Κάθε άλλο παρά τυπική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας–Κύπρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης όχι μόνο επανέλαβαν την πολιτική τους δέσμευση για την υλοποίηση του GSI, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, αλλά συμφώνησαν και σε αλλαγές στις οικονομοτεχνικές παραμέτρους του έργου, με στόχο να «θωρακιστεί» απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Στο παρασκήνιο, το μήνυμα αφορά κυρίως την Τουρκία, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει, ακόμη και με επανάληψη επεισοδίων τύπου Κάσου, εφόσον το έργο μπει εκ νέου σε φάση υλοποίησης.
Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συμφωνήσει από τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει. Ωστόσο, ακολούθησε η έντονη σύγκρουση του ΑΔΜΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, γεγονός που οδήγησε σε περίπλοκες ισορροπίες και στην ανάγκη για προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να μη «τιναχθεί στον αέρα» το project.
Χαρακτηριστικό της έντασης γύρω από το GSI ήταν η απουσία του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, από τη μεγάλη κυπριακή αποστολή στο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν δέκα υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της Προεδρίας. Ο κ. Κεραυνός έχει εκφράσει ανοιχτά επιφυλάξεις για το έργο, επικαλούμενος μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες όμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Κομβικό στοιχείο των νέων αποφάσεων είναι η επαναχάραξη των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων του GSI, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για πιθανή συμμετοχή αμερικανικών ή και ισραηλινών εταιρειών στη χρηματοδότηση και υλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν και στο περιθώριο της Διατλαντικής Συνόδου PTEC στην Αθήνα, όπου συνεδρίασε εκ νέου το σχήμα 3+1 (Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ–ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ.
Οι χθεσινές αποφάσεις δείχνουν ότι Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν να «δέσουν» το έργο όχι μόνο τεχνικά και οικονομικά, αλλά και πολιτικά, εντάσσοντάς το σε ένα ευρύτερο πλέγμα συμμαχιών και αποτρέποντας τυχόν απόπειρες παρεμπόδισης στην Ανατολική Μεσόγειο.















