Νέα κεφάλαια για άμυνα, κλίμα, γεωργία και κοινωνία – Δάνεια, νέοι πόροι και απλοποίηση στη χρηματοδότηση των χωρών της Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πιο φιλόδοξη πρόταση προϋπολογισμού στην ιστορία της Ένωσης. Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2028–2034 αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και εστιάζει στην αυτονομία, την ευελιξία και τη διαφάνεια, χωρίς αύξηση των εθνικών συνεισφορών. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω νέων, αυτόνομων πόρων που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης.
Επενδύσεις για κοινωνία, άμυνα και πράσινη μετάβαση
Το νέο σχέδιο δίνει έμφαση σε ανθρώπους και περιφέρειες, με 865 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα. Ξεχωρίζουν:
-
Πάνω από 300 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών και αλιέων.
-
218 δισ. ευρώ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
-
2 δισ. ευρώ αποκλειστικά για την αλιεία.
-
Τριπλασιασμός του Ταμείου Αλληλεγγύης.
-
14% κοινωνικές δαπάνες ως νέος στόχος παρακολούθησης.
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία του Catalyst Europe, ενός εργαλείου δανεισμού ύψους έως 150 δισ. ευρώ για άμυνα, ενέργεια και τεχνολογίες αιχμής.
Απλοποίηση και έμφαση στις ανάγκες των πολιτών
Οι πόροι θα κατανέμονται πλέον με βάση ξεκάθαρα, διαφανή κριτήρια (όπως κοινωνικές ανισότητες, γεωργικές ανάγκες και πίεση στα σύνορα), καταργώντας την πολυπλοκότητα των υπαρχόντων ταμείων. Η προστασία του κράτους δικαίου παραμένει απαράβατος όρος για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με ενισχυμένους μηχανισμούς διαφάνειας και ελέγχου.
Δυναμική ενίσχυση για κλιματική πολιτική και άμυνα
Η πρόταση προβλέπει:
-
700 δισ. ευρώ για το κλίμα, με στόχο το 35% του ΠΔΠ.
-
410 δισ. ευρώ για ανταγωνιστικότητα, με ενίσχυση του Horizon Europe, της βιοοικονομίας και της ψηφιακής μετάβασης.
-
131 δισ. ευρώ για άμυνα και ασφάλεια, πενταπλάσια σε σχέση με σήμερα.
-
Αύξηση των πόρων για κυβερνοασφάλεια, μεταφορές και ενεργειακές υποδομές.
Εξωτερική πολιτική και κρίσεις: Αυξημένοι πόροι και νέοι μηχανισμοί
Το πρόγραμμα «Παγκόσμια Ευρώπη» ενισχύεται κατά 75% (200 δισ. ευρώ), με έμφαση στην υποστήριξη της Ουκρανίας (100 δισ. ευρώ) και των χωρών υπό ένταξη. Δημιουργείται επίσης ένας μόνιμος μηχανισμός κρίσεων, με δυνατότητα διάθεσης έως και 400 δισ. ευρώ για άμεση αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία – Σταθερές εισφορές στα κράτη
Για πρώτη φορά εισάγονται νέοι ίδιοι πόροι, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία χωρίς να αυξηθούν οι εθνικές εισφορές. Παράλληλα, επεκτείνονται οι δράσεις για το περιβάλλον (LIFE), την κοινωνία των πολιτών (AGORA-EU) και το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο αυξάνεται κατά 50%.