Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, 2025 - 12:22
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Γκουτέρες: Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρθηκε και στην έλλειψη χρηματοδότησης για την πολυεθνική αποστολή στην Αϊτή

Money & Life by Money & Life
17 Σεπτεμβρίου 2024
in Κόσμος
0 0
0
Γκουτέρες: Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων
Share on FacebookShare on Twitter

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» που επιβάλλεται από το Ισραήλ στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υπομένει «αδιανόητα» δεινά, κατήγγειλε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, που βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους θανάτους, στις καταστροφές, στον λιμό και στις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πολιορκημένου παραθαλάσσιου θυλάκου.

Την 7η Οκτωβρίου 2023, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο σφοδρότητας άνευ προηγουμένου από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει τα θύματα που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007· και στις ευρείας κλίμακας αεροπορικές και στις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται στον θύλακο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 41.226 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τους θανάτους αμάχων, είναι «απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει λογοδοσία», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο στην πλευρά του Ισραήλ, για τις «μαζικές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, όσο και στην πλευρά της Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δεν έχει πάψει να αξιώνει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, όμως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο, με τα δυο μέρη, την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, να κατηγορούν το ένα το άλλο πως δεν θέλει να κλειστεί συμφωνία.

«Είναι ατελείωτες», σχολίασε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να συναφθεί συμφωνία, αν και πρόσθεσε πως διατηρεί ελπίδες.

Καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απαντά πλέον στα τηλεφωνήματά του από τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας δεν αναμένει αναθέρμανση της προσωπικής σχέσης ενόψει της εβδομάδας επαφών και ομιλιών υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας γενικά μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Αν καταλαβαίνω καλά, έχει ήδη πει δημόσια πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει να συναντηθεί μαζί μου. Άρα πιθανόν δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο, συνέχισε. «Αυτό που μετράει είναι τα δεινά των ανθρώπων», είπε, «αυτό που μετράει είναι η απουσία πολιτικής λύσης, αυτό που μετράει είναι η μόνιμη άρνηση της λύσης των δύο κρατών, η υπονόμευση της λύσης αυτής με ενέργειες στο πεδίο, με την αρπαγή γαιών, με τους εκτοπισμούς, με νέους οικισμούς, που όλοι τους οικοδομούνται παράνομα».

Ακόμη, έκρινε «απίθανο» η πρότασή του να αναπτυχθεί αποστολή «επιτήρησης» της εφαρμογής της σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να γίνει πραγματικότητα, καθώς δεν την αποδέχονται και τα δυο μέρη.

Οι αποστολές του ΟΗΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει συναίνεση των χωρών που τις υποδέχονται για να αναπτυχθούν.

«Απαράδεκτη» η έλλειψη χρηματοδότησης για την πολυεθνική αποστολή στην Αϊτή

Εν μέρει γι’ αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε εντολή ετήσιας διάρκειας σε πολυεθνική αποστολή υπό την ηγεσία της Κένυας —όχι υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών— για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της βίας των συμμοριών, καθώς η χώρα της Καραϊβικής υπέστη οδυνηρές εμπειρίες σε προηγούμενες επιχειρήσεις κυανοκράνων.

Ωστόσο, ενώ έχουν αναπτυχθεί μόλις μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί και η πολυεθνική αποστολή αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ εισηγούνται να μεταμορφωθεί σε αποστολή του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός θα κάνει αυτό που θα ζητήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Πορτ-ο-Πρενς, διαβεβαίωσε ο κ. Γκουτέρες. Αλλά «βρίσκω παράξενο το ότι είναι τόσο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί μια τόσο μικρή αστυνομική επιχείρηση», συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο».

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τις επικρίσεις πως ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος, ότι δεν καταφέρνει να επέμβει αποτελεσματικά ώστε να τερματιστούν οι ένοπλες συρράξεις στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ουκρανία και αλλού, ο Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε πως είναι τα κράτη μέλη, ιδίως τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτά που έχουν την ευθύνη «για τις αποφάσεις που λαμβάνονται» — ή δεν λαμβάνονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι θεσμοί «απαρχαιωμένοι, δυσλειτουργικοί, άδικοι», επανέλαβε.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στους πολέμους, όμως το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε την εξουσία, μερικές φορές ούτε καν τους πόρους, για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για την πολυεθνική αποστολή υποστήριξης ασφαλείας, της οποίας ανέλαβε να ηγηθεί η Κένυα για να βοηθήσει την αστυνομία στην Αϊτή να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της δράσης των συμμοριών, είναι «απόλυτα απαράδεκτη», έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Όταν γίνεται πόλεμος, βρίσκονται τα χρήματα για κάθε λογής πράγμα… όταν έχουμε οικονομική κρίση, ή όταν πρέπει να σωθούν τράπεζες, βρίσκονται τα χρήματα. Όταν ένας λαός ολόκληρος υποφέρει μια τόσο απελπιστική κατάσταση κι έχουμε ανάγκη συγκριτικά μικρό ποσό, νομίζω πως είναι απολύτως απαράδεκτο πως δεν είναι διαθέσιμα αυτά τα χρήματα», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

ΠΗΓΗ

Tags: ΓκουτέρεςΟΗΕΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Previous Post

Kαταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε υπαλλήλους -Ποιους αφορά (ΦΕΚ)

Next Post

Εμφιαλωμένα νερά: Μαζική ανάκληση λόγω απόκλισης σε γεύση και οσμή – “Μην πίνετε”

Related Posts

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία
Ειδήσεις

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία

22 Νοεμβρίου 2025
Γαλλία - Βουλή
Ειδήσεις

Γαλλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026 απέρριψε η Κάτω Βουλή

22 Νοεμβρίου 2025
Τραμπ
Ειδήσεις

Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

21 Νοεμβρίου 2025
Wall Street
Ειδήσεις

Βαριά πτώση στη Wall Street με ξεπούλημα τεχνολογικών μετοχών και φόβους για φούσκα Τεχνητής Νοημοσύνης

19 Νοεμβρίου 2025
Khaby Lame
Ειδήσεις

Ο Khaby Lame νέος Πρεσβευτής του UN Tourism: Όταν οι influencers ορίζουν την παγκόσμια τουριστική κουλτούρα

18 Νοεμβρίου 2025
ψήφισμα ΣΑ ΟΗΕ για Γάζα
Ειδήσεις

Ελλάδα για ψήφισμα ΣΑ ΟΗΕ για Γάζα: «Ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

18 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Εμφιαλωμένα νερά: Μαζική ανάκληση λόγω απόκλισης σε γεύση και οσμή – “Μην πίνετε”

Εμφιαλωμένα νερά: Μαζική ανάκληση λόγω απόκλισης σε γεύση και οσμή – “Μην πίνετε”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

O John Taramas  στο Money & Life

O John Taramas στο Money & Life

2 έτη ago
Τραμπ

Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

17 ώρες ago
Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

3 έτη ago
Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία

Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία

22 Νοεμβρίου 2025
Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά

Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Γαλλία - Βουλή

Γαλλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026 απέρριψε η Κάτω Βουλή

22 Νοεμβρίου 2025
Τραμπ

Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

21 Νοεμβρίου 2025
Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα

Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα: Το υβριδικό ντοκιμαντέρ «Μαρία Κάλλας

21 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία
  • Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά
  • Γαλλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026 απέρριψε η Κάτω Βουλή
  • Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.