Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα. Ειδικά, τα Χριστούγεννα μπορεί να προστεθεί σε πολλά εορταστικά γλυκά «πλημμυρίζοντας» κάθε σπίτι με το χαρακτηριστικό, γλυκό και ιδιαίτερο άρωμά της. Επίσης, τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους τα κεριά με άρωμα κανέλας.
Γιατί όμως το άρωμα της κανέλας είναι τόσο αντιπροσωπευτικό των Χριστουγέννων και όχι κάποιας άλλης εποχής του χρόνου; Αν το σκεφτείτε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσυνδέσετε την κανέλα από τους εορτασμούς του τέλους του έτους.
Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι η μυρωδιά της κανέλας γινόταν αντιληπτή ως λιγότερο ευχάριστη το καλοκαίρι, αποδεικνύοντας ότι η συλλογική μνήμη και η εμπειρία έχουν «αναγκάσει» την κανέλα όχι μόνο να είναι το άρωμα των Χριστουγέννων, αλλά να μην μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία των γευστικών πιάτων και ροφημάτων των εορτών χωρίς τη χρήση κανέλας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κανέλα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη περίπου το 500 πχ. για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, υπάρχουν και προγενέστερες αναφορές για την κανέλα από το 3000 πχ. με αναφορές στη Βίβλο. Οι σύγχρονες μελέτες για την κανέλα είναι πάρα πολλές και σύμφωνα με αυτές τα θετικά αποτελέσματά της οφείλονται και στην ικανότητά της να μειώνει τις φλεγμονές και στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.
Επίσης, η χρήση της κανέλας έχει μακραίωνη ιστορία στην Ινδία και στην Κίνα. Είναι από τα βασικά ιάματα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες αφού χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει και να βελτιώσει την κυκλοφορία και την πέψη.
Η κανέλα εξάγεται από τη φλούδα των κλαδιών ενός δέντρου. Η συγκομιδή γίνεται κάθε δύο χρόνια. Όλα τα κλαδιά κόβονται σε διάμετρο έως και 5 εκατοστών και κατόπιν ξεφλουδίζονται. Αφού αφαιρεθεί το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας χρησιμοποιείται ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται μέχρι να αποκτήσει καστανοκόκκινο χρώμα.
Πηγή: Μαρία Γκουρτσιλίδου/ healthstat.gr
















