά της Μυκόνου.

    SantAnna στην Μύκονο-All day πολυχώρος διακοπών στην παραλία της Παράγκας στη Νότια πλευρά της Μυκόνου.

    EUREKA POKER TOUR 2022 GUARANTEE  €2.000.000 – FRI 20. 5. 11:00 – SUN 29. 5. 11:15

    EUREKA POKER TOUR 2022 GUARANTEE €2.000.000 – FRI 20. 5. 11:00 – SUN 29. 5. 11:15

    Γαρδουμπάκια ατομικά στο φούρνο (Πασχαλινές πινελιές)

    Γαρδουμπάκια ατομικά στο φούρνο (Πασχαλινές πινελιές)

    Εύβοια: «Γάζωσαν» με 13 σφαίρες τα αυτοκίνητα αστυνομικού και της συζύγου του – Θρίλερ στη Χαλκίδα

    Εύβοια: «Γάζωσαν» με 13 σφαίρες τα αυτοκίνητα αστυνομικού και της συζύγου του – Θρίλερ στη Χαλκίδα

    Γαλλία: Σταθερά πρώτος ο Μακρόν, η Λεπέν καλεί την Αριστερά για νίκη επί του «ελιτισμού»!>

    Γαλλία: Σταθερά πρώτος ο Μακρόν, η Λεπέν καλεί την Αριστερά για νίκη επί του «ελιτισμού»!>

    Κύπρος: Άνδρας εντοπίστηκε μαχαιρωμένος σε εργοτάξιο στη Λεμεσό

    Κύπρος: Άνδρας εντοπίστηκε μαχαιρωμένος σε εργοτάξιο στη Λεμεσό

    Ράμφος: “Επιτέλους ακρίβυνε το σουβλάκι για να λογικευτεί ο Έλληνας”

    Ράμφος: “Επιτέλους ακρίβυνε το σουβλάκι για να λογικευτεί ο Έλληνας”

  • Πόκερ
  • Sport
  • Ορειβασία
  • Αρθρογραφία
    • All
    • Αρθρογραφία
    • Συνεντεύξεις
    Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

    Τζένη Χειλουδάκη: «Είμαι πιο φτωχή και πιο πλούσια από ποτέ»

    «Έγινε της Πόπης»: Η τραγική ιστορία πίσω από μία φράση που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά

    «Έγινε της Πόπης»: Η τραγική ιστορία πίσω από μία φράση που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

    Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

    Πάντα ωραίοι, εμείς οι Έλληνες.

    Πάντα ωραίοι, εμείς οι Έλληνες.

    Τα «μυστικά» έγγραφα της Pfizer αποκαλύπoνται και αποκαλύπτουν.

    Τα «μυστικά» έγγραφα της Pfizer αποκαλύπoνται και αποκαλύπτουν.

    «Αμερικανοδουλειές» με την Amazon και στο πλυντήριο η ελληνική παιδεία.

    «Αμερικανοδουλειές» με την Amazon και στο πλυντήριο η ελληνική παιδεία.

    ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΨΥΧΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ:  ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ;

    ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΨΥΧΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ;

    Τα κατοχικά «Τάγματα Ασφάλειας» στο χρονοντούλαπο, ήρθε το «Τάγμα Αζόφ».

  • Χρήσιμα
Money And Life
Home Lifestyle Φαγητό

H Αφροδίτη Γεωργιάδου μαγειρεύει με ποντιακά προϊόντα και συνταγές.

Στο χωριό ​​Βάθη του Κιλκίς, εκεί όπου παράγονται τα σπάνια τυριά του Ραγιάν, μια εικοσιεξάχρονη μαγείρισσα οδήγησε την οικογενειακή φάρμα στην απόλυτη αυτάρκεια. Μαγειρεύει με όσα της δίνει η εποχή, αξιοποιεί με σύγχρονες τεχνικές όσα έβγαζε κάποτε η γιαγιά της στον σοφρά του σπιτιού τους.

Money & Life by Money & Life
21 Φεβρουαρίου 2022
in Φαγητό
0
H Αφροδίτη Γεωργιάδου μαγειρεύει με ποντιακά προϊόντα και συνταγές.
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν από μερικές μέρες το Surfer Maya, το fast casual εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, είχε ετοιμάσει μια βραδιά αφιερωμένη σε κάποια ιδιαίτερα σνακ, ποντιακά. Η Αφροδίτη Γεωργιάδου έκανε take over την κουζίνα του, σερβίροντας γεύσεις για τις οποίες τής ζητήσαμε να μας φτιάξει ένα σύντομο λεξικό.

