Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025 - 12:07
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Αλλαγή κλίματος και πλώρη για τρίτη θητεία: Η κυβέρνηση επανακτά την ατζέντα

Money & Life by Money & Life
24 Απριλίου 2025
in Ειδήσεις, Πολιτική
0 0
0
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση τουΠρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέϊ Πλένκοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Ενώ το κλίμα των προηγούμενων μηνών κυριαρχούνταν από αρνητικά γεγονότα και συζητήσεις, με αναφορές σε «μπαζώματα» και «συγκαλύψεις» που φάνηκε να έχουν κουράσει την κοινή γνώμη και να έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους, οι τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτούν μια αισθητή αλλαγή. Η κυβέρνηση φαίνεται να επανακτά τη δυνατότητα να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, μια δυνατότητα που, όπως αναφέρεται, είχε απολέσει το τελευταίο τρίμηνο.

Η αλλαγή αυτή συνδέεται άμεσα με μια σειρά από θετικές ειδήσεις και επιτεύγματα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η πτώση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό 17ετίας (8,7%), η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s και η περαιτέρω αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s σε επίπεδα άνω της επενδυτικής βαθμίδας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα εγκώμια του επικεφαλής της JP Morgan για την πορεία της Ελλάδας και τον «εξαιρετικό πολιτικό ηγέτη» της.

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται και σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης και η δανειοδότηση της Λιβύης για έρευνες που σέβονται τα ελληνικά όρια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ακυρώνοντας ουσιαστικά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Προστίθενται η επίσημη ανακήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η δημοσίευση των χαρτών Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού βασισμένων στο διεθνές δίκαιο, η κατάταξη της Ελλάδας στις 25 «πλήρεις δημοκρατίες» παγκοσμίως από τον Economist, νέα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και η πρόοδος σε μεγάλα έργα υποδομής όπως Μετρό Θεσσαλονίκης, Προαστιακός Δυτικής Αττικής, Πατρών-Πύργου, Fly Over και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης. Τα ενθαρρυντικά νέα συμπληρώνει το υπερπλεόνασμα του τριμήνου και η ανακοίνωση μόνιμων μέτρων ανακούφισης.

Τα επιτεύγματα αυτά, που τυγχάνουν σχεδόν καθολικής αναγνώρισης, έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα της αντιπολίτευσης, η οποία, κατά το κείμενο, ειδικεύεται στην ισοπέδωση και την καταστροφολογία, περιγράφοντας μια Ελλάδα πάμφτωχη με δυστυχισμένους πολίτες και διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η αντίθεση αυτή με την πραγματικότητα, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη πασχαλινή έξοδο, θεωρείται ότι εξηγεί και την κακή δημοσκοπική πορεία μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης.

Η τραγωδία των Τεμπών, ενώ έφθειρε την κυβέρνηση, δεν απέφερε κέρδη στις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες, επιδιώκοντας να παίξουν σε ένα «γήπεδο-βούρκο», έχασαν, σύμφωνα με την ανάλυση, το παιχνίδι. Οι «κραυγές» και οι «κατάρες» οδήγησαν σε δημοσκοπική καθίζηση, γκρίνια και εσωστρέφεια, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ με τις πρόσφατες εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει, παρά τη φθορά της κυβέρνησης και την αποδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδεται σε αδυναμίες ηγεσίας, στρατηγικής και στελεχιακού δυναμικού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση κρίνεται ως καιροσκοπική δεδομένης της παρελθοντικής συγκυβέρνησης με τον Καμμένο, και λογικά απορρίφθηκε.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά ρητά στόχο την διεκδίκηση τρίτης κυβερνητικής θητείας για τον ίδιο, δηλώνοντας αποφασισμένος να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον του δοθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η δήλωση αυτή φέρεται να «πάγωσε» τους «δελφίνους» εντός της Ν.Δ. που ενδεχομένως ανέμεναν διαφορετικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την ανάγκη για τρίτη θητεία, επικαλούμενος τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση και ριζική εδραίωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτές να μην μπορούν να ανατραπούν, αναφέροντας ως παραδείγματα τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την Προεδρία της ΕΕ το 2027.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την προσδοκία του για εκλογική νίκη με αυτοδυναμία, παρά τα τρέχοντα δημοσκοπικά ποσοστά, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει βάσιμα την αυτοδυναμία λόγω της απουσίας συναίνεσης σε κρίσιμα θέματα στην αντιπολίτευση. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, αλλά πιστεύει ότι χωρίς ισχυρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, όλα παραμένουν πιθανά.

