Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς για περίεργες συνταγές ή δύσκολα υλικά για να στρώσει ένα ωραίο τραπέζι. Το γουρουνόπουλο στο φούρνο είναι από εκείνα τα φαγητά που τα ξέρουμε όλοι, τα έχουμε φάει σε οικογενειακά τραπέζια και γιορτές και μας θυμίζουν σπιτική κουζίνα. Με λίγα, απλά υλικά και σωστό ψήσιμο, μπορεί να γίνει πραγματικά εξαιρετικό χωρίς να μπερδέψει κανέναν.
Υλικά
Χοιρινό 2 με 2,5 κιλά, ιδανικά μπούτι ή καρέ με πέτσα
Πατάτες περίπου 1,5 κιλό
Σκόρδο 4 σκελίδες
Λεμόνια 2
Μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Χαράζουμε προσεκτικά την πέτσα του χοιρινού με κοφτερό μαχαίρι και αλατίζουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το πιπέρι και αλείφουμε καλά το κρέας.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις στρώνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και τις σκελίδες σκόρδου. Τοποθετούμε από πάνω το χοιρινό και ρίχνουμε στο ταψί μισό ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου δύο με δυόμισι ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 με 20 λεπτά, μέχρι να γίνει η πέτσα τραγανή και να ροδίσουν οι πατάτες.
Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε ζεστό, με τις πατάτες και τα ζουμιά του ταψιού.