Έβγαλε τυροχάβιτσο (καλαμποκάλευρο ψημένο με τυρί γαΐς), καπνιστό αυγό ορτυκιού και φρικασέ από κιντέας (τσουκνίδα), μια σαλάτα με εποχικές φύτρες, σιτάρι, μανάτ (ψητή κολοκύθα), φασκόμηλο και πρόβειο γιαούρτι, στίπα (τουρσί) από ψητό λάχανο, πετιμέζι πιπεριάς και φασόλι στον ξυλόφουρνο, ένα αγριογούρουνο με κρέμα λευκής μελιτζάνας με θόγαλα (κεφίρ), γουλάχλια (λαζάνια) με τσιλγάνια (λίπος από αγριογούρουνο) και σάλτσα από τρως (λυκίσκος).

Δοκίμασα για πρώτη φορά πιάτα της εικοσιεξάχρονης μαγείρισσας σε μια επίσκεψη στο Κτήμα Χατζηβαρύτη – με τα εξαιρετικά κρασιά του κάνει pairing στα μενού της. Η Αφροδίτη Γεωργιάδου δεν σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, αλλά, βασισμένη σε αυθεντικά ποντιακά προϊόντα, δημιουργεί τις δικές της συνταγές, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνικές που έμαθε δουλεύοντας στις κουζίνες του Sani Resort δίπλα στον Γιάννη Παρίκο, του Λευτέρη Λαζάρου στο Βαρούλκο, του Danai Beach Resort, της κουζίνας του οποίου ηγείται ο Βασίλης Μουρατίδης, όπου θα τη βρούμε και το φετινό καλοκαίρι.

 

Στα πιάτα της ακολουθεί την εποχικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι στα δώδεκα στάδια που ετοιμάζει για όσους την επισκεφθούν κάποιες πρώτες ύλες επαναλαμβάνονται, ιδίως τον χειμώνα, που τα λαχανικά δεν είναι τόσα όσα το καλοκαίρι.

 

Έχει να μου πει μια ιστορία από την εφηβεία της που σχετίζεται με το πώς αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μαγειρική. «Όταν ήμουν δεκαπέντε ετών, πάνω σε μια κουβέντα, ρώτησα τους γονείς μου αν έχουμε λεφτά. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτή την ερώτηση, αλλά την έκανα. Ο μπαμπάς μου απάντησε “θα σε πάω μια βόλτα”. Τότε μέναμε στη Θεσσαλονίκη.

Οδηγήσαμε μέχρι το χωριό, μία ώρα μακριά. Φτάσαμε εκεί και μου ζήτησε να ανέβω στο τρακτέρ. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από το κτήμα μας μια διαδρομή που κρατάει σαράντα πέντε λεπτά, μέχρι που βρεθήκαμε μπροστά σε μια σπηλιά. Εγώ μέχρι τότε ήξερα ότι παράγουμε τυριά, κάποια ποντιακά προϊόντα, αλλά μέχρι εκεί, δεν το είχα ψάξει παραπάνω. Μπαίνω στη σπηλιά και βλέπω ξύλινες τάβλες με εκατό τυριά πάνω –μπορεί να λέω και λίγα– να παλαιώνονται. “Έτσι, για την ιστορία, αυτή είναι η κληρονομιά σου”, μου είπε».

Η σπηλιά αυτή είναι του Ραγιάν, του τυροκομείου που ξεκίνησε το 1989 με όσα έτρωγε η οικογένεια από τη γιαγιά της στον σοφρά (χαμηλό τραπέζι), όπως το μαλακό και ανάλατο τυρί πασκιτάν, το τσορτάν (η αφυδατωμένη εκδοχή του πασκιτάν), το ξυγαλί (ποντιακό βούτυρο από αγελαδινό γιαούρτι) και το γαΐς τυρί που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «ζώνη» και ονομάστηκε έτσι από την οικογένεια λόγω του σχήματός του.

Έπειτα από τριάντα χρόνια έχουν ογδοντα οκτώ κωδικούς τυροκομικών προϊόντων που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια, το Ραγιάν έχει και διάφορα μυρωδικά, ρίγανη και μαύρο τσάι, θυμάρι και δεντρολίβανο, ανάλογα με την εποχή, και ζυμώνει κάποια από τα τυριά του με αυτά.