Η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις, φαίνεται να στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος εντός του επόμενου ενάμισι χρόνου, δρομολογώντας θετικά μέτρα, παροχές και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, περιμένοντας να «δρέψει δημοσκοπικούς καρπούς». Οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, όπως θα αποτυπωθούν στις επόμενες μετρήσεις, θα λειτουργήσουν ως «καταλύτης» για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής. Η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο την εν δυνάμει εσωκομματική αντιπολίτευση παρά την τρέχουσα εξωτερική, με τις εσωτερικές φωνές να αναμένεται να σιωπήσουν αν τα δημοσκοπικά ποσοστά δείξουν ανοδική τάση.

Tags: ΑΝΑΠΤΥΞΗΑΝΕΡΓΙΑαντιπολίτευσηΑτζένταΑυτοδυναμίαΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗδημοσκοπήσειςΕΝΕΡΓΕΙΑΕπενδυτική βαθμίδαΚΥΒΕΡΝΗΣΗμεταρρυθμίσειςΟικονομίαΠαροχέςΤρίτη θητείαΥποδομές
Previous Post

Τραγωδία στο Ρέντη: 12χρονη νεκρή σε τροχαίο δυστύχημα

Next Post

Αγορά εργασίας: Ανάμικτα μηνύματα το πρώτο τρίμηνο του 2025 – Επιβράδυνση και πρόκληση κενών θέσεων

Related Posts

συντάξεις
Ειδήσεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

15 Ιουνίου 2025
EPA/Angel Medina G.
Ειδήσεις

Κρίση στα Στενά του Ορμούζ: Τι σημαίνει για το πετρέλαιο και την παγκόσμια σταθερότητα

14 Ιουνίου 2025
Τάκης Θεοδωρικάκος
Ειδήσεις

Έλεγχοι στις τιμές καυσίμων στην Αττική: Εντολή Θεοδωρικάκου έπειτα από καταγγελίες

14 Ιουνίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις 2025
Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

14 Ιουνίου 2025
Πράσινο φως από την Alpha Bank για τη μεγάλη συγχώνευση – Τι αλλάζει στο μετοχικό κεφάλαιο
Ειδήσεις

Πράσινο φως από την Alpha Bank για τη μεγάλη συγχώνευση – Τι αλλάζει στο μετοχικό κεφάλαιο

14 Ιουνίου 2025
τιμές του φυσικού αερίου
Ειδήσεις

Πετάνε οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το χτύπημα Ισραήλ–Ιράν

14 Ιουνίου 2025
Next Post
Αγορά εργασίας: Ανάμικτα μηνύματα το πρώτο τρίμηνο του 2025 – Επιβράδυνση και πρόκληση κενών θέσεων

Αγορά εργασίας: Ανάμικτα μηνύματα το πρώτο τρίμηνο του 2025 - Επιβράδυνση και πρόκληση κενών θέσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

5 ώρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

1 μήνα ago
Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

15 Ιουνίου 2025
DCC: Η υπηρεσία που κάνει τις διεθνείς πληρωμές πιο εύκολες για τουρίστες και επιχειρήσεις

DCC: Η υπηρεσία που κάνει τις διεθνείς πληρωμές πιο εύκολες για τουρίστες και επιχειρήσεις

15 Ιουνίου 2025
ο καιρός σήμερα

Ο καιρός της Κυριακής 15 Ιουνίου: Ζέστη, ήλιος και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

15 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας
  • Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής
  • Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές
  • DCC: Η υπηρεσία που κάνει τις διεθνείς πληρωμές πιο εύκολες για τουρίστες και επιχειρήσεις

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.