Την ανάγκη να επανεκτιμηθεί η έννοια της εργασίας και να ενισχυθεί η κουλτούρα της προσπάθειας και της παραγωγής υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Όπως τόνισε, η σύγχρονη κοινωνία οφείλει να ξαναφέρει στην επιφάνεια τις διαχρονικές αξίες της δημιουργικής δουλειάς και να απομακρυνθεί από νοοτροπίες εύκολου κέρδους, που συχνά αποδεικνύονται επιζήμιες.
«Πρέπει να εξοπλίσουμε τις επόμενες γενιές με σταθερές αξίες. Η εργασία είναι μία από αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 27 Μαΐου, έρχεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης επενδυτικών σχεδίων. Στόχος είναι οι εγκρίσεις να ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.
Η έμφαση του νόμου δίνεται στις παραγωγικές επενδύσεις, τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες, με στόχο μια πιο εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.
«Στηρίζουμε την περιφέρεια για λόγους εθνικής ασφάλειας και πατριωτισμού. Αν δεν περιορίσουμε τη μετακίνηση πληθυσμού προς το Λεκανοπέδιο, θα πληρώσουμε το κόστος, ιδιαίτερα στη στέγαση», επισήμανε.
Χρηματοδότηση με κριτήριο τη βιωσιμότητα
Στο πλαίσιο του νέου νόμου, τα επενδυτικά σχέδια θα προχωρούν μόνο εφόσον ο ενδιαφερόμενος αποδεικνύει ότι διαθέτει οικονομική ρευστότητα – είτε από ίδια κεφάλαια είτε από προέγκριση δανείου. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Έλεγχοι στην αγορά και μείωση τιμών
Αναφερόμενος στην αγορά, τόνισε ότι η αυστηρή νομοθεσία που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει πλέον τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, αλλά και αρνητικό πληθωρισμό σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Κεντρικός στόχος, όπως είπε, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, προανήγγειλε μια συνολική μεταρρύθμιση στους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς, με ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Καταναλωτή.
Υπέρ της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο
Τέλος, ο υπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, δηλώνοντας «φανατικός υπέρμαχος» της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
«Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη. Όπως αξιολογείται κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στον δημόσιο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να είναι ασυλία. Είναι θέμα δικαιοσύνης και ανάγκη για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας», υπογράμμισε.