Αρνητικό κλίμα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, καθώς η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν παραμένει αμείωτη, εντείνοντας την αβεβαιότητα για τους επενδυτές.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε άρθρο της στους Financial Times, τόνισε πως η παγκόσμια αναταραχή αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Όπως σημειώνει, «είναι η στιγμή του παγκόσμιου ευρώ» και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ενίσχυση της νομισματικής αυτονομίας.
Ωστόσο, ο χρυσός δείχνει να ανακτά έδαφος στις διεθνείς αγορές, ξεπερνώντας το ευρώ ως δεύτερο σε σημασία αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Το 2024, κατείχε το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων, έναντι 16% του ευρώ και 46% του δολαρίου. Η αυξημένη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αποδίδεται κυρίως στη γεωπολιτική ανασφάλεια και όχι στον πληθωρισμό.
Στα χρηματιστήρια, ο DAX30 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,82%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,73%, ενώ στη Μαδρίτη οι απώλειες φτάνουν το 1,37%. Πτώση καταγράφεται και στο Λονδίνο με τον FTSE 100 στο -0,47%. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1816,69 μονάδες με απώλειες 0,97% και συναλλαγές αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην αγορά πετρελαίου, το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 1,83% στα 73,08 δολάρια, ενώ το μπρεντ διαμορφώνεται στα 74,68 δολάρια με άνοδο 1,98%. Ο χρυσός κινείται στα 3.412,70 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το ασήμι ξεπερνά τα 37 δολάρια.