Η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένας οδηγός για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το ζήτημα ξεκίνησε πολύ πριν την ευαισθητοποίηση που προκάλεσε η σειρά “Adolescence”, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια βιωματική προσέγγιση στο πρόβλημα που βαίνει προς όξυνση και απαιτεί μεθοδική αντιμετώπιση.
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και στο περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά. Στάθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, επισημαίνοντας τη σημασία της πλατφόρμας Stop bullying, η οποία έχει καταγράψει πάνω από 1.000 περιστατικά και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προστασία των θυμάτων. Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αυξημένη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι και την εφαρμογή Safe youth για κινητά τηλέφωνα, η οποία ειδοποιεί την ΕΛΑΣ σε περίπτωση κινδύνου.
Ειδική αναφορά έγινε στις δρομολογούμενες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, όπως η εφαρμογή Kids Wallet. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να περιορίζουν χρονικά ή να μπλοκάρουν την πρόσβαση των παιδιών σε συγκεκριμένες εφαρμογές, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συζήτηση μεταξύ γονέων και παιδιών για τα λογικά όρια χρήσης του διαδικτύου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της άθλησης ως δημιουργικής εκτόνωσης και πλαισίου για την αντίληψη βασικών αξιών, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων αθλητικών δομών. Το σκέλος της ψυχικής υγείας αναγνωρίστηκε ως εξίσου σημαντικό, απαιτώντας ανάλογη υποστήριξη από την πολιτεία.
Ένα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής είναι η αντικατάσταση του πειθαρχικού μέτρου της αποβολής με την κοινωνική εργασία για τους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά, ειδικά για δράστες σχολικού εκφοβισμού. Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιτροπής, καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βάσω Αρτινοπούλου, η φιλοσοφία είναι «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Προτείνεται υποχρεωτική κοινωνική εργασία εντός της σχολικής μονάδας ή βοήθεια σε μικρότερα παιδιά, ενώ για σοβαρότερα περιστατικά προτείνεται η παραπομπή σε ειδικά κέντρα.
Άλλη πρόταση είναι η δημιουργία 10 τεχνικών Γυμνασίων, κατά τα πρότυπα των ΕΠΑΛ, με στόχο να δοθούν ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας σε μαθητές, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους υπόβαθρο, μειώνοντας έτσι την τάση για παραβατικές συμπεριφορές. Προωθείται επίσης η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι καμία από τις δρομολογούμενες πρωτοβουλίες δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γονέων και της οικογένειας, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους. Το όραμα της στρατηγικής είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φόβο, όπου η βία δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.