Μόλις από τα τέλη του 2026 αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται σταδιακά τα ακίνητα που διατηρούν στις «πλάτες» τους οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του newsit.gr. Από τα περίπου 25.000 ακίνητα που κατέχουν, μόλις 10.000 θεωρούνται άμεσα αξιοποιήσιμα – και αυτά με αρκετές δυσκολίες.
Οι λόγοι που φρενάρουν τη διάθεσή τους στην αγορά είναι τρεις:
-
Ανεπικοινωνησία με οφειλέτες: Σε περίπου 1 στους 2 οφειλέτες δεν υπάρχει συνεργασία, καθώς αρνούνται να έρθουν σε επαφή με τους servicers, μπλοκάροντας τη μεταβίβαση των ακινήτων.
-
Κατοίκηση ακινήτων: Πάνω από το 70% των οφειλετών εξακολουθεί να κατοικεί στα ακίνητα, ασκώντας κάθε νομικό μέσο για να αποφύγει πλειστηριασμούς.
-
Προτίμηση νέων δανείων: Οι τράπεζες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να χορηγούν δάνεια για νεόδμητα ακίνητα, παρά να υποστηρίξουν την αγορά των παλαιών που ήδη κατέχουν, παρότι η παραμονή τους στο χαρτοφυλάκιο οδηγεί σε απώλεια αξίας.
Η κυβέρνηση ασκεί πίεση ώστε να ενεργοποιηθούν τα ακίνητα αυτά για να περιοριστεί η αύξηση τιμών στην αγορά, όμως απαιτούνται παράλληλες λύσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα ενός μόνιμου μηχανισμού επιδότησης επιτοκίων, πέρα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2».
Την ίδια στιγμή, το «πάγωμα» που προκάλεσε η αντισυνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δυσχεραίνει την κατασκευή νέων ακινήτων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά στην αγορά.