Σε νέα δέσμη παρεμβάσεων προχωρά η κυβέρνηση για να ενισχύσει την επιστροφή Ελλήνων επαγγελματιών από το εξωτερικό. Το σχέδιο εστιάζει σε διευκολύνσεις για την υπαγωγή στο καθεστώς φορολογικών κινήτρων, το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη στους επαναπατρισθέντες.
Η ανάγκη για παρέμβαση προέκυψε μετά από πλήθος ενστάσεων. Πολλοί δικαιούχοι που επέστρεψαν στη χώρα δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαδικασίες ένταξης στο πλαίσιο, με αποτέλεσμα να χάσουν το φορολογικό όφελος.
Οι αλλαγές ενσωματώνονται στον νέο τελωνειακό κώδικα που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή. Στόχος είναι η επιτάχυνση των εγκρίσεων και η εξάλειψη των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Συγκεκριμένα, προωθούνται:
-
Αυτοματοποιημένη προέγκριση σε λίγες ημέρες.
-
Αύξηση της έκπτωσης φόρου πέραν του 50% και επέκταση των απαλλαγών σε περισσότερες κατηγορίες εισοδήματος.
-
Παράταση της διάρκειας του ευνοϊκού καθεστώτος, πέραν της επταετίας.
-
Διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να καλύπτονται και τα μέλη των οικογενειών.
Σήμερα, για να ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς, πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη, να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της Ε.Ε. ή με φορολογική συμφωνία με την Ελλάδα, να εργάζεται σε ελληνική επιχείρηση και να παραμείνει στη χώρα τουλάχιστον δύο χρόνια.
Τα φορολογικά κίνητρα φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με την έρευνα «Μετά την επιστροφή», που παρουσιάστηκε στην πρωτοβουλία Brain Regain, το 49% όσων γύρισαν στην Ελλάδα ανέφεραν τη φορολογική ελάφρυνση ως βασικό κίνητρο. Ωστόσο, πολλοί δήλωσαν εμπόδια όπως η συγκέντρωση δικαιολογητικών (57%), η ελλιπής πληροφόρηση (56%), αλλά και η δυσκολία εύρεσης στέγης και προσαρμογής στην εργασιακή κουλτούρα.
Η Ελλάδα επιδιώκει να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.