Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026 - 06:57
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Ασπίδα του Αχιλλέα: Ώρα ΚΥΣΕΑ – «Κλείδωσε» η ελληνική συμμετοχή στο 25%

User01 by User01
10 Ιουνίου 2026
in Οικονομία
0 0
0
Ασπίδα του Αχιλλέα: Ώρα ΚΥΣΕΑ – «Κλείδωσε» η ελληνική συμμετοχή στο 25%
Share on FacebookShare on Twitter

Αγώνα δρόμου έδωσαν οι τρεις ισραηλινές εταιρείες – η IAI, η θυγατρική της ELTA και η Rafael – των οποίων τα οπλικά συστήματα θα συγκροτήσουν την «Ασπίδα του Αχιλλέα», προκειμένου να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν τους τελικούς φακέλους το βράδυ της περασμένης Κυριακής, έχοντας διευθετήσει κάθε τεχνική λεπτομέρεια και όλες τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί από τη ΓΔΑΕΕ.

Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης τριών ετών, προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας – αντιπυραυλικού, αντιβαλλιστικού και anti-drone – με ισραηλινά οπλικά συστήματα. Ο λεγόμενος «Ελληνικός Θόλος» θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών 2025-2036, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιμέρους ελλείψεις που είχαν εντοπιστεί και είχαν ως αποτέλεσμα να μην εισαχθεί το πρόγραμμα στο προηγούμενο ΚΥΣΕΑ. Οι εκκρεμότητες, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr επιλύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να μην παραμείνει κανένα ασαφές σημείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν  ότι η πολύ καλή συνεργασία που ανέπτυξαν οι ισραηλινές εταιρείες με τη ΓΔΑΕΕ και τα Γενικά Επιτελεία οδήγησε στην οριστικοποίηση τόσο των συστημάτων όσο και των ποσοτήτων που θα προμηθευτεί η χώρα.

Θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η συμφωνία για την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, η οποία «κλείδωσε» τουλάχιστον στο 25%, τόσο σε έργο παραγωγής όσο και σε μεταφορά τεχνογνωσίας. Η εξέλιξη όπως είναι φυσικό αυτή δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες.

Οι ισραηλινές εταιρείες βρίσκονται εδώ και καιρό σε επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες στρατηγικής σύμπραξης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το τελικό ποσοστό ελληνικής συμμετοχής θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και το 30%, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί ολοκληρωμένα σχέδια για τη δημιουργία γραμμών παραγωγής στην Ελλάδα.

Ενδεικτική είναι η συνεργασία της IAI με την ΕΑΒ, μέσω της οποίας επιτεύχθηκε η επιτυχημένη ενσωμάτωση στο Barak του αντιdrone σύστημα Κένταυρος.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney.gr, έχει ήδη καταρχήν συμφωνηθεί η συμμετοχή σειράς ελληνικών αμυντικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Metlen, Miltech, Scytalys, Akmon, Ναυπηγεία Σαλαμίνας και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κατάλογος αναμένεται να διευρυνθεί καθώς το πρόγραμμα θα εξελίσσεται κατά την τριετή περίοδο υλοποίησής του.

Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr, η τελική επιλογή για τα οχήματα που θα μεταφέρουν τα συστήματα αφορά την IVECO, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Όμιλος Συγγελίδη, σε συνεργασία με τη Metlen.

Οι σχετικοί φάκελοι έχουν πλέον πάρει τον δρόμο των υπογραφών από το ΥΠΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τη ΓΔΑΕΕ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια το πρόγραμμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου ΚΥΣΕΑ, που εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει στις 18 Ιουνίου, ή εναλλακτικά στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας (Government-to-Government – G2G), όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ταυτόχρονα, όπως είχε μεταφέρει το newmoney.gr, οι νομικοί σύμβουλοι των ισραηλινών εταιρειών βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη από τον Απρίλιο, προκειμένου να προχωρήσουν τις τελικές λεπτομέρειες των συμβάσεων, οι οποίες θα βασιστούν σε αντίστοιχα προηγούμενα πρότυπα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στους παράγοντες της αγοράς ότι μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις υπογραφές, επιτρέποντας την άμεση έναρξη του προγράμματος. Σύμφωνα μάλιστα με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από την IAI για το Barak, οι πρώτες παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και εντός του 2027.

Τα οπλικά συστήματα του «Ελληνικού Θόλου»

Ο « Ελληνικό Θόλος» σχεδιάζεται ως ένα ενιαίο πλέγμα αεράμυνας, το οποίο θα συνδυάζει αντιαεροπορικά, αντιβαλλιστικά και anti-drone συστήματα, αισθητήρες, ραντάρ και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Στόχος είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις, drones, UAVs, αεροσκάφη και άλλες ασύμμετρες απειλές, καλύπτοντας ολόκληρη την ελληνική επικράτεια – από τη Θράκη και τον Έβρο έως την Κρήτη και το Αιγαίο.

Τα συστήματα που κατά πληροφορίες έχουν επιλεγεί περιλαμβάνουν:

• Τα συστήματα SPYDER της Rafael, με μέγιστα βεληνεκή 15, 20 και 40 χιλιομέτρων, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ανατολικής προέλευσης OSA-AK και TOR-M1.

• Τα συστήματα David’s Sling για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων απειλών μεγάλης εμβέλειας, τα οποία σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν τους S-300.

• Τα συστήματα Barak MX της IAI, που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του «Θόλου», διαθέτοντας τρεις τύπους πυραύλων με εμβέλειες από 35 έως 150 χιλιόμετρα και αντικαθιστώντας παλαιότερα συστήματα τύπου Hawk.