 

H Αφροδίτη Γεωργιάδου έχει στήσει της δικής της ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα βασισμένη σε ποντιακά προϊόντα
Πουρμάς, δηλαδή φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, γεμιστό με αγριογούρουνο ψημένο στον λάκκο, με κρέμα από μελιτζάνα με κεφίρ και πετιμέζι πιπεριάς Φλωρίνης και σάλτσα από ένα παλαιωμένο τυρί. Φωτ.: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

Όλα αυτά συμβαίνουν στο χωριό ​​Βάθη του Κιλκίς, εκεί όπου μαγειρεύει η Αφροδίτη Γεωργιάδου τους χειμώνες. Ως η δεύτερη γενιά του, οδήγησε το τυροκομείο στο επόμενο βήμα πριν από έξι χρόνια. Έστησε σταδιακά μια φάρμα με τους δικούς της μπαξέδες, με φασιανούς, ορτύκια, αγριογούρουνα, κατσίκες, κότες. Πλέον το μόνο που χρειάζεται να αγοράσει απ’ έξω είναι αλάτι και ελαιόλαδο.Στα πιάτα της ακολουθεί την εποχικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι στα δώδεκα στάδια που ετοιμάζει για όσους την επισκεφθούν κάποιες πρώτες ύλες επαναλαμβάνονται, ιδίως τον χειμώνα που τα λαχανικά δεν είναι τόσα όσα το καλοκαίρι. Σε καθένα από αυτά τα στάδια τα υλικά της είναι διαφορετικά μαγειρεμένα και δοσμένα έτσι ώστε να υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης. Σταθερό μενού δεν υπάρχει, ακριβώς γιατί βγαίνει με ό,τι έχει στη διάθεσή της τη μέρα που έχουμε κάνει την κράτησή μας.

Το πάθος της για αυτάρκεια στην κουζίνα το απέκτησε σε ένα ταξίδι. «Λίγο πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τη φάρμα βρέθηκα να τρώω σε ένα διάστερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης. Κοιτάζοντας το à la carte μενού του μου έκανε εντύπωση ότι η πάπια εμφανιζόταν περισσότερες από μία φορές. Τότε ο σερβιτόρος μάς εξήγησε πως είναι αρχή του σεφ να δουλεύει μόνο με ό,τι του δίνει η εποχή.

Είχα άλλες τέσσερις μέρες ταξίδι μπροστά μου, αλλά ανυπομονούσα να γυρίσω πίσω, περίμενα πώς και πώς να αρχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία. Για μένα είναι πλέον τρόπος ζωής και όχι απλώς ένας τρόπος να δουλεύω.  Παράλληλα, δεν πιστεύω ότι πρέπει να μαγειρεύουμε μόνο με όσα υλικά ξέρει ο κόσμος επειδή απλώς παίζουν στην αγορά. Υπάρχουν μάγειρες που λένε “μα, αυτό είναι ποντιακό προϊόν, γιατί να το βάλω στο μαγαζί μου;”. Μόνο που πρόκειται για τυριά που έχουν πολύ ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής και μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες κουζίνες».

Η οικογένεια καπνίζει και παστώνει τα πάντα στη φάρμα, κάνει αλλαντικά και τουρσιά – τα περσινά πεπόνια έτσι τα έχει διατηρήσει. Η Αφροδίτη Γεωργιάδου άνοιξε έναν λάκκο για να μαγειρεύει τα κρέατα, σιγά σιγά δημιούργησε μια κουζίνα που δεν εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα, τα κάνει όλα στα κάρβουνα και σε πελίτια (ξύλα βελανιδιάς).

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το να συνεχίσουμε την παράδοσή μας μέσω της μαγειρικής. Ωστόσο, δεν ισχυρίζομαι ότι εκμοντερνίζω την ποντιακή κουζίνα, δεν κάνω αυτό, ακριβώς επειδή όταν βγαίνω έξω να φάω δεν θα αναζητήσω ένα αποδομημένο παστίτσιο, αν θέλω θα φάω ένα κανονικό. Αυτό που κάνω είναι να αξιοποιώ τα ποντιακά υλικά, προϊόντα νόστιμα και με μεγάλη διατροφική αξία, που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Πιστεύω πως έχω έναν τεράστιο γαστρονομικό θησαυρό στα χέρια μου, γιατί να μην τον αναδείξω;»

Βαρένικα (ποντιακά ραβιόλια) με λαγό, με κρέμα από καμένα δαμάσκηνα , τσιπς από γιοχάδες ζυμωμένους με σάλτσα από παρχαροτύρ. Φωτ.: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

Χαρακτηριστικά στοιχεία της ποντιακής κουζίνας είναι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά και τα αφυδατωμένα ζυμαρικά. Κατά τους θερινούς μήνες οι κτηνοτρόφοι ανέβαζαν τα ζωντανά τους στα παρχάρια (ψηλά βουνά), όπου έβρισκαν άφθονη τροφή στα καταπράσινα βοσκοτόπια της Σάντας και της Τραπεζούντας. Το γάλα που μάζευαν τους εξασφάλιζε την τροφή τους για καιρό, «έκαναν όσο το δυνατό περισσότερες παρασκευές από αυτό και με αλεύρι, προκειμένου να έχουν απόθεμα για τον βαρύ χειμώνα, όταν θα έπρεπε να ασχοληθούν με τις γεωργικές εργασίες».

Οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν την τεχνική τυροκόμησης, γνωστή ως «pasta filata», δηλαδή αποσπούσαν από το πλήρες γάλα το λιπαρό μέρος για την παρασκευή βουτύρου και θόγαλου (πηχτό, πλούσιο ανθόγαλα), και για τα τυριά τους χρησιμοποιούσαν το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, «πρόκειται για ένα παράδειγμα οικιακής οικονομίας». Από το γιαούρτι (ξύγαλα) έκαναν το βούτυρό τους (ξυγαλα

Πέρα από τα γαλακτοκομικά, στη διατροφιΠοντίων εξέχουσα θέση είχαν τα ζυμαρικά και οι πίτες. Με αλεύρι, νερό και αλάτι έκαναν το ζυμάρι, άνοιγαν φύλλα και τα έψηναν στο σατς (μαντεμένια λαμαρίνα). Αυτά τα φύλλα ονομάζονται γιοχάδες ή φυλλωτά. Με αυτά έκαναν περέκ (πίτα γεμιστή με τυρί). Ή τύλιγαν τα φυλλωτά σαν σαλιγκάρια, τα έκοβαν, τα ξαναέψηναν και έφτιαχναν το σιρόν – η κλασική του συνταγή είναι με σκόρδο και πασκιτάν αραιωμένο.

Ένας άλλος τρόπος για να εκμεταλλευτούν τα φύλλα ήταν να τα ψιλοκόψουν, να τα ανοίξουν με τα δάχτυλα και να φτιάξουν ζυμαρικά σαν ταλιατέλες, το εβριστόν, που το έλουζαν με βούτυρο.

Η νεαρή μαγείρισσα μουσκεύει το σιρόν με έναν ζωμό από το αγριογούρουνο που κάνει μπρεζέ, το παντρεύει με μια σάλτσα από ώριμο παρχαροτύρ (τυρί που καπνίζεται με αρωματικά βότανα που χαρακτηρίζουν ήπια τη γεύση του). Ραντίζει το εβριστόν με νερό ντομάτας και το κάνει σαλάτα με λουίζα και πράσινο μήλο, ψητές ντομάτες και παλαιωμένη γραβιέρα.

Προσπαθεί να φιλοξενεί μία παρέα τη μέρα, είτε αυτή είναι μικρή είτε πολυάριθμη, «δεν θα έρθουν μέχρι εδώ μόνο για να φάνε, θα τους ξεναγήσουμε στη φάρμα και τα κελάρια μας, θέλουμε να αντιληφθούν τη φιλοσοφία μας, γιατί το κάνουμε όλο αυτό, από πού παίρνουμε όσα μαγειρεύουμε και πώς τα φτιάχνουμε».

Μου λέει πως δεν γοητεύτηκε στιγμή από άλλη κουζίνα πέρα από την ελληνική, «ποτέ δεν με έχει εξιτάρει να κάνω σούσι ή να πετύχω την τέλεια πίτσα. Ίσως παίζει ρόλο το ότι έχω μάθει να τρέφομαι με ό,τι έχουμε. Δεν θα ξεχάσω ότι ως παιδί δεν έβρισκα στα ντουλάπια μας αναψυκτικά, πατατάκια κονσέρβες, κρουασάν, αυτά τα δοκίμαζα στα παιδικά πάρτι των συμμαθητών μου. Ή συσκευασμένα μακαρόνια, δεν είχα δει ποτέ στο σπίτι μας». Πού φαντάζεται τον εαυτό της σε μερικά χρόνια από τώρα; «Εδώ, σίγουρα εδώ».

