Στη Γενεύη ξεκίνησαν οι πρώτες υψηλόβαθμες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή προς την αποκλιμάκωση της εμπορικής κρίσης που έχει ενταθεί από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και, μέχρι στιγμής, πραγματοποιούνται χωρίς επίσημες δηλώσεις προς τα μέσα. Από την κινεζική πλευρά ηγείται ο αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσωπούν ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο διαπραγματευτής Τζέιμσον Γκριρ.
Το κλίμα είναι βαρύ: τους τελευταίους μήνες, οι δύο οικονομικοί γίγαντες αντάλλαξαν τιμωρητικούς δασμούς σε ποσοστά που ξεπερνούν το 100%. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στο διμερές εμπόριο, καθώς η αβεβαιότητα έχει πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.
Παρά ταύτα, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής αποκλιμάκωσης, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να μειώσει τους δασμούς σε ποσοστό 80% – εφόσον υπάρξουν ανταλλάγματα. «Ο πρόεδρος θέλει να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ στο Fox News.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς μειώσεις. «Περιμένουμε παραχωρήσεις και από την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «θετικό βήμα», ενώ και ο Υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, τόνισε πως «είναι ήδη επιτυχία το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι».