Το 2025 αποδείχθηκε μια χρονιά ιστορικών διαστάσεων για τη διεθνή φιλανθρωπία, με τις δωρεές να αγγίζουν πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της DAFgiving360, ενός εκ των κορυφαίων διαχειριστών φιλανθρωπικών ταμείων (Donor-Advised Funds), οι συνεισφορές ανήλθαν στο ποσό-μαμούθ των 9,9 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 28% (2,2 δισ. δολάρια) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Η επίδραση του νόμου «One Big Beautiful Bill Act»
Η εκρηκτική αυτή άνοδος δεν ήταν τυχαία, καθώς τροφοδοτήθηκε από έναν συνδυασμό της χρηματιστηριακής ευφορίας και της ριζικής αναθεώρησης του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ. Κομβικό σημείο αποτέλεσε η υπογραφή του νόμου «One Big Beautiful Bill Act» από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της DAFgiving360, Julie Sunwoo, η νέα νομοθεσία προβλέπει τον περιορισμό των φορολογικών κινήτρων για τους εύπορους δωρητές από τις αρχές του 2026. Αυτό δημιούργησε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» εντός του 2025, ωθώντας πολλούς να επισπεύσουν τις δωρεές τους για να προλάβουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το πραγματικό φορολογικό όφελος για τα υψηλά εισοδήματα αναμένεται να μειωθεί από το 37% στο 35%.
«Πολλοί δωρητές λειτούργησαν στρατηγικά, μεγιστοποιώντας την κοινωνική τους προσφορά πριν η νέα νομοθεσία περιορίσει τα οικονομικά ανταλλάγματα», σημείωσε η Sunwoo.
Στροφή στα ψηφιακά και μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις του 2025 ήταν η μορφή των δωρεών. Ποσοστό-ρεκόρ 74% των εισφορών πραγματοποιήθηκε μέσω μη χρηματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι δωρητές επέλεξαν να μεταφέρουν στα φιλανθρωπικά ταμεία:
-
Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και ETFs.
-
Κρυπτονομίσματα.
-
Ακίνητη περιουσία.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στους δωρητές να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας, ενώ τα κεφάλαια συνεχίζουν να αποδίδουν εντός των ταμείων μέχρι την τελική τους διάθεση σε κοινωφελείς σκοπούς.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το 2026
Παρά τον ενθουσιασμό του 2025, οι ειδικοί προειδοποιούν για «πάγωμα» της δραστηριότητας στο μέλλον. Μελέτη της Lilly Family School of Philanthropy εκτιμά ότι η μείωση των φορολογικών κινήτρων θα επιφέρει πλήγμα στη φιλανθρωπία, μειώνοντας τις ετήσιες δωρεές κατά 4,1 δισ. δολάρια. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, οι συνολικές εισφορές από το 2026 και μετά ενδέχεται να περιοριστούν στα 6,1 δισ. δολάρια ετησίως.
