• Τα κινητά ραντάρ EL/M-2084 MMR της ELTA, θυγατρικής της IAI, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ραντάρ προηγμένης τεχνολογίας, με δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης έως 1.200 στόχων σε αποστάσεις έως 475 χιλιομέτρων, καθώς και έως 200 στόχων στην περίπτωση εντοπισμού όπλων σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων.

• Το σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I – Command, Control, Communications, Computers and Intelligence), το οποίο θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Όλα τα παραπάνω συστήματα θα λειτουργούν σε ενιαίο δικτυοκεντρικό περιβάλλον, διασυνδεδεμένα με τις φρεγάτες Belharra, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα υπό προμήθεια F-35 και τα συστήματα Patriot.

Οι προοπτικές για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ενδεικτικό των προοπτικών που ανοίγονται για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι το γεγονός ότι το Barak MX της IAI – στην οποία ανήκει πλέον και η Intracom Defense – έχει ήδη επιλεγεί από 12 χώρες παγκοσμίως, εκ των οποίων τρεις ευρωπαϊκές και δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

Μία από αυτές είναι η Κύπρος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των συστημάτων που έχει ήδη παραλάβει, έχει ενεργοποιήσει  και το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια επιπλέον συστημάτων.

Ήδη σημαντικό μέρος της παραγωγής του Barak MX πραγματοποιείται στην Ευρώπη, ενώ για την Ελλάδα έχει αναφερθεί ότι εξετάζεται η δημιουργία ξεχωριστής γραμμής παραγωγής σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω το εγχώριο βιομηχανικό αποτύπωμα του προγράμματος.

Previous Post

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική: Οκτώ συλλήψεις για κύκλωμα ναρκωτικών και όπλων, ανάμεσά τους και ο αρχηγός

Next Post

Τζένη Μπαλατσινού – Βασίλης Κικίλιας: Το φιλί τους δίπλα από τη Νατάσα Παζαΐτη σε εκδήλωση μόδας στο Βυζαντινό Μουσείο

Related Posts

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για το νέο East Med Energy Center – Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη
Οικονομία

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για το νέο East Med Energy Center – Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη

12 Ιουνίου 2026
Φόρος εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%
Οικονομία

Φόρος εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%

12 Ιουνίου 2026
ΕΚΤ: Η νέα αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τα δάνεια – Μικρή η επίδραση στις καταθέσεις
Οικονομία

ΕΚΤ: Η νέα αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τα δάνεια – Μικρή η επίδραση στις καταθέσεις

12 Ιουνίου 2026
Στενά του Ορμούζ: Άνοδος 50% στις ροές πετρελαίου τον Ιούνιο παρά τις εντάσεις
Οικονομία

Στενά του Ορμούζ: Άνοδος 50% στις ροές πετρελαίου τον Ιούνιο παρά τις εντάσεις

12 Ιουνίου 2026
Δημοτικά τέλη: Τι αλλάζει με το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι πληρώνουν περισσότερα
Οικονομία

Δημοτικά τέλη: Τι αλλάζει με το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι πληρώνουν περισσότερα

12 Ιουνίου 2026
Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο «χτύπημα» στα επιτόκια – Πρόβλεψη Νάγκελ για τον Ιούλιο
Οικονομία

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο «χτύπημα» στα επιτόκια – Πρόβλεψη Νάγκελ για τον Ιούλιο

12 Ιουνίου 2026
Next Post
Τζένη Μπαλατσινού – Βασίλης Κικίλιας: Το φιλί τους δίπλα από τη Νατάσα Παζαΐτη σε εκδήλωση μόδας στο Βυζαντινό Μουσείο

Τζένη Μπαλατσινού – Βασίλης Κικίλιας: Το φιλί τους δίπλα από τη Νατάσα Παζαΐτη σε εκδήλωση μόδας στο Βυζαντινό Μουσείο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ελλάδα αποκτά ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ελλάδα αποκτά ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

19 ώρες ago
Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Οι επιπτώσεις σε στεγαστικά δάνεια, αγορά ακινήτων και νοικοκυριά

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Οι επιπτώσεις σε στεγαστικά δάνεια, αγορά ακινήτων και νοικοκυριά

19 ώρες ago
Ανοδικό ξέσπασμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ακολουθεί η Αθήνα με άλμα των τραπεζών

Ανοδικό ξέσπασμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ακολουθεί η Αθήνα με άλμα των τραπεζών

16 ώρες ago
Κεχριές

Παραλία Κεχριές: Ένας παράδεισος για οικογένειες, μια ανάσα από την Αθήνα

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για το νέο East Med Energy Center – Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για το νέο East Med Energy Center – Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη

12 Ιουνίου 2026
Μεταναστευτικό: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ

Μεταναστευτικό: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ

12 Ιουνίου 2026
Φόρος εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%

Φόρος εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%

12 Ιουνίου 2026
ΕΚΤ: Η νέα αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τα δάνεια – Μικρή η επίδραση στις καταθέσεις

ΕΚΤ: Η νέα αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τα δάνεια – Μικρή η επίδραση στις καταθέσεις

12 Ιουνίου 2026
Ίθαν Σλέιτερ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον χωρισμό του από την Αριάνα Γκράντε

Ίθαν Σλέιτερ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον χωρισμό του από την Αριάνα Γκράντε

12 Ιουνίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για το νέο East Med Energy Center – Υπεγράφη στο Χιούστον η διακήρυξη
  • Μεταναστευτικό: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ
  • Φόρος εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία για την έκπτωση του 3%
  • ΕΚΤ: Η νέα αύξηση επιτοκίων «φουσκώνει» τα δάνεια – Μικρή η επίδραση στις καταθέσεις

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.