Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s, DBRS και S&P, οι επόμενες κρίσιμες αξιολογήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένονται από τον Fitch στις 16 Μαΐου και τον Scope στις 30 Μαΐου. Οι δύο αξιολογήσεις έρχονται σε μια περίοδο θετικών επιδόσεων για την ελληνική οικονομία, με ανάπτυξη που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν σημαντικά τους στόχους.
Ο οίκος Fitch έχει ήδη κατατάξει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από τον Νοέμβριο του 2023 (ΒΒΒ-), αλλά δεν προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση ή αλλαγή προοπτικών το 2024. Αντίθετα, οι S&P, DBRS και Scope έχουν ήδη επιβραβεύσει τη συνεπή δημοσιονομική πολιτική με υψηλότερες αξιολογήσεις, επικαλούμενοι κυρίως τη γρηγορότερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους.
Κομβικό ρόλο στην αξιολόγηση παίζουν τα διαρθρωτικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως η καθολική χρήση POS και η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ. Τα έσοδα που προκύπτουν ενισχύουν την προβλεψιμότητα και τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού, προσφέροντας στην κυβέρνηση περιθώρια ευελιξίας για επιλεκτικά μέτρα στήριξης, σύμφωνα με την ανάλυση του S&P.
Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 ανήλθε στο 4,8%, υπερδιπλάσιο του στόχου, ενισχύοντας τις προοπτικές νέας αναβάθμισης από Fitch και Scope. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, με στόχο να έχει αποπληρωθεί έως το 2031 ποσό 31,6 δισ. ευρώ, πέραν των 21,3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εξοφληθεί.
Τα ελληνικά spreads συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται κάτω από χώρες με υψηλότερη αξιολόγηση, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών. Η επόμενη κίνηση των Fitch και Scope θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της επενδυτικής εικόνας της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2025.