Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε εργαστήρια, πάγκους μαγειρικής και αίθουσες εκπαίδευσης, κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Νέοι άνθρωποι, γεμάτοι όρεξη να δημιουργήσουν, φορούν ποδιές, κρατούν εργαλεία ή ακούν προσεκτικά τους εκπαιδευτές τους. Δεν πρόκειται απλώς για ένα σεμινάριο ή για μια τυπική επαγγελματική κατάρτιση. Eίναι μια εμπειρία αλλαγής πορείας, μια προσπάθεια να συνδεθεί η εκπαίδευση με την πραγματική αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα με την απασχόληση.
Αυτή είναι και η ουσία του Green Academy, μιας πρωτοβουλίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οδύσσεια», που φιλοδοξεί να δώσει σε νέους τα εργαλεία για να χτίσουν ένα πράσινο επαγγελματικό μέλλον. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με έναν ξεκάθαρο στόχο: να γεφυρώσει την ανάγκη για νέες δεξιότητες με τις απαιτήσεις μιας αγοράς που μεταμορφώνεται ραγδαία λόγω της πράσινης μετάβασης.

Μια πρωτοβουλία με κοινωνικό αντίκτυπο
Η πράσινη οικονομία δεν είναι πια θεωρία, αλλά είναι πραγματικότητα. Επαγγέλματα όπως η βιώσιμη γεωργία, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η μαγειρική χωρίς σπατάλη ή οι «πράσινες» τεχνικές κατασκευών έχουν ήδη μπει δυναμικά στην αγορά. Όμως, για πολλούς νέους, ειδικά όσους προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η πρόσβαση σε τέτοιες δεξιότητες δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη.
Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει το Green Academy, δίνοντας στους συμμετέχοντες όχι μόνο τεχνική κατάρτιση, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες ένταξης στην εργασία. Ήδη 30 νέοι εκπαιδεύονται σε σύγχρονους τομείς με υψηλή ζήτηση, συνδυάζοντας θεωρητική γνώση με πρακτική εξάσκηση.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έναν κοινό στόχο. Να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά. «Μάθαμε πολλές πρακτικές και στην πραγματικότητα δεν ήταν απλά μάθημα, αλλά πρακτική. Θα το έκανα ξανά και ξανά», λέει μία συμμετέχουσα του μαθήματος Βοηθός Κουζίνας Zero Waste, περιγράφοντας τη ζωντανή εμπειρία των εργαστηρίων.















