Επιδόματα, παροχές και «διπλοπληρωμές» μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης με τη νέα, ενιαία και ψηφιακή βάση δεδομένων «Εθνικό Μητρώο Παροχών». Το νέο ψηφιακό πλαίσιο έχει ως στόχο να βάλει σε μια τάξη το αχανές πεδίο των παροχών, ενώ ταυτόχρονα «απειλεί» να κόψει δικαιούχους που παρατυπούν.
Η ενιαία βάση δεδομένων έχει στόχο να οργανώσει σε μια πλατφόρμα όλα τα επιδόματα και τις παροχές, αλλά και να αποκαλύψει περιπτώσεις απάτης και διπλοπληρωμών, μέσω των ελέγχων και διασταυρώσεων.
Σημειώνεται πως παροχές και ενισχύσεις στοιχίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται ήδη σε ψηφιακή πλατφόρμα αναλυτικά στοιχεία για τους δικαιούχους, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, οικογενειακή κατάσταση, καθώς και λεπτομέρειες για κάθε παροχή. Το είδος, το ποσό, τον φορέα χορήγησης και μεταξύ άλλων.
Τα πρώτα βήματα
Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη, με την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, να ρυθμίσει τον συντονισμό με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή τους συμμετέχοντες Φορείς στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Την υποστήριξη στην κατάρτιση της Έκθεσης Πεπραγμένων και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων, με την ανάλυση προβλημάτων που προέκυψαν κατά την υλοποίηση, εξαγωγή συμπερασμάτων και εισηγήσεων για τυχόν αναγκαίες θεσμικές, τεχνικές ή επιχειρησιακές προσαρμογές.
Αλλά και τη διατύπωση εισηγήσεων για τη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του Μητρώου, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την ενσωμάτωση νέων κατηγοριών παροχών ή ενισχύσεων, την αναβάθμιση λειτουργιών και την προσαρμογή διαδικασιών των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Το Εθνικό Μητρώο Παροχών θα έχει την πλήρη εικόνα όλων των χορηγούμενων επιδομάτων σε κάθε πολίτη.
Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι το «τέλος» των διπλοπληρωμών και των παρατυπιών, ενώ ένας από τους στόχους είναι η δικαιότερη κατανομή ενισχύσεων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να «κοπούν» περιπτώσεις πολιτών που λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα συγχώνευσης επιδομάτων που καλύπτουν παρόμοιες ανάγκες.
Στην πρώτη φάση, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει βασικά επιδόματα, όπως αυτά για το παιδί, τη στέγαση, τη θέρμανση και την ανεργία, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των κοινωνικών παροχών.














