Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023 - 08:53
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Αυτοδιοίκηση
  • Χρηματοοικονομικά
  • Lifestyle
  • Εμπορικά Νέα
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Επιχειρήσεις
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Κοινωνία
  • Τουρισμός
  • Ταξίδια
  • Πολιτισμός
  • Κινηματογράφος
  • Γαστρονομία
  • Αφιερώματα
  • Pet Stories
Money And Life
Home Ειδήσεις

Φθιώτιδα: Λύκοι στα ορεινά χωριά του νομού

Money & Life by Money & Life
12 Νοεμβρίου 2023
in Ειδήσεις, Περιβάλλον
0 0
0
Φθιώτιδα: Λύκοι στα ορεινά χωριά του νομού
Share on FacebookShare on Twitter

Απρόσκλητοι επισκέπτες από τα ορεινά…

Στην πλατεία του χωριού βλέπουν τουλάχιστον έναν λύκο να γυροφέρνει, μαρτυρούν κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας! Που παράλληλα βλέπουν κοπάδια από αγελάδες και κατσίκια να γίνονται λεία στις ορέξεις των λύκων.

Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, βόρεια από την Στυλίδα, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές της αγέλης των λύκων συνεχώς. Ίδιες εικόνες αναφέρουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα Ευρυτανίας.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους», σημείωσε ο κυνηγός Κώστας Μαργαρίτης, προσθέτοντας ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. Πολλά είναι παράλληλα τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια».

Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του «Αρκτούρου» που παρακολουθούν την εξέλιξή του. «Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου», είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» σημειώνει ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα που τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια και μάλιστα ο ίδιος, να είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο» όπως λέει.

Τα ίδια μηνύματα από την περιοχή του Καλλιδρόμου, από την Οίτη, από τα χωριά της Όθρυος, βόρεια από την Στυλίδα.

«Οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κραβαρίτης δασοπόνος του Δασαρχείου της Λαμίας που ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης κυνηγός ο ίδιος και διαπιστώνει ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική…» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.

Ποικίλα και τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με το Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια». Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

«Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

web

Tags: Λύκοι
Previous Post

Εύη Βατίδου: Τέθηκε υπό κράτηση για επικίνδυνη σωματική βλάβη

Next Post

Γιατί έτρεξε ο Φειδιππίδης 42.195 μέτρα: Η ιστορία του «Νενικήκαμεν»

Related Posts

Μια σταγόνα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό
Ειδήσεις

Μια σταγόνα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό

28 Νοεμβρίου 2023
Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι
Ειδήσεις

Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι

28 Νοεμβρίου 2023
Καιρός σήμερα τετάρτη 30-08-2023
Ειδήσεις

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

28 Νοεμβρίου 2023
Το αδιαχώρητο στη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Barclay’s
Lifestyle

Το αδιαχώρητο στη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Barclay’s

27 Νοεμβρίου 2023
Φρίκη στο Αγρίνιο: «Συλλέκτες» αδέσποτων τα βασάνιζαν σε σπίτι τρώγλη – Έτρωγαν τα κουφάρια άλλων ζώων
Pet Stories

Φρίκη στο Αγρίνιο: «Συλλέκτες» αδέσποτων τα βασάνιζαν σε σπίτι τρώγλη – Έτρωγαν τα κουφάρια άλλων ζώων

27 Νοεμβρίου 2023
Ναυάγιο στη Λέσβο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων
Ειδήσεις

Ναυάγιο στη Λέσβο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων

27 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Γιατί έτρεξε ο Φειδιππίδης 42.195 μέτρα: Η ιστορία του «Νενικήκαμεν»

Γιατί έτρεξε ο Φειδιππίδης 42.195 μέτρα: Η ιστορία του «Νενικήκαμεν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Εξαιρετικής αποδοχής η Εσπερίδα για τα Ελευσίνια Μυστήρια και την προϊστορία

Εξαιρετικής αποδοχής η Εσπερίδα για τα Ελευσίνια Μυστήρια και την προϊστορία

5 ημέρες ago
Φοροδιαφυγή: Σαρωτικοί έλεγχοι «έπιασαν» τραγουδιστή που «ξέχασε» τιμολόγια και ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: Πώς θα εκδίδεται ΑΦΜ σε παιδιά άνω των 12 ετών-Τα βήματα της διαδικασίας

3 εβδομάδες ago
«Αρχοντικόν» στη Χασιά: εκεί που παίζουν οι γεύσεις…!

«Αρχοντικόν» στη Χασιά: εκεί που παίζουν οι γεύσεις…!

3 έτη ago
Μια σταγόνα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό

Μια σταγόνα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό

19 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • _Temp
    • Βιβλία
    • Γεωργία
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Έρευνα
    • Θέατρο
    • Ιστορία
    • Μεσιτική Αγορά
    • Μουσική
    • Ναυτιλία
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • Περιβάλλον
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    • Προορισμοί
    • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • Τηλεόραση
    • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • Lifestyle
  • Pet Stories
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Ειδήσεις
  • Εμπορικά Νέα
  • Επιχειρήσεις
  • Κινηματογράφος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τουρισμός
  • Χρηματοοικονομικά
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

COVID 19 MONEY AND LIFE MONEY AND LIFE ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΕΚ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 Αθήνα ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΕΙΡΉΝΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗ Εκλογές 2023 Ελλάδα ΖΩΔΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΡΑΣΙ ΜΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΟΙΝΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Ταξίδια Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΧΑΜΑΣ αρθρογραφία οινοποιία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΑΣΕΙΣ

  • Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

    Καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Περί… Πανδημίας – Αποκλειστική Συνέντευξη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ρωσία–Ευρασία Πρώτο Μέρος: Ρωσία και Ευρασιατικοί Πολιτισμοί

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Κοινωνία – πανδημία – Εκκλησία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Γραμμή Κάλυμνος – Μοσχάτο… | Μέδουσα: η Απόλυτη Ψαροταβέρνα !

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • «Δεν έχει μελετηθεί η Ασφάλεια και η Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου Covid 19 σε Ανοσοκατασταλμένους»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Μια σταγόνα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό
  • Στις φλόγες τυλίχθηκε επαγγελματικό όχημα στον Παπάγο – Άγνωστοι πέταξαν γκαζάκι
  • Panforte, ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα από τη Σιένα
  • Λίφτινγκ στον ΗΣΑΠ: Τι αλλάζει στους σταθμούς της γραμμής «Πειραιάς – Κηφισιά»

Κατηγορίες

  • Lifestyle
  • Pet Stories
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Βιβλία
  • Γαστρονομία
  • Γεωργία
  • Ειδήσεις
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Εμπορικά Νέα
  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Επιχειρήσεις
  • Έρευνα
  • Θέατρο
  • Ιστορία
  • Κινηματογράφος
  • Κοινωνία
  • Μεσιτική Αγορά
  • Μουσική
  • Ναυτιλία
  • Οικονομία
  • ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τηλεόραση
  • Τουρισμός
  • Χρηματοοικονομικά
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Lifestyle
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.