 

Ένα «λεξικό» με όσα βασικά πρέπει να ξέρετε για την ποντιακή κουζίνα

Μαγειρικά σκεύη

Δίλαβο – μεγάλο καζάνι  

Σιρκέτς – σουρωτήρι  

Χαλκό – μεγάλη χάλκινη κατσαρόλα  

Κουκούμ – βραστήρας νερού  

Τέτζερι – κατσαρόλα  

Χουλιάρ – κουτάλι  

Ξυλάνγκ – ντουρβάν (ξύλινο δοχείο όπου ανακατεύεται και χτυπιέται το γιαούρτι με νερό για να γίνει το «ντουρβανιστό» βούτυρο)  

Τσαντίλα – πάνινο σακούλι όπου στράγγιζαν το πασκιτάν

 

Φρούτα

Τσορτίκια – άγρια αχλάδια  

Ταμπούλια – δαμάσκηνα  

Κοκκύμελα – κορόμηλα 

Χαμούφτες – μικρές φράουλες  

Μώρια – βατόμουρα  

Τσιβέκια – άγρια σταφύλια 

Μασούρα – άγρια τριαντάφυλλο  

 

Τυροκομικά

Πασκιτάν – το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις μπασκί (=πίεση) και ταν, γιατί είναι υποπροϊόν του ταν (που με τη σειρά του είναι ό,τι μένει μετά την απομάκρυνση του βουτύρου από το γιαούρτι). Το ταν τοποθετείται σε πάνινους σάκους για να στραγγίσει και να δώσει το πασκιτάν. 

Τσορτάν – αφυδατωμένο πασκιτάν, ελαφρώς αλατισμένο και στεγνωμένο στον ήλιο  

Μονάζ – γραβιέρα κατσικίσια (μονάζ = περιμένω)  

Κολόθ – γραβιέρα αγελαδινή  

Τσιτσίλ – ανάλατο τυρί, η οικογένεια του Ραγιάν το βάφτισε γαΐς τυρί. Γαΐς σημαίνει ζώνη, το σχήμα του τυριού είναι σαν ζωνάρι και κόβεται σε κομμάτια σαν κλωστές 

 

Φάρμα Ραγιάν, Βάθη Κιλκίς, 23410 84267  

Κατάστημα Ραγιάν, Μπαλάνου 13, πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, 23150 03907  

 

ΠΗΓΗ lifo gr.

Previous Post

Η βία ανάμεσα μας: Είμαστε όλοι αξιολύπητοι και δολοφόνοι μαζί.

Next Post

SUPER LEAGUE 1 Κράτησαν… αποστάσεις Άρης και ΠΑΟΚ!

Related Posts

Αν αγαπάτε πραγματικά την ιταλική κουζίνα και περιμένετε πως και πως να ανακαλύψετε το επόμενο στέκι σας,τότε πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε το Frankie στο κολωνακι
Φαγητό

Αν αγαπάτε πραγματικά την ιταλική κουζίνα και περιμένετε πως και πως να ανακαλύψετε το επόμενο στέκι σας,τότε πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε το Frankie στο κολωνακι

22 Μαΐου 2022
Christos Koukoulas:Συνταγη τσιζκεικ με φραουλα
Φαγητό

Christos Koukoulas:Συνταγη τσιζκεικ με φραουλα

8 Μαΐου 2022
Το «Ό,τι Θες» δίνει στο αντικριστό την περήφανη ταυτότητα που του αξίζει
Φαγητό

Το «Ό,τι Θες» δίνει στο αντικριστό την περήφανη ταυτότητα που του αξίζει

5 Μαΐου 2022
“Frankie”: από την Ιταλία με αγάπη
Φαγητό

“Frankie”: από την Ιταλία με αγάπη

2 Μαΐου 2022
Lido: Το θρυλικό πολιτικό τσουρέκι της Αθήνας
Φαγητό

Lido: Το θρυλικό πολιτικό τσουρέκι της Αθήνας

21 Απριλίου 2022
Γαρδουμπάκια ατομικά στο φούρνο (Πασχαλινές πινελιές)
Φαγητό

Γαρδουμπάκια ατομικά στο φούρνο (Πασχαλινές πινελιές)

20 Απριλίου 2022
Next Post
SUPER LEAGUE 1 Κράτησαν… αποστάσεις Άρης και ΠΑΟΚ!

SUPER LEAGUE 1 Κράτησαν… αποστάσεις Άρης και ΠΑΟΚ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

3 μήνες ago
Maria Gjieli: Η «εκρηκτική» influencer που κόλασε το νησί της Μυκόνου!!

Maria Gjieli: Η «εκρηκτική» influencer που κόλασε το νησί της Μυκόνου!!

1 μήνα ago
Κατερίνα Κουβουτσάκη: Πέταξε το στέμμα της Star GS Hellas 2021 και έγινε πρωταγωνίστρια σε αισθησιακές ταινίες

Κατερίνα Κουβουτσάκη: Πέταξε το στέμμα της Star GS Hellas 2021 και έγινε πρωταγωνίστρια σε αισθησιακές ταινίες

2 μήνες ago
Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Lifestyle
    • Lifestyle
      • Ψυχαγωγία
    • Media
    • Music
    • Διασκέδαση
    • Ζώδια
    • Κοινωνία
      • Σαν σήμερα
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
    • Φαγητό
  • NETFLIX
  • PET STORIES
  • Sport
    • Auto-Moto
    • Αθλητικά
  • Αγορά
    • Εκθέσεις
  • Απόψεις
  • Αρθρογραφία
    • Αρθρογραφία
    • Συνεντεύξεις
  • Εθνικά Θέματα
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
      • Καιρός
    • Κόσμος
      • ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Υγεία
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • Ομορφιά
  • Ορειβασία
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Πόκερ
  • Πολιτικοοικονομικά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιχειρήσεις
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Χρηματοοικονομικά
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

COVID 19 LOCKDOWN MONEY AND LIFE MONEY AND LIFE ΕΙΔΗΣΕΙΣ poker pokerclub pokerland ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Αθήνα Αιγαίο ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΕΙΔΉΣΕΙΣ ΕΙΡΉΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΥΡΩΠΗ Ελλάδα ΖΩΔΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣΚΕΣ ΜΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ αρθρογραφία τουρνουά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 85.8k Followers

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΑΣΕΙΣ

  • Πήρε και το “GLADIATORS” ο Χρήστος Κουκούλας στο ” Spades club”

    Πήρε και το “GLADIATORS” ο Χρήστος Κουκούλας στο ” Spades club”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ο Χρήστος κουκούλας νικητής και στο τουρνουά “Fast and Furious Nitro”!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ρωσία–Ευρασία Πρώτο Μέρος: Ρωσία και Ευρασιατικοί Πολιτισμοί

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κοινωνία – πανδημία – Εκκλησία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Τριαντάφυλλος: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του Δήμητρα Σιαμπάνη
  • Νικητής ο Johnny Depp στη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Amber Heard
  • Ανθή Σαλαγκούδη: Ποζάρει με μαύρο μπικίνι – Έτσι είναι το σώμα της μετά το Survivor
  • Πήρε δίπλωμα οδήγησης μετά από… 33 προσπάθειες, 14 δασκάλους και 25 χρόνια μαθημάτων Ο επιμένων νικά!

Κατηγορίες

  • Lifestyle
    • Lifestyle
      • Ψυχαγωγία
    • Media
    • Music
    • Διασκέδαση
    • Ζώδια
    • Κοινωνία
      • Σαν σήμερα
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
    • Φαγητό
  • NETFLIX
  • PET STORIES
  • Sport
    • Auto-Moto
    • Αθλητικά
  • Αγορά
    • Εκθέσεις
  • Απόψεις
  • Αρθρογραφία
    • Αρθρογραφία
    • Συνεντεύξεις
  • Εθνικά Θέματα
  • Ειδήσεις
    • Ελλάδα
      • Καιρός
    • Κόσμος
      • ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Υγεία
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • Ομορφιά
  • Ορειβασία
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Πόκερ
  • Πολιτικοοικονομικά
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιχειρήσεις
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Χρηματοοικονομικά
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Comfuzio24

HellasWeek

  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Πολιτικοοικονομικά
  • Lifestyle
  • Αγορά
  • Πόκερ
  • Sport
  • Ορειβασία
  • Αρθρογραφία
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